Creditele nu se scumpesc. BNM a anunțat că rata de bază rămâne la nivelul de 21,5% anual
Full Article 2 minutes read

Creditele nu se scumpesc. BNM a anunțat că rata de bază rămâne la nivelul de 21,5% anual

Banca Națională a Moldovei (BNM) a decis să mențină rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 21,50 la sută anual. Decizia a fost luată de Comitetul executiv al instituției, în cadrul ședinței din 13 septembri.

Astfel, se menține rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 21,50 la sută anual.

De asemenea, se mențin ratele de dobândă:

a) la creditele overnight, la nivelul de 23,50 la sută anual;
b) la depozitele overnight, la nivelul de 19,50 la sută anual.

„În vederea atenuării presiunilor asupra balanței de plăți în perioada rece a anului, generate de prețurile înalte de import la resursele energetice, BNM consideră necesară raționalizarea consumului populației și gestionarea eficientă a stocurilor agenților economici. Reiterăm că BNM va relaxa politica monetară pentru orientarea inflației spre țintă, odată ce proiecțiile viitoare vor arăta premise întemeiate”, se arată în declarația instituției.

Amintim că rata anuală a inflației a continuat să crească, ajungând în luna august 2022 la 34,3 la sută (cu 0,8 puncte procentuale mai mult decât în iulie 2022). Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la promovarea politicii monetare va avea loc pe data de 8 noiembrie 2022.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: