radiomoldova.md

Calitatea apei din 3 sate a raionului Anenii Noi – monitorizată constant. ANSP, precizări în contextul focarului de pestă porcină

În contextul focarului de pestă porcină din raionul Anenii Noi, Centrul de Sănătate Publică Căușeni – subdiviziune teritorială a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) – a făcut precizări cu privire la calitatea apei, inclusiv în satul Roșcani. Instituția a menționat că „riscul de contaminare a surselor de apă potabilă este practic inexistent” și că „apa este bine izolată și protejată”. Totuși, pentru a asigura în permanență protecția sănătății locuitorilor din regiune, s-a stabilit „ca monitorizarea calității apei să continue cu regularitate”.

Instituția a spus că „nu există riscuri justificate privind contaminarea surselor de apă utilizate de locuitori” și că „specialiștii subdiviziunii teritoriale monitorizează constant calitatea apei în satele Roșcani, Calfa și Calfa Nouă, pentru a garanta siguranța sănătății publice”: „Aprovizionarea cu apă a localităților se realizează, în mare parte, prin sonde arteziene și fântâni publice. Sondele arteziene din zonă au adâncimi de până la 142 de metri și folosesc apa dintr-un strat subteran protejat, acoperit de un alt strat gros de 76-85 de metri format din roci, marnă și argilă, care se întinde pe toată suprafața zonelor de protecție din jurul sondelor. Astfel, apa este bine izolată și protejată de careva riscuri de contaminare”.

Potrivit Centrului, pentru înhumarea animalelor a fost selectat un loc „coordonat cu serviciile abilitate, cu respectarea strictă a normelor sanitar-veterinare naționale și internaționale”: „Terenul este cu sol lutos, care are o permeabilitate scăzută, astfel reducând riscul infiltrării substanțelor în pânza freatică. Groapa are o adâncime de 6-9 metri, iar amplasamentul nu interferează cu zonele de protecție sanitară ale sondelor arteziene. Astfel, specialiștii confirmă că riscul de contaminare a surselor de apă potabilă este practic inexistent”.

Instituția a mai spus că „în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Anenii Noi s-a stabilit ca monitorizarea calității apei să continue cu regularitate, pentru a asigura în permanență protecția sănătății locuitorilor din regiune”.

***

Pe 16 martie, la o fermă de mari dimensiuni din satul Roșcani, raionul Anenii Noi, a fost confirmat un focar de pestă porcină africană. S-a instituit carantină asupra complexului afectat și a zonei din jur. 

Pe 21 martie, proprietara fermei a spus că, timp de trei zile, circa 10 000 de porci au fost sacrificați. În total, la ferma respectivă sunt 65 000 de porci. Conform proprietarei, autoritățile responsabile au dispus nimicirea tuturor porcilor din cadrul exploatației. Potrivit autorităților, animalele sunt îngropate la o distanță de peste 1 km față de casele oamenilor.

Locuitorii din satele Roșcani și Calfa, Anenii Noi, au ieșit la proteste. Potrivit Agro TV, aceștia au cerut autorităților să mute locul de înhumare a cadavrelor pentru că ar simți un miros specific. Oamenii au declarat că înhumarea cadavrelor va provoca o catastrofă ecologică care le va afecta sănătatea copiilor și va infecta apele freatice.

Pe 23 martie, locuitorii din satul Gura Bîcului, Anenii Noi, au adresat o scrisoare deschisă Guvernului. Aceștia au menționat că porcii sunt înhumați în apropierea satelor Calfa-Nouă și Roșcani și au adăugat că „nu s-a furnizat niciun raport care să ateste conformitatea solului cu normele legale pentru înhumarea unui număr atât de mare de animale infectate”.

Pe 24 martie, Ministerul Mediului a declarat că porcii de la ferma din Roșcani sunt înhumați la groapa de gunoi locală, iar stratul de sol este preponderent lutos, cu o capacitate redusă de permeabilitate, ceea ce reprezintă prima barieră pentru a limita infiltrarea și contaminarea apelor subterane.

Pe 26 martie, purtătorul de cuvânt al Guvernului a raportat că focarul de la Roșcani a fost eradicat în proporție de 75%.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldoveni, implicați într-o schemă de spălare a banilor: ar fi prejudiciat persoane din România cu €2 mln

Un grup infracțional internațional, din care ar face parte șase moldoveni, specializat în fraude informatice și spălare de bani, a fost destructurat în cadrul unei operațiuni denumite „Crypto Wave”. Gruparea este suspectată că ar fi prejudiciat peste 30 de victime, inclusiv companii din România, cu aproximativ 2.000.000 de euro.

Potrivit Procuraturii, în Chișinău au avut loc peste 12 percheziții la domiciliile a șase persoane, de unde au fost ridicate probe relevante pentru investigație, inclusiv înscrisuri și dispozitive electronice. Persoanele percheziționate în Moldova sunt suspectate că ar fi avut un rol crucial în faza finală a schemei de spălare a banilor. Acestea ar fi convins diverse persoane din afara grupului să-și deschidă conturi bancare, instalând aplicații bancare pe telefoane furnizate chiar de suspecți. Ulterior, aceștia primeau cartelele bancare și telefoanele, convertind sumele primite în criptomonede.

Banii, obținuți fraudulos de alți membri ai grupului prin phishing, atacuri de tip „man-in-the-middle” și fraude pe site-uri de shopping, ar fi fost transferați inițial în conturile unor persoane juridice înființate în Spania, Italia și Germania. Aceste companii ar fi fost create de persoane recrutate de membrii rețelei, care cunoșteau originea ilicită a fondurilor.

Autoritățile subliniază că, în cadrul activității infracționale, au fost utilizate și documente false, atât pentru înființarea companiilor destinate colectării banilor, cât și pentru deschiderea conturilor bancare.

Investigațiile penale continuă, iar persoanele vizate beneficiază de prezumția nevinovăției, conform legii.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: