Când vor primi vârstnicii din Moldova pensii mari? Maia Sandu: „Matematica este foarte simplă”
Full Article 3 minutes read

Când vor primi vârstnicii din Moldova pensii mari? Maia Sandu: „Matematica este foarte simplă”

Președinta Maia Sandu a menționat că vârstnicii din Republica Moldova vor avea pensii mari când țara va avea o economie puternică. Potrivit șefei statului, „așa funcționează sistemul de pensionare”. Acum, a spus Maia Sandu, Republica Moldova are „mai mulți oameni care beneficiază de pensii, decât oameni care contribuie la fondul de pensii”.

„O să avem pensii mari, când vom avea o economie puternică. Așa funcționează sistemul de pensionare. Avem oameni care muncesc astăzi, câștigă și contribuie la fondul social, avem de unde crește pensiile, nu avem oameni sau avem cetățeni puțini care muncesc și contribuie la fondul social – nu avem de unde să creștem pensiile”, a declarat șefa statului, la Vocea Basarabiei.

Maia Sandu a spus că Republica Moldova are „mai mulți oameni care beneficiază de pensii, decât oameni care contribuie la fondul de pensii”.

„Aici matematica este foarte simplă. Deci, noi avem nevoie de un Minister al Economiei care să pună economia pe roate, să avem creștere economică mare, să avem câți mai mulți oameni angajați, să ne asigurăm că nu există evaziune fiscală și că toată lumea contribuie la fondul social”, a comunicat președinta.

Șefa statului a mai declarat că autoritățile au crescut „pensiile în măsura în care s-a putut”. „Dar atât timp cât economia rămâne slabă ne îmbătăm cu apă rece dacă credem că se pot crește pensiile fără să dezvoltăm economia”, a adăugat Sandu.

***

Recent, ministrul Finanțelor Veronica Sirețeanu a explicat din ce motiv Guvernul nu poate să majoreze pensiile, în contextul anumitor critici apărute în contextul dublării salariilor miniștrilor.

Sirețeanu a spus că numărul pensionarilor este foarte mare, depășindu-l pe cel al persoanelor apte de muncă, iar o majorare a pensiilor chiar și cu 200 de lei înseamnă cheltuieli suplimentare de miliarde de lei. Ministrul Finanțelor a menționat că achitarea pensiilor reprezintă, deja, o povară pentru buget.

De menționat că Guvernul a propus creșterea salariilor miniștrilor de aproape 2 ori, din 1 iunie. Astfel, dacă un ministru primește, în prezent, un salariul de 26.486 de lei, plus adaosul de 1.300 de lei de care beneficiază toți bugetarii, atunci după votul din Parlament, salariile acestora ar putea crește la 50.184 de lei. La sumă va fi adăugat și adausul de 1.300 de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: