„Cântăm aceleași Doine, jucăm aceleași Hore”. Mesajele politicienilor de la Chișinău de Ziua Națională a României
Full Article 5 minutes read

„Cântăm aceleași Doine, jucăm aceleași Hore”. Mesajele politicienilor de la Chișinău de Ziua Națională a României

Pe 1 decembrie, mai mulți politicieni de la Chișinău au venit cu mesaje în contextul Zilei Naționale a României. Unii au spus că „Republica Moldova a simțit mereu umărul României alături”, alții au precizat că „România este pe locul 1 printre principalii investitori ai Republicii Moldova”. NewsMaker a făcut o sinteză a declarațiilor politicienilor, printre aceștia sunt: Igor Grosu, Dorin Recean, Dumitru Alaiba, Ion Ceban, Vlad Filat. 

Președintele Parlamentului Igor Grosu, tot el lider al Partidului Acțiune și Solidaritate, a spus că „Republica Moldova a simțit mereu umărul României alături, care ne-a ajutat să trecem mai ușor prin crize, dar și să începem a construi un viitor mai bun la noi acasă”.

România a fost și rămâne susținătoarea noastră fermă pe plan economic, politic, diplomatic, cultural, educațional. Împreună construim poduri, grădinițe, muzee, săli de cultură, gazoducte, eliminăm tarifele la roaming, scăpăm de dependența energetică față de Rusia. Sprijinul oferit este resimțit de cetățenii noștri din toate regiunile – lucrul pentru care Vă mulțumim”, a scris Grosu pe rețelele de socializare.

Iar premierul Dorin Recean a declarat că „de Ziua Națională a României, celebrăm limba română, valorile, cultura și legăturile istorice trainice care unesc cele două maluri ale Prutului”.

Celebrăm și viitorul european pe care îl construim astăzi împreună prin noi conexiuni: poduri, investiții, gazoduct, conexiuni energetice și burse pentru studenți. La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!”, se arată în declarația oficialului moldovean.

Vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, a declarat că „România este pe locul 1 printre principalii investitori ai Republicii Moldova, cu investiții în capitalul social însumă circa 6,75 miliarde de lei moldovenești”.

România este destinația top a exporturilor moldovenești. În prima jumătate a anului 2023, valoarea comerțului exterior al Republicii Moldova cu România a înregistrat suma de 1,325,7 milioane de dolari SUA. În domeniul digitalizării și securității cibernetice, partenerii noștri din România ne-au oferit asistență esențială în crearea noii instituții – Agenția de Securitate Cibernetică, care va fi lansată până la sfârșitul anului curent. (…) Suntem recunoscători României!”, a comunicat Alaiba.

 

Iar vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a spus că „Republica Moldova este recunoscătoare României pentru sprijinul constant și proiectele implementate în țara noastră”.

De la construcția de drumuri și poduri până la renovarea grădinițelor și școlilor, România a fost și este mereu alături de noi, contribuind la dezvoltarea durabilă a comunităților noastre. La fel, apreciem rolul esențial pe care România îl are în calitatea de principal susținător și avocat al Republicii Moldova în procesul nostru de aderare la Uniunea Europeană. La mulți ani, România! Fie ca parteneriatul nostru să continue să crească și să se întărească, aducând beneficii durabile tuturor!”, a declarat Popescu.

Primarul capitalei Ion Ceban, liderul Mișcarea Alternativă Națională (MAN), a mulțumit României „pentru suportul acordat Republicii Moldova, îndeosebi în parcursul nostru european”.

Felicitări tuturor cu ocazia Zilei României și succes spre noi realizări și oportunități. Mulțumim României pentru suportul acordat Republicii Moldova, îndeosebi în parcursul nostru european. Personal, mulțumesc colegilor din România cu care Primăria Chișinău are o relație frumoasă de colaborare și alături de care, în ultimii ani, am reușit să realizăm mai multe proiecte de suflet, atât la Chișinău, cât și în România. În aceste zile, colegii mei se află în mai multe județe ale României unde participă la evenimentele dedicate Zilei României”, a scris Ceban pe rețelele de socializare, atașând și o imagine cu premierul român Marcel Ciolacu.

 

Liderul Partidului Social Democrat European Ion Sula a menționat că „ziua de 1 decembrie are o încărcătură emoțională cu totul deosebită”.

România a fost și este principalul nostru partener, prieten și avocat. Vorbim aceeași limbă, avem o istorie și o cultură comună. Cântăm aceleași Doine, jucăm aceleași Hore, purtăm aceeași IE. Avem o relație de suflet pe care nimeni nu ne-o poate lua. Mulțumim, România, că ne-ai fost mereu alături! Mulțumim pentru întregul sprijin acordat atunci când am avut cea mai mare nevoie și pentru susținerea oferită în parcursul nostru european!”, a comunicat politicianul.

Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova Vlad Filat a spus că „Ziua Națională a României este o zi importantă pentru toți cei, care vorbim limba lui Mihai Eminescu și a lui Ion Creangă”.

Pentru toți cei, care-i cinstim pe Ștefan cel Mare și pe Nicolae Iorga. Ziua de 1 decembrie ne amintește despre exemplul frumos de unitate și de înțelegere demonstrat de înaintașii noștri, unitate și înțelegere de care avem atât de mare nevoie astăzi. (…) Astăzi este necesar să ne amintim de moștenirea frumoasă care am primit-o. Să renunțăm la tot ce ne dezbină și ne consumă în zadar energia socială. Să revenim la unitate și înțelegere, la construcție și dezvoltare”, a adăugat Filat.

La mulți ani, România! La mulți ani, români!”, a scris pe rețelele de socializare liderul Platformei DA Dinu Plîngău.

***

Cu ocazia Zilei Naționale a României, 17 militari moldoveni vor defila în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti, alături de alte contingente străine din cadrul detașamentelor dislocate în România, precum și din țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul statului vecin. Va participa la festivitățile dedicate Zilei Naționale a României și ministrul Apărării al Republicii Moldova Anatolie Nosatîi.

Președinta Maia Sandu a declarat pe 1 decembrie că România este iubită în Republica Moldova. Potrivit șefei statului, „România este pentru noi un pilon de rezistență și este cel mai aprig avocat în drumul nostru european”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: