„Care va fi următoarea țintă a Rusiei?” Ce scrie presa străină despre Moldova
Full Article 5 minutes read

„Care va fi următoarea țintă a Rusiei?” Ce scrie presa străină despre Moldova

Principalul subiect dezbătut în ultimele două săptămâni în presa internațională este, fără îndoială, războiul din Ucraina. Unii jurnaliști străini au publicat articole și reportaje inclusiv din Republica Moldova, amplasată în vecinătatea luptelor. Subiectele abordate sunt practic aceleași: refugiații, riscul unui război în Moldova, Transnistria „separatistă”. NM a întocmit o sinteză a subiectelor despre Moldova din presa străină.

The New York Times

Publicația americană The New York Times a realizat un articol despre Moldova în care se vorbește despre frica care s-a strecurat în societate odată cu începutul războiului din Ucraina: locuitorii țării sunt îngrijorați că războiul ar putea veni și aici. Autorii articolului scriu că mulți moldoveni au valizele făcute și sunt pregătiți de o eventuală evacuare. „Moldova a primit mai mulți ucraineni raportați la populația țării decât oricare alt stat. Însă cu cât mai aproape sunt trupele rusești de Moldova, cu atât crește numărul locuitorilor care pun la cale planul propriei evacuări”.

Economist

Revista britanică Economist a publicat un articol cu titlul: „Va fi atrasă Moldova în războiul lui Vladimir Putin în Ucraina?”. Autorii scriu că Moldova, care nu este membru NATO și nici al UE, este în stare de alertă profundă. În articol se vorbește despre fluxul mare de refugiați din Ucraina, care au ajuns în Moldova: „Una dintre cele mai sărace țări ale Europei se confruntă cu cel mai mare flux de refugiați față de alți vecini ai Ucrainei”.

The Globe and Mail

Ziarul canadian The Globe and Mail a menționat în titlu expresia „una dintre cele mai sărace țări din Europa”. În material se vorbește despre felul cum au fost primiți în țara noastră refugiații ucraineni – cu cifre și citate din declarațiile autorităților de la Chișinău.

DW

Publicația germană Deutshe Welle a publicat un articol despre solidaritatea dintre poporul ucrainean și cel moldovenesc. În afară de poveștile de viață ale refugiaților din Ucraina, în material se povestește și despre Moldova, în mod special despre conflictul transnistrean și despre prezența ilegală a trupelor ruse în acea regiune. „Mulți experți din Moldova avertizează că trupele rusești dislocate în Transnistria s-ar putea alătura invaziei asupra Ucrainei”, se arată în articol.

Zeit

Despre îngrijorările locuitorilor Moldovei în legătură cu confruntările militare din țara vecină a scris și ziarul german Zeit: „În timp ce trupele ruse luptă în Ucraina, vecina Moldova primește refugiați. Însă oamenii din Moldova sunt alarmați de o posibilă invazie rusă pe teritoriul lor”, se arată în articol.

Radio France

Postul național de radio al Franței Radio France a publicat pe site un reportaj din centrul pentru refugiați de la Moldexpo. Autorul reportajului a menționat că întreaga țară adună ajutoare umanitare pentru refugiați și a relatat poveștile câtorva refugiați.

RFI

Și postul de radio francez  RFI a publicat un material despre primirea refugiaților ucraineni, numind Moldova „fratele mai mic al Ucrainei”. Una dintre temele abordate a fost conflictul transnistrean. Corespondentul RFI a discutat cu un veteran al războiului de la Nistru, care la fel ca și mulți alți moldoveni, a adus într-un punct de colectare ajutoare pentru refugiați.

France Bleu

Rețeaua de posturi radio France Bleu a publicat un articol despre cum pot fi ajutați refugiații din Moldova. Autorii au povestit despre asociația pediatrică Pediatres Du Monde, care a ajutat asociația din Moldova Ave Copii. Medicul pediatru Sophie Orion a menționat că femeile și copiii sunt mereu victime ale războiului: „Unii copii ucraineni pleacă singuri, sunt fără familii. Sunt femei care nasc pe drum. Nașterea copiilor nu au fost încă înregistrată oficial. Mă dezarmează demnitatea acestor oameni, care nu se dau bătuți”.

Balcanicaucaso

Ziarul online italian Balcanicaucaso, la fel ca Radio France, a publicat un reportaj din centrul pentru refugiați de la Moldexpo. Autorii au menționat că, anterior, acolo era un centru Covid. La fel ca alte publicații, balcanicaucaso a relatat câteva istorii ale refugiaților, au abordat subiectul Transnistriei și au evaluat posibilitatea unei invazii a trupelor rusești în Moldova.

„Moldova este într-adevăr țara cea mai vulnerabilă în fața unei invazii rusești. În pofida statutului neutru întărit în Constituția țării și faptului că autoritățile niciodată nu și-au manifestat intenția de a adera la NATO, Moldova este membru al Parteneriatului Estic al UE”, se menționează în reportaj.

AP News

Agenția internațională de știri Associated Press (cu sediul la New York) a publicat un articol cu titlul „După Ucraina, Europa se întreabă care va fi următoarea țintă a Rusiei”. Și a numit Moldova. La fel ca și alte publicații, autorii au relatat despre diferendul transnistrean și au menționat că moldovenii sunt îngrijorați în legătură cu o posibilă invazie a trupelor rusești.

„Invazia [Rusiei în Ucraina] a provocat în Moldova nu numai o alertă ridicată în legătură cu criza umanitară. În societatea moldovenească există îngrijorarea că Putin poate uni separatiștii de pe malul drept al Nistrului cu Ucraina prin portul strategic Odesa”, se arată în articol.

Euroactiv

Trustul media Euroactiv a publicat un material despre provocările de ordin economic cu care se confruntă Moldova din cauza fluxului mare de refugiați. Autorii citează declarația ministrului de Externe Nicu Popescu, care a menționat că țara noastră „este la limită” și are nevoie de ajutorul Vestului. Nu a fost ignorat nici subiectul privind regiunea transnistreană.

Ca să nu ratați știrile importante, vă așteptăm și pe Facebook și Telegram.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: