Cărturești Moldova | Deschidem o nouă librărie în Chișinău, în incinta Port Mall

Sâmbătă, 21 octombrie, Cărturești oferă motive de bucurie: se deschid ușile unei noi librării — a treia din Chișinău, după cea deschisă în Shopping MallDova în 2019 și librăria concept de la parterul Muzeului Național de Istorie, în decembrie 2021.

Cititorii se vor simți și mai aproape de cărțile preferate, iar călătoria până la marginea orașului, la Port Mall, unde se va afla noua librărie, va fi una generată de o nerăbdare plăcută.

Noua librărie, la fel de spațioasă și luminoasă, își va aștepta cititorii cu o selecție bine îngrijită de carte în limba română, engleză și rusă, muzică, jocuri, papetărie, accesorii de citit și decorațiuni. Iubitorii de manga și comics își vor găsi seriile preferate, figurinele și posterele, iar copiii vor avea un spațiu generos cu jocuri, jucării și cărți pentru toate vârstele și gusturile.

Ne bucurăm mult să extindem spațiile Cărturești în Republica Moldova, astfel și accesul cititorilor la cărți este mai generos. Credem că această librărie într-o zonă specială a Chișinăului își va aduna comunitatea iubitorilor de Cărturești. Ne place, de fiecare dată, să avem amprenta legăturii cititor-librărie, pentru că de acolo se fac legăturile care schimbă comunități, care dau putere fenomenelor culturale, precizează Ciprian Hordilă, manager regional Cărturești România & Republica Moldova.

Librăria se află la etajul 3 al Port Mall. O veți găsi deschisă de luni până duminică între orele 10:00 — 22:00.

Sărbătorim deschiderea librăriei cu bucurii: primii 1000 de clienți vor avea o carte cadou dintr-o selecție specială.

 

Despre Cărturești

Cărturești este prima librărie concept din România, deschisă la finalul lui 2000 și dedicată unei noi experienţe de cumpărare și promovare a cărţii şi a produselor culturale. Devenit cel mai important lanț de librării de pe piața din România, Cărturești a redefinit ideea de librărie și, conform unor studii de piață, este unul dintre cele mai iubite branduri din România.

Printre librăriile flagship ale brandului se numără Cărturești Carusel, inclusă în topul The Telegraph al celor mai frumoase librării din lume sau Cărturești Verona, cel mai mare spațiu dedicat lecturii și ofertei de carte din București. Prima librărie Cărturești din Chișinău s-a deschis în august 2019, în cadrul centrului comercial Shopping Malldova, iar în prezent, librăria Cărturești la Muzeu de la parterul Muzeului Național de Istorie este considerată una dintre cele mai frumoase librării din Moldova.
Cărturești mai este disponibil în Moldova și pentru comenzile online prin pagina carturesti.md astfel devenind și mai aproape de fiecare cititor din țară.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Daniel Vodă

„Cei care trădează Moldova vor fi sancționați”: Reacția Guvernului, după ce apropiați ai lui Șor au fost incluși pe lista neagră a UE

Guvernul de la Chișinău salută noile sancțiuni impuse de Uniunea Europeană împotriva persoanelor și entităților afiliate fugarului condamnat Ilan Șor, acuzate de acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, a declarat că aceste măsuri transmit un mesaj ferm – cei care „trădează Moldova vor fi sancționați”. Vodă a asigurat că Chișinăul acționează alături de Bruxelles pentru a apăra alegerile și instituțiile democratice din țara noastră

„Este un semnal clar: cei care trădează Moldova vor fi sancționați la nivel european și nu se vor putea bucura de libertatea de a călători, de a face afaceri și de a beneficia de prosperitatea unui spațiu comun atunci când acționează împotriva principiilor și valorilor europene”, a declarat Daniel Vodă.

Consiliul Uniunii Europene a sancționat, pe 15 iulie, în total, 23 de persoane și 5 entități implicate în tentative de subminare a suveranității și a statului de drept din Republica Moldova. Dintre aceștia, șapte persoane și trei entități, apropiate fugarului Ilan Șor, sunt acuzate de cumpărare de voturi, coruperea politicienilor locali și implicare în tentative de fraudare a alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional.

Pe lista sancțiunilor se regăsesc, printre alții, fosta procuroare anticorupție Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Totodată, pe lista sancțiunilor Uniunii Europene au fost incluși Dumitru Buimistru, prezentator TV, actor și blogger, precum și Veaceslav Valico, prezentat drept activist.

Nu a scăpat de sancțiuni nici Blocul „Victorie”, lansat de Șor, la Moscova, în ajunul alegerilor din 2024. Amintim că membrii blocului au depus deja actele la CEC, pentru a participa la alegerile parlamentare din septembrie, curent.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Justiția, afectată de greva avocaților? Ministra Veronica Mihailov-Moraru: „Nu e stare de alertă”

Situația din sistemul de justiție este „gestionabilă”, în pofida grevei generale declanșate de avocați. Totuși, există riscul ca unele cauze să fie tergiversate, a subliniat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, într-o declarație pentru presă. Potrivit acesteia, pe parcursul zilei de marți, apărătorii s-au prezentat la toate acțiunile procesuale urgente.

„Ministerul Justiției în această săptămâna aceasta consultări. Am facilitat dialogul între avocați și autorități pentru a se discuta nemulțumirile avocaților și soluțiile ce țin de depășirea acestei situații, pentru că, în primul rând, nu trebuie să pereclităm buna funcționare a sistemului de justiție și apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor. Pe parcursul zilei de ieri situația a fost una stabilă, într-adevăr, avocații s-au prezentat la toate acțiunile de urgență, însă pe ședințele care au fost planificate din timp, care nu fac parte din categoria de urgențe, au fost depuse cereri de amânare în legătură cu continuarea grevei”, a declarat ministra pentru presă.

Întrebată despre riscurile asociate cu această situație, Mihailov-Moraru a subliniat că, deocamdată, nu este „o stare de alertă”.

„Situația este gestionabilă la moment. Respectăm dreptul avocaților de a fi în dezacord cu anumite modificări legislative ce țin de legea avocaturii, dar acest dezacord nu trebuie să pună în pericol funcționarea sistemului judecătoresc și drepturile cetățenilor trebuie să fie apărate. Ori, dezacordul poate să fie manifestat prin diverse feluri. Riscurile imediate și cele mai de impact au fost atenuate prin introducerea excepțiiilor. Ce ține de celelalte ședințe, trebuie să recunoaștem că suntem în perioada când și judecătorii și procurorii sunt în concedii, nu este o situație de alertă. Dar, totodată, ar putea fi o anumită tergiversare a examinării cauzelor”, a subliniat ministra Justiției.

În ceea ce privește soarta proiectului de lege care a declanșat greva, Mihailov-Moraru a menționat că decizia finală aparține Președinției.

„Decizia respectivă aparține Președinției. O opțiune ar fi promulgarea legii, iar modificările să fie efectuate în următorul Legislativ. A doua opțiune ar fi nepromulgarea și continuarea discuțiilor în cadrul unui grup de lucru, inclusiv la Ministerul Justiției”, a menționat aceasta.

Amintim că marți, 15 iulie, a început greva generală a avocaților din Republica Moldova, care va dura până la Congresul Extraordinar al Avocaților din 25 iulie. În urma discuțiilor purtate luni, 14 iulie, cu autoritățile, la Ministerul Justiției, s-au stabilit unele excepții de la grevă, pentru a asigura continuitatea asistenței juridice.

Astfel, avocații vor putea interveni în următoarele situații:

  • acțiuni procesuale privind reținerea;
  • demersuri privind aplicarea sau prelungirea măsurilor preventive (arest, arest la domiciliu, control judiciar);
  • cauze privind violența în familie;
  • procese cu participarea minorilor;
  • cauze ce implică cetățeni străini sau apatrizi aflați în custodia statului.

Avocații consideră că soluționarea situației este posibilă doar prin nepromulgarea legii de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, motiv pentru care revendicarea privind nepromulgarea legii rămâne actuală.

Președinția a recepționat proiectul de lege cu privire la avocatură, care a generat greva generală a avocaților. Șefa statului urmează să decidă asupra promulgării legii în termen de 14 zile. Precizările au fost făcute pentru NewsMaker de consilierul prezidențial Igor Zaharov.

Partidul Republican INIMA Moldovei

Vlah a ajuns cu protestele la Președinție: o acuză pe Maia Sandu de implicarea în alegeri și promite că o va demite, dacă ajunge în Parlament

Partidul „Inima Moldovei”, condus de fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, a ieșit din nou în stradă. Simpatizanții formațiunii politice, în frunte cu Vlah, au protestat, de această dată, în fața Președinției. Aceștia au acuzat-o pe președinta Maia Sandu că s-ar implica direct în alegerile parlamentare, în favoarea partidului de guvernare, Acțiune și Solidaritate (PAS). Contactată pentru un comentariu, Președinția a declarat că nu va comenta acțiunea.

Manifestația a fost condusă de Irina Vlah. Fosta bașcană a declarat că deține „dovezi” privind presupuse încălcări ale legislației electorale pe care le-ar fi comis președinta Maia Sandu și a promis că, dacă formațiunea sa – „Inima Moldovei” –  va accede în Parlament, va iniția procedura de demitere anticipată a șefei statului. Vlah a îndemnat opoziția, totodată, să se unească pentru „a supraveghea votul din diaspora”.

„Toate falsificările pe care Sandu le-a comis la alegerile prezidențiale și continuă să le comită acum vor fi investigate. În Parlament vom crea o comisie de anchetă care va verifica utilizarea resurselor administrative, activitatea forțelor de ordine, finanțarea ilegală și fraudele din străinătate. Vom prezenta aceste dovezi cetățenilor. Pentru astfel de acțiuni, Sandu va trebui să demisioneze”, a declarat Vlah.

La sfârșitul manifestației, protestatarii i-au transmis președintei un document simbolic cu „reguli de conduită la alegerile parlamentare”, solicitându-i, între altele, „să nu mai folosească structurile statului împotriva opoziției, să nu mai susțină PAS prin intermediul instituțiilor statului și să înceteze promovarea ideii că integrarea în UE este posibilă doar cu actualul partid de guvernare”.

Contactat de NM, Președinția a anunțat că nu va comenta acțiunea de protest organizată de Vlah și acuzațiile lansate de aceasta.

Menționăm că, în ultima perioadă, reprezentanții „Inima Moldovei”, în frunte cu Irina Vlah, organizează proteste frecvente, în fața instituțiilor statului, inclusiv a Guvernului și a Parlamentului. Anterior, purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, a avertizat că „sezonul acestor proteste începe când adevărul, de fapt, doare în multe cazuri”. „Este o piesă veche pe care o cunoaștem, reluată la indicația, inclusiv, a patronilor din exterior care nu doresc dezvoltarea țării noastre”, a precizat Vodă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Maib lansează cea de-a patra emisiune de obligațiuni corporative

Maib oferă investitorilor o nouă oportunitate de a-și diversifica portofoliul financiar prin lansarea celei de-a IV-a emisiuni de obligațiuni corporative, începând cu 10 iulie 2025.

Noua emisiune va fi disponibilă pentru subscriere pe o durată de 20 de zile calendaristice, timp în care investitorii pot contracta până la 7.500 de obligațiuni, fiecare cu valoarea nominală de 20.000 de lei. Această subscriere este de clasa a VI-a cu marja de (+1.0%), iar rata cuponului constituie 6.82% în primul an.

Avantajele investiției în obligațiunile corporative maib:

  • Dobândă lunară achitată direct în contul tău;
  • Soluție inteligentă de economisire, alternativă la instrumentele clasice;
  • Tranzacționabile prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei;
  • Utilizabile ca gaj în anumite condiții;
  • Disponibile pentru subscriere la sucursalele maib, la maib park sau online cu semnătură electronică calificată.

Oferta este deschisă pentru persoane fizice, rezidente și nerezidente ale Republicii Moldova. Subscrierea se face conform principiului „primul venit, primul servit”, iar în cazul unei suprasubscrieri, maib își rezervă dreptul de a închide anticipat perioada de ofertare.

Ce trebuie să știi:

  • Dobânzile obținute din obligațiuni reprezintă venit impozabil, conform prevederilor Codului Fiscal. 
  • Înainte de a investi, îți recomandăm să consulți Prospectul de ofertă publică disponibil pe www.maib.md
  • Poți completa o cerere online pe pagina oficială, iar echipa noastră te va contacta în scurt timp pentru a te ghida în procesul de subscriere. 

Fiecare reușită are în spate o investiție bună. Investește cu încredere în obligațiunile corporative maib.

Tu conduci. maib

Criptomonedele ar putea fi legalizate complet până în 2026. Deputat PAS: „Vor fi accesibile ca în UE”

Până în 2026, în Republica Moldova se intenționează legalizarea completă a criptomonedelor și elaborarea unui cadru juridic clar pentru utilizarea acestora. Anunțul a fost făcut de deputatul partidului de guvernare „Acțiune și Solidaritate” (PAS), Dorian Istratii, în cadrul emisiunii NM „Есть вопросы”.

Potrivit deputatului, modificările vor fi adoptate în baza regulamentului european MiCA (Markets in Crypto-Assets), care a intrat în vigoare în Uniunea Europeană în decembrie 2024.

„În 2026 trebuie să soluționăm această problemă și să legalizăm acest activ, pentru că oamenii oricum îl cumpără”, a declarat Istratii.

În prezent, operațiunile cu criptomonede în Moldova sunt complicate: pentru achiziționarea activelor digitale este necesară deschiderea unui cont bancar special, monitorizat.

„Acest lucru complică procesul și nu toate băncile au fost inițial pregătite să deschidă astfel de conturi. Există riscuri: off-shore-uri pentru cumpărarea voturilor la alegeri, finanțarea terorismului și alte scheme ilegale. Toate acestea reprezintă o amenințare la adresa securității naționale. De aceea, băncile se confruntă cu dificultăți reale în acest context”, a explicat deputatul.

Istratii a precizat că noua lege va simplifica regulile pentru utilizarea criptomonedelor, atât pentru cetățeni, cât și pentru instituțiile bancare. Autoritățile lucrează la modificări împreună cu Serviciul de combatere a spălării banilor, Banca Națională și Serviciul de Informații și Securitate.

„La nivel global, tehnologia blockchain este încă subestimată. Cred că are un viitor, dar doar atunci când va fi reglementată clar”, a adăugat deputatul.

Potrivit lui Istratii, odată cu intrarea în vigoare a legii, operațiunile cu criptomonede în Moldova vor deveni „mai accesibile și mai transparente – ca în Uniunea Europeană și România”.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: