Câți preoți din Chișinău îi cer mitropolitului Vladimir alăturarea la Patriarhia Română? Stareții și protopopii, convocați în ședință
Full Article 3 minutes read

Câți preoți din Chișinău îi cer mitropolitului Vladimir alăturarea la Patriarhia Română? Stareții și protopopii, convocați în ședință

Mitropolitul Vladimir a convocat în ședință protopopii și stareții din Chișinău, după ce un grup de preoți, în frunte cu parohul Bisericii „Sfântul Dumitru”, Pavel Borșevschi, a solicitat, pe 13 noiembrie, revenirea Bisericii Ortodoxe din Moldova (BOM) în subordinea Patriarhiei României. Ședința ar urma să se desfășoare joi, 16 noiembrie, la Mitropolia Moldovei. Informația a fost confirmată pentru NM de episcopul Ioan al Sorocii, vicar mitropolitan.

Contactat de NM, episcopul Ioan al Sorocii a declarat că Mitropolia Moldovei a recepționat scrisoarea preoților din Chișinău, prin care cer aderarea la Patriarhia Română.

„Părintele Pavel Borșevschi personal a adus  acest demers. L-a transmis mitropolitului Vladimir. Acest demers urmează a fi examinat și ulterior vom veni cu o reacție și chiar o decizie în acest sens. (…) Joi vom avea o ședință comună a protopopilor, stareților și a stareților de mănăstiri din cuprinsul eparhiei Chișinăului a Bisericii Ortodoxe din Moldova. Vor fi abordate mai multe subiecte, care arată preocupare la zi pentru biserica noastră. (…) Nu neapărat subiectul părintelui Pavel Borșevschi sau acest demers. Vom discuta toate problemele și provocările care sunt astăzi în biserica noastră”, a declarat episcopul Ioan al Sorocii, vicar mitropolitan.

Contactat de jurnaliștii Jurnal.md, parohul Bisericii „Sfântul Dumitru”, Pavel Borșevschi, a precizat că semnatarii îi cer Mitropolitului Vladimir întreaga mitropolie, ca structură canonică, în frunte cu mitropolitul Vladimir, să se lepede de biserica rusă și de patriarhul Kirill și să treacă sub omoforul Patriarhiei Române.

„Nu propunem să aderăm la Mitropolia Basarabiei. (…) Nu putem fi într-o biserică în care patriarhul își binecuvântează preoții să se roage pentru biruința armatei ruse asupra Ucrainei, care e sora noastră de suferință. (…) Când a primit scrisoarea, mitropolitul nu ne-a spus nici da, nici nu, ci a hotărât să ne convoace joi pe toți protopopii și stareții de mănăstiri, pentru a discuta această problemă. Nu cred că el are motive pentru a nu fi de acord cu noi, reieșind din scrisoarea sa către patriarhul Kirill și având în vedere că această opinie nu e doar a noastră, a preoților, ci și a comunității religioase, pe care o păstorim”, a declarat Pavel Borșevschi pentru jurnal.md.

Episcopul Ioan a precizat pentru NM că scrisoarea a fost semnată de 17 preoți din cadrul a 9 parohii din Chișinău.

Amintim că un grup de preoți din protopopiatul de Chișinău, sectorul II, i-au cerut luni, 13 noiembrie, mitropolitului Vladimir să inițieze procesul de aderare a Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română. Preoții și-au argumentat poziția „pornind de la realitățile extraordinare în care se află Biserica Ortodoxă din Republica Moldova. La fel, scrisoarea indică că decizia a fost luată, inclusiv, în contextul războiului „injust” și „perfid” pe care Rusia îl duce în Ucraina.

Clerul bisericesc face trimitere, inclusiv, la scrisoarea semnată de Mitropolitul Vladimir, în adresa Patriarhului Kirill, din septembrie, curent, în care șeful Mitropoliei Moldovei se plânge pe sprijinul „tot mai mare” al Chișinăului pentru Mitropolia Basarabiei și îi reproșează patriarhului rus inclusiv „abandonarea” Mitropoliei Moldovei de către Patriarhia Rusă. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: