Mitropolitul Vladimir, persona non grata în Ucraina? Parohul Borșevschi: „Îl doare foarte mult”
Full Article 3 minutes read

Mitropolitul Vladimir, persona non grata în Ucraina? Parohul Borșevschi: „Îl doare foarte mult”

Mitropolitul Vladimir este persona non grata pe teritoriul Ucrainei. Declarația a fost făcută de parohul Pavel Borșevschi în cadrul ediției din 20 noiembrie a emisiunii „În profunzime”, de la Pro TV. Contactat de NM, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei Vadim Cheibaș a spus că „nu a auzit despre acest lucru”.

În cadrul emisiunii, Pavel Borșevschi a menționat că mitropolitul Vladimir, care este originar din Ucraina, nu poate merge în această țară pentru că ar fi fost declarat persona non grata acolo.

Dumnealui mi s-a plâns nu o dată că nu poate merge în Ucraina. Este persona non grata pentru că este în cadrul Sinodului Bisericii Ortodoxe din Rusia. Nu poate merge la mormântul părinților, la casa lui. Credeți că e puțin în sufletul mitropolitului? Deloc. Îl doare, foarte mult îl doare”, a declarat Pavel Borșevschi.

NM a solicitat un comentariu pe marginea acestei declarații de la purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei Vadim Cheibaș.

Nu am auzit despre asta. Aceasta este o chestiune juridică și ține de competența autorităților ucrainene”, a spus el.

Precizăm că mitropolitul Vladimir s-a născut pe 18 august 1952, în satul Kolențivske din regiunea ucraineană Cernăuți.

***

Amintim că, recent, un grup de preoți din Chișinău, în frunte cu parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din capitală, Pavel Borșevschi, i-au cerut Mitropolitului Vladimir să înceapă procesul de aderare a Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română. Ei afirmă că sunt nemulțumiți de Patriarhul Moscovei Kirill, care ar fi devenit, potrivit lor, „un angajat politic” care sprijină războiul Rusiei în Ucraina.

Pe 16 noiembrie, mitropolitul Vladimir a convocat o ședință cu toți protopopii din Chișinău, pentru a discuta „problemele cu care se confruntă biserica”. După ședință, episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, a declarat că Biserica Ortodoxă din Republica Moldova își păstrează statutul actual. Detalii – AICI. În reacție, Pavel Borșevschi a spus că în ședința convocată de mitropolitul Vladimir, protopopii din Eparhia de Chișinău au votat, cu unanimitate de voturi, „pentru unitatea” Bisericii Ortodoxe din Moldova (BOM). „Subiectul aderării la Patriarhia Română rămâne unul deschis”, a menționat el. Detalii – AICI.

Potrivit secretarului Mitropoliei Basarabiei, Constantin Olariu, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, aproximativ 50 de biserici din Moldova au aderat la Mitropolia Basarabiei. „Tendința este una în creștere”, a precizat el pentru Radio Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: