VIDEO Ceban acuză TV8: „Sunteți portavocea și pampersul PAS-ului”. ONG: „Într-o țară europeană s-ar aștepta o demisie de onoare”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Ceban acuză TV8: „Sunteți portavocea și pampersul PAS-ului”. ONG: „Într-o țară europeană s-ar aștepta o demisie de onoare”

Primarul Chișinăului Ion Ceban a criticat dur postul de televiziune TV8 în timpul unei conferințe de presă din 21 februarie. Edilul a răspuns evaziv la întrebările jurnalistului TV8 Ștefan Bejan și a acuzat televiziunea că ar fi „portavocea” și „scutec” al partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Postul de televiziune a calificat cele întâmplate drept „atac” și a promis să revină cu detalii în cadrul emisiunii „Cutia neagră plus”. A venit cu o reacție și Comunitatea WatchDog, care a condamnat declarațiile lui Ceban, adăugând că într-o țară europeană, în urma unui asemenea caz, s-ar aștepta o demisie de onoare.

Ceban, noi acuzații la adresa TV8

Pe 21 februarie, în incinta sediului Incubatorului de afaceri din Chișinău, Ion Ceban a susținut o conferință de presă, în cadrul căreia a prezentat detalii despre Programul municipal „Start up pentru tineri și migranți”.

La eveniment a participat și jurnalistul TV8 Ștefan Bejan. Jurnalistul i-a acordat edilului mai multe întrebări referitor la promisiunea din 2019 privind creșterea compensațiile la căldură de la 40% la 60%, costurile mari pentru concertele și festivalurile organizate de Primăria Chișinău și resursele financiare din bugetul municipal provizoriu pentru 2024.

Primarul de Chișinău nu a oferit răspunsuri clare la niciuna din întrebări. În schimb, a fost defensiv: a lansat acuzații la adresa PAS și TV8. „Mă refer la această televiziune (TV8 – n. r.) manipulatorie”, „Trebuie să schimbați culoarea. Nu mov, dar s-o puneți galbenă”, „Sunteți portavocea și pampersul PAS-ului” – sunt câteva dintre declarațiile primarului în raport cu TV8.

În replică, postul TV8 a scris pe pagina de Telegram: „Ion Ceban atac la reporterul Cutia Neagră Plus! Ce l-a supărat pe edilul Chișinăului? Detalii, aflați în curând, într-o nouă investigație marca Cutia Neagră Plus”.

„Într-o țară europeană, s-ar aștepta o demisie de onoare”

Între timp, comunitatea WatchDog a publicat o declarație în care denunță atacurile primarului capitalei la adresa TV8.

Condamnăm atacurile politicienilor asupra jurnaliștilor și presei independente. Ion Ceban nu a răspuns la nicio întrebare a lui Ștefan Bejan, de la TV8. A intimidat reporterul, în loc să răspundă despre gestionarea banilor primăriei s-a lansat în declarații politice. Într-o țară europeană de la un ales care a atacat într-un astfel de mod un reprezentant al presei, s-ar aștepta o demisie de onoare. Dar este prea mult să așteptăm caracter european sau onoare de la un politician de talia domnului Ion Ceban”, se arată în declarație.

***

Precizăm că nu este prima dată când Ion Ceban atacă TV8. În decembrie 2023, după ce TV8 a publicat o investigație care a scos la iveală donațiile fictive făcute pentru Mișcarea Alternativă Națională (MAN) – partid condus de primarul capitalei – în campania pentru alegerile locale, Ceban i-a numit pe autorii acesteia „executori ai comenzilor politice” și „killeri politici”.

Atunci, nouă ONG-uri de media au condamnat acuzațiile edilului de Chișinău printr-o declarație oficială, iar TV8 a anunțat că intenționează să-l dea în judecată pe Ion Ceban. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: