Nokta.md

Cenzură la televiziunea publică din Găgăuzia? Un deputat local spune că critica sa la adresa lui Șor a fost exclusă dintr-o emisiune

Alexandr Tarnavskii, deputat al Adunării Populare a Găgăuziei, a declarat pe 24 martie că din ediția de săptămâna trecută a emisiunii „Обсуждаем вместе” de la postul public de televiziune al autonomiei, GRT, la care a participat, a fost exclus un fragment în care l-a criticat pe oligarhul fugar Ilan Șor. Oficialul a catalogat cazul drept „cenzură”.

Alexandr Tarnavskii a declarat că, alături de alți invitați, a participat pe 21 martie la emisiunea „Обсуждаем вместе” de la GRT. Aceasta a fost preînregistrată.

Tema de discuție a fost inițiativa lui Alexandr Tarnavskii și a colegului său, deputatul, Mihail Jelezoglo, privind exprimarea votului de neîncredere față de Comitetul Executiv al Găgăuziei.

Nu voi comenta discuția în sine – las spectatorii și cititorii să tragă propriile concluzii. Am respectat invitația, am participat la emisiune și le mulțumesc jurnaliștilor postului public pentru oportunitatea de a-mi exprima poziția. Însă, după difuzarea emisiunii, m-a surprins faptul că durata acesteia a fost de doar 56 de minute, deși înregistrarea a durat semnificativ mult mai mult – peste o oră. Din păcate, s-a întâmplat ceva neprevăzut: o parte din intervențiile din emisiune au fost tăiate”, a menționat Tarnavskii.

Deputatul a menționat că, la finalul emisiunii, fiecărui invitat i s-a acordat un minut pentru cuvântul de încheiere. Potrivit oficialului, o partea din alocuțiunea sa a fost eliminată.

În fragmentul exclus am spus: „Ilan Șor nu este un mecenat și nici un investitor. Banii pe care îi investește în Găgăuzia au un caracter exclusiv interesat și urmăresc scopuri electorale. Până la alegerile pentru funcția de bașcan, nu a investit nici un leu în Găgăuzia și nu va investi nici după ce va înceta să dețină acest post. În final, Găgăuzia va rămâne fără investiții, fără dezvoltare și respect”. Se pare că chiar și o critică atât de moderată la adresa lui Ilan Șor nu trebuie să fie auzită la televiziunea publică.

Cenzura impusă la GRT îndepărtează televiziunea și radioul public de oameni, subminează încrederea în această instituție a poporului și pune sub semnul întrebării independența sa”, a adăugat el.

Amintim că, pe 21 martie, Consiliul Audiovizualului a aplicat postului public de televiziune din Găgăuzia amenzi maxime în valoare de 85 000 de lei „pentru informare cu rea credință, lipsa echilibrului și pluralismului”. Sancțiunile au fost aplicate după ce un control a arătat că în cadrul programelor de la GRT au fost promovate anumite figuri politice, inclusiv Ilan Șor, și a fost răspândită dezinformare. Nereguli au fost depistat și în cadrul emisiunii „Обсуждаем вместе”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: