Nokta.md

Cenzură la televiziunea publică din Găgăuzia? Un deputat local spune că critica sa la adresa lui Șor a fost exclusă dintr-o emisiune

Alexandr Tarnavskii, deputat al Adunării Populare a Găgăuziei, a declarat pe 24 martie că din ediția de săptămâna trecută a emisiunii „Обсуждаем вместе” de la postul public de televiziune al autonomiei, GRT, la care a participat, a fost exclus un fragment în care l-a criticat pe oligarhul fugar Ilan Șor. Oficialul a catalogat cazul drept „cenzură”.

Alexandr Tarnavskii a declarat că, alături de alți invitați, a participat pe 21 martie la emisiunea „Обсуждаем вместе” de la GRT. Aceasta a fost preînregistrată.

Tema de discuție a fost inițiativa lui Alexandr Tarnavskii și a colegului său, deputatul, Mihail Jelezoglo, privind exprimarea votului de neîncredere față de Comitetul Executiv al Găgăuziei.

Nu voi comenta discuția în sine – las spectatorii și cititorii să tragă propriile concluzii. Am respectat invitația, am participat la emisiune și le mulțumesc jurnaliștilor postului public pentru oportunitatea de a-mi exprima poziția. Însă, după difuzarea emisiunii, m-a surprins faptul că durata acesteia a fost de doar 56 de minute, deși înregistrarea a durat semnificativ mult mai mult – peste o oră. Din păcate, s-a întâmplat ceva neprevăzut: o parte din intervențiile din emisiune au fost tăiate”, a menționat Tarnavskii.

Deputatul a menționat că, la finalul emisiunii, fiecărui invitat i s-a acordat un minut pentru cuvântul de încheiere. Potrivit oficialului, o partea din alocuțiunea sa a fost eliminată.

În fragmentul exclus am spus: „Ilan Șor nu este un mecenat și nici un investitor. Banii pe care îi investește în Găgăuzia au un caracter exclusiv interesat și urmăresc scopuri electorale. Până la alegerile pentru funcția de bașcan, nu a investit nici un leu în Găgăuzia și nu va investi nici după ce va înceta să dețină acest post. În final, Găgăuzia va rămâne fără investiții, fără dezvoltare și respect”. Se pare că chiar și o critică atât de moderată la adresa lui Ilan Șor nu trebuie să fie auzită la televiziunea publică.

Cenzura impusă la GRT îndepărtează televiziunea și radioul public de oameni, subminează încrederea în această instituție a poporului și pune sub semnul întrebării independența sa”, a adăugat el.

Amintim că, pe 21 martie, Consiliul Audiovizualului a aplicat postului public de televiziune din Găgăuzia amenzi maxime în valoare de 85 000 de lei „pentru informare cu rea credință, lipsa echilibrului și pluralismului”. Sancțiunile au fost aplicate după ce un control a arătat că în cadrul programelor de la GRT au fost promovate anumite figuri politice, inclusiv Ilan Șor, și a fost răspândită dezinformare. Nereguli au fost depistat și în cadrul emisiunii „Обсуждаем вместе”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Justiției

Fostul șef al CNA, Iulian Rusu, desemnat membru în comisia Vetting: alături de cine va evalua judecătorii și procurorii

Parlamentul a desemnat noi membri ai comisiilor de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, printre care și Iulian Rusu, ex-șeful Centrului Național Anticorupție (CNA), implicat într-un scandal după ce fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a făcut dezvăluiri despre un presupus „șantaj cu informații compromițătoare” asupra judecătorilor.

În urma hotărârilor aprobate de Parlament, Gerrit-Marc Sprenger, Marcel van de Wetering și Iulian Rusu au fost desemnați în calitate de membri ai Comisiei de evaluare externă a integrității etice și financiare a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție. Candidaturile lui Gerrit-Marc Sprenger și Marcel van de Wetering au fost propuse de partenerii de dezvoltare, iar candidatura lui Iulian Rusu a fost propusă de Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

Potrivit unui comunicat al Legislativului, Marcel van de Wetering are o experiență de peste 30 de ani în domeniul justiției, pe care a obținut-o activând în Regatul Țărilor de Jos. Iar Gerrit-Marc Sprenger a fost, anterior, observator al procesului de vetting a judecătorilor și procurorilor desfășurat în Albania.

Iulian Rusu este de profesie jurist. Este absolvent al Universității Oxford, având titlul de magistru în drept. Are o experiență profesională vastă, de peste 20 de ani, activând inclusiv în calitate de secretar de stat la Ministerul Justiției și director al Centrului Național Anticorupție.

Totodată, Pierangelo Padova, Laura Oana Ștefan și Ion Graur au fost desemnați în calitate de membri în Comisia de evaluare externă a integrității etice și financiare a procurorilor. Candidaturile lui Pierangelo Padova și Laura Oana Ștefan au fost propuse de partenerii de dezvoltare, iar cea a lui Ion Graur – de Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

Pierangelo Padova a activat mai mulți ani în sistemul de drept din Republica Italiană. Laura Oana Ștefan are o experiență de peste 20 de ani în domeniul dreptului, activând atât în sectorul public, cât și cel privat. De asemenea, a fost expert pentru diverse instituții internaționale, printre care Comisia Europeană, Banca Mondială, PNUD. Ion Graur are o experiență vastă în domeniul dreptului și, anterior, a fost expert în mai multe organizații internaționale, printre care Consiliul Europei.

Comisiile de evaluare sunt formate din câte nouă membri, numiți cu votul a 3/5 din deputații aleși, iar cinci dintre aceștia sunt propuși de partenerii de dezvoltare. Cinci dintre ei sunt propuși de partenerii de dezvoltare.

***

Amintim că în aprilie, fFosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat că, în septembrie 2022, a intrat în conflict cu Sergiu Litvinenco, Iulian Rusu și Eugen Rurac. „Eu nu eram de acord cu modalitatea în care aceste persoane făceau justiție în țară”, a precizat ea, adăugând că i-a avertizat că, dacă „vor continua cu metodele incorecte”, le va intenta dosare penale. Dragalin a afirmat că „ei aveau informație cât de cât compromițătoare” cu privire la judecători, iar această informație „se folosea ca să fie șantajați, să acționeze într-un anumit mod”.

Între timp, în urma declarațiilor fostei șefe a Procuraturii Anticorupție, Iulian Rusu a scris pe o rețea de socializare că „fazele de lună plină amplifică stările emoționale și psiho-emoționale negative”.

Iulian Rusu a fost director al Centrului Național Anticorupție (CNA). A fost numit în funcție, pentru un mandat de cinci ani, în februarie 2023. Candidatura lui a fost propusă de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” și a fost susținută cu votul a 57 de deputați. În octombrie 2023, Iulian Rusu și-a dat demisia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: