Politicianul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în Republica Moldova, promite bani pentru cei care vor „convinge cât mai mulți oameni din secția lor de votare” să voteze „Nu” la referendum. El a lansat un chat-bot pe Telegram, unde fiecare persoană înregistrată va primi „sarcini”. Ultimele, ca și înregistrarea pe acest canal, „vor fi plătite”. Potrivit lui Șor, chat-botul „a reunit deja peste 800 de mii de patrioți din întreaga țară”. Menționăm, în iulie 2024, au fost înăsprite sancțiunile pentru alegătorii care vor accepta bani, bunuri, băuturi alcoolice, produse din tutun, alimentare sau servicii pentru a favoriza sau a defavoriza un anumit candidat electoral. Coruperea alegătorilor în campania electorală prevede amenzi de aproape €2000.
„La referendum se va decide viitorul nostru comun. (…) Singura opțiune este să veniți și să votați „NU”. (…) Vreau să angajez oameni, ambasadori ai lui Ilan Șor, în problema referendumului. Pentru asta trebuie să vă înregistrați în botul nostru. După aceasta să urmați cu strictețe sarcinile pe care le veți primi prin intermediul acestui bot. Este important să convingeți cât mai mulți oameni din secția voastră de votare. Vă vom oferi toate argumentele necesare. (…) Desigur, ca pentru toate celelalte lucruri, aceasta muncă eu o voi plăti. În primul rând, după înregistrare veți primi 500 de lei în contul vostru pe care îl vom deschide imediat după înregistrare. Pe parcursul a trei săptămâni veți primi sarcini. Fiecare sarcină va fi plătită. Veți primi plata a doua zi după îndeplinirea sarcinii. În cazul în care ați lucrat bine iar în secția voastră de votare majoritatea oamenilor au votat „împotrivă”, bonusul pe care îl veți primi personal de la mine, pe cardul vostru, va fi de 5 mii de lei”, a comunicat fugarul Ilan Șor pe Telegram.
Pe lângă cei 500 de lei la înregistrare, echipa lui Șor promite „2 mii de lei pentru îndeplinirea sarcinilor minime” și „5 mii de lei – dacă în secția dumneavoastră de votare majoritatea sunt împotriva UE și au ales candidatul nostru”. Menționăm, echipa lui Șor nu a precizat despre ce „candidat” este vorba. Partidele apropiate lui Șor nu au un candidat la scrutinul prezidențial.
Echipa lui Șor promite bani și pentru postări publicate pe Facebook.
Potrivit lui Șor, chat-botul „a reunit deja peste 800 de mii de patrioți din întreaga țară”.
Menționăm, în iulie 2024, în Republica Moldova au fost înăsprite sancțiunile pentru coruperea alegătorilor. Cuantumul amenzilor aplicate se va încadra între 25 000 și 37 500 de lei. Vor fi aplicate amenzi pentru oferirea și acceptarea, în timpul campaniei electorale, de bani, produse alcoolice, produse din tutun, produse alimentare, alte bunuri sau servicii pentru a favoriza sau a defavoriza un anumit candidat electoral.
***
În august 2024, Comisia Electorală Centrală a decis să nu înregistreze blocul „VICTORIE – ПОБЕДА” pentru participare la referendumul republican constituțional și alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Totodată, Comisia a decis să sesizeze Autoritatea Națională de Integritate pentru a-i verifica pe unii membri ai blocului. Cei din urmă, potrivit CEC, nu ar fi depus declarațiile de avere. Detalii AICI.
Nici Partidul „Victorie”, afiliat oligarhului Ilan Șor, nu va putea participa la referendumul privind aderarea la UE. Detalii AICI.
Va promova neparticiparea la referendum Partidul „Renaștere”, apropiat politicianului Ilan Șor. Detalii AICI.
Anterior, politicianul fugar Ilan Șor a recunoscut într-un interviu pentru presa din Rusia că finanțează mai multe partide politice din Republica Moldova. Deși nu a oferit un număr exact, Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a menționat că este gata să sprijine financiar toate partidele care își doresc să lupte împotriva partidului de guvernare. Detalii AICI.
***
Pe 20 octombrie 2024, pe moldoveni îi așteaptă un referendum, al cărui rezultat ar putea fi includerea în Constituție a unei clauze privind ireversibilitatea direcției europene de dezvoltare a țării. În buletinele de vot va fi indicată întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Se vor acorda două variante de răspuns: „Da” și „Nu”.
Pentru a desfășura campanie electorală pentru referendum, partidele trebuiau să se înregistreze la CEC în calitate de participanți. Dacă nu au fost înregistrați de autoritate ca participanți la referendum, partidele nu pot desfășura activități de agitație electorală în vederea susținerii sau nu a referendumului și acțiunile acestora se consideră campanie ilegală.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!