China a simulat lovituri împotriva unor „ținte cheie” din Taiwan
Full Article 2 minutes read

China a simulat lovituri împotriva unor „ținte cheie” din Taiwan

China a simulat lovituri împotriva unor „ținte-cheie” din Taiwan, în a doua zi a unui exercițiu de „încercuire totală” programat până luni și prezentat de Beijing ca un „avertisment serios” pentru autoritățile insulei, după ce președintele acesteia s-a întâlnit cu un înalt oficial american. 

Operațiunea, denumită „Joint Sword”, a fost denunțată de Taiwan, iar Statele Unite au cerut Beijingului să dea dovadă de „reținere” și să păstreze „deschise” canalele de comunicare, scrie hotnews.ro.

Manevrele au fost lansate după ce președintele taiwanez Tsai Ing-wen s-a întâlnit miercuri în California cu președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, la care Beijingul a promis că va răspunde cu măsuri „ferme și energice”.

Ele vizează să stabilească capacitatea Chinei de a „prelua controlul asupra mării, spațiului aerian și informațiilor (…) pentru a crea o descurajare și o încercuire totală” a Taiwanului, a declarat pe 8 aprilie televiziunea de stat chineză.

Pe 9 aprilie, Ministerul Apărării din Taiwan a detectat nouă nave de război și 58 de avioane chineze în jurul insulei, după ce cu o zi înainte a reperat tot atâtea nave și 71 de avioane.

Instituția a declarat că monitorizează mișcările armatei chineze prin intermediul unui „sistem comun de informații și recunoaștere”, precizând că avioane de luptă și bombardiere se numără printre avioanele zburătoare detectate.

Tot duminică, armata chineză a simulat „lovituri de precizie” împotriva unor „ținte cheie de pe insula Taiwan și din apele înconjurătoare”, implicând zeci de avioane și trupe terestre, potrivit televiziunii de stat.

Beijingul a precizat că nave, avioane de luptă, avioane-cisternă și tehnici de bruiaj sunt mobilizate în cadrul manevrelor, care ar trebui să dureze până luni.

„Sunt puțin îngrijorat, aș minți dacă v-aș spune altceva”, a declarat Donald Ho, în vârstă de 73 de ani. „Dacă va fi un război, ambele părți vor avea mult de suferit”, a adăugat el.

China consideră Taiwanul (23 de milioane de locuitori) o provincie pe care nu a reușit încă să o reunifice cu restul teritoriului său de la sfârșitul războiului civil chinez din 1949.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: