Cine e sărac aici? Cum autoritățile Moldovei decid cui să acorde ajutor
Full Article 6 minutes read

Cine e sărac aici? Cum autoritățile Moldovei decid cui să acorde ajutor

Președintele Igor Dodon a propus să fie modificate criteriile de evaluare a bunăstării familiei, în baza cărora statul decide cui să acorde ajutor social. Dodon a recomandat să fie excluse din lista acestor criterii cuptorul cu microunde, antena parabolică și unele electrocasnice. NM a decis să analizeze, cine este considerat sărac de către autoritățile din Moldova, cum se determină acest lucru și la ce fel de ajutor pot conta aceste familii.

Cine poate conta pe ajutor

Statul îi identifică pe cei care au nevoie de ajutor social reieșind din veniturile și bunăstarea familiei.

Veniturile

Veniturile insuficiente sunt calculate în baza Hotărârii Guvernului nr. 1167 „Regulamentul cu privire la modul de stabilire și plată a ajutorului social”, aprobată în anul 2008.

Conform acestei hotărâri, de ajutor social pot beneficia familiile care au un venit lunar mediu mai mic decât venitul lunar minim garantat de stat. În luna februarie 2020, acesta a constituit 1056 de lei. Nivelul venitului lunar minim garantat se indexează anual la 1 aprilie, reieșind din creșterea anuală a indicelui prețurilor de consum pentru anul precedent. Anul acesta, suma respectivă va fi majorată cu 4,84%, până la 1108 lei.

Însă 1056 de lei constituie venitul minim garantat pentru o familie dintr-o singură persoană. Dacă în familie sunt câțiva membri, venitul minim garantat este calculat conform următoarei formule: 100% din venitul garantat pentru un solicitant, 70% din venitul garantat pentru fiecare matur din familie și 50% pentru fiecare copil. La acestea se adaugă 30% pentru fiecare membru al familiei cu dizabilități, 50% pentru fiecare copil cu dizabilități și 10% dacă unicul matur din familie este o persoană cu dizabilități.

Astfel, anul acesta, după indexare, venitul minim garantat pentru o familie din doi maturi și doi copii ar putea constitui: 1108 + 775,6 + 554 + 554 = 2991,6 de lei (100% + 70% + 50% + 50%). Dacă, de exemplu, unul dintre copii este cu dizabilități, la această sumă se mai adaugă 50%: 2991,6 + 554 = 3545,6 de lei.

Astfel de familii mai pot primi și compensație pentru căldură, în perioada rece a anului. Această compensație se acordă și pentru familiile care au un venit lunar mediu cumulativ mai mare decât nivelul venitului minim garantat, însă nu mai mult de 1,95 de ori. De exemplu, venitul unei familii din doi maturi și doi copii ar trebui să nu depășească 5833,62 de lei (2991,6 * 1,95).

Bunăstarea

Pentru ca o familie să fie recunoscută defavoritzată și să beneficieze de ajutor social, trebuie să fie insuficiente nu doar veniturile ei, dar și bunăstarea. Despre modul în care aceasta este determinată, ne-a comunicat Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Ministerul a elaborat un set de caracteristici pentru evaluarea bunăstării familiei, exprimate în puncte. De exemplu, dacă o familie are mașină de spălat, se adaugă 11 puncte, cuptor cu microunde – 8 puncte, calculator – 18 puncte, iar dacă în familie este o persoană cu dizabilități, se scad 21 de puncte. Familia poate conta pe ajutor social dacă „bunăstarea” ei a fost estimată cu mai puțin de 88,64 de puncte.

Cine e sărac aici? Cum autoritățile Moldovei decid cui să acorde ajutor

 

Analizând tabelul, constatăm că cele mai mari șanse de a primi ajutor social le au familiile în care sunt persoane cu dizabilități sau văduve. La fel, șansele cresc în cazul în care familia nu folosește gaze. Cu cât familia este compusă din mai mulți membri și cu cât este mai mic nivelul lor de studii, cu atât mai mari sunt șansele de a obține ajutor social.

În schimb, șansele locuitorilor din Chișinău scad brusc doar pentru că ei trăiesc în Chișinău (pentru aceasta, în tabel se adaugă tocmai 35 de puncte). Iar dacă o familie trăiește în Chișinău și este compusă dintr-o singură persoană, șansele ei de a obține ajutor social se reduc la zero (pentru aceasta, se adaugă 57 de puncte).

De asemenea, nu are sens să conteze pe ajutor social familiile care au un mijloc de transport, mai mult de trei vaci, porci, capre sau cai, o mașină de spălat, boiler, antenă parabolică, cuptor cu microunde, calculator sau DVD player. Și nu contează, în ce stare sunt aceste bunuri, la fel cum nu contează dacă familia le-a achiziționat sau i le-au dăruit rudele sau persoane cunoscute.

Cu cât mai mulți membri ai familiei primesc salariu, cu atât este mai mică probabilitatea că familia va beneficia de alocații. La fel, e prea puțin probabil că familia va beneficia de ajutor social dacă cineva dintre membrii familiei se află peste hotare sau învață în bază de contract.

Câți bani oferă statul

Ajutorul social care este acordat unei familii defavorizate acoperă, de obicei, diferența dintre veniturile reale și cele minime garantate. Ministerul Sănătății a comunicat pentru NM că mărimea medie a ajutorului social a fost în anul 2019 de 877 de lei lunar.

Cât de des trebuie confirmat dreptul la ajutor social

Dreptul la ajutor social este reexaminat la fiecare 12 luni. Dacă beneficiarul este pensionar și nu are alte venituri în afară de pensie, dreptul la ajutor social este reexaminat o dată la 24 de luni. Când expiră acest termen, trebuie depusă o nouă cerere la Casa Națională de Asigurări Sociale.

Dacă s-au schimbat condițiile de viață sau veniturile beneficiarului de ajutor social, el este obligat în decurs de 10 zile să declare despre aceasta la CNAS.

 

Cine e sărac aici? Cum autoritățile Moldovei decid cui să acorde ajutor

Ce intenționează să schimbe Dodon și guvernul

Președintele Igor Dodon a declarat în luna februarie că autoritățile vor revizui criteriile de acordare a ajutorului social. Potrivit lui, se propune ca din lista bunurilor în baza cărora va fi evaluată bunăstarea să se excludă televizorul, cuptorul cu microunde, antena parabolică și altă tehnică. „Dacă o persoană are televizor, ea nu beneficiază de ajutor social. Noi am decis să revizuim aceste criterii”, a spus Dodon.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a comunicat pentru NM că lucrează asupra acestor modificări în Regulamentul cu privire la modul de stabilire și plată a ajutorului social, însă a refuzat să ofere detalii, motivând prin faptul că proiectul încă nu este gata. Încă nu se știe când acesta va fi finalizat.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: