Comisia Europeană oferă Moldovei €77 milioane pentru cooperare teritorială cu România
Full Article 2 minutes read

Comisia Europeană oferă Moldovei €77 milioane pentru cooperare teritorială cu România

Comisia Europeană a aprobat patru noi programe pentru cooperare teritorială, care implică 10 state membre, printre care Moldova și Ucraina. Astfel, Uniunea Euponeană va aloca circa 533 milioane de euro în perioada 2021-2027.

Banii vor fi utilizați pentru stimularea cooperării transfrontaliere și transnaționale, impulsionarea tranziției ecologice și pentru sprijinul asistenței medicale, dar și a educației.

Comisia Europeană informează că aceste programe vor beneficia de o finanțare consolidată în lumina deciziei Comisiei din martie de a suspenda cooperarea cu Rusia și Belarus în urma invaziei Ucrainei de către Rusia și de a transfera 26,2 milioane euro, alocate inițial acestor două țări, pentru a consolida cooperarea cu Ucraina și Moldova.

În cadrul acestui program, Republica Moldova va primi circa 77 milioane euro. Programul Interreg „NEXT România-Moldova” va investi în prevenirea și reziliența riscurilor de dezastre naturale.

Totodată, se va contribui la conservarea biodiversităţii, contribuind în acelaşi timp la dezvoltarea economică a comunităţilor locale.

De asemenea, programul va investi în educație și formare: construcția sau modernizarea școlilor și universităților și modernizarea echipamentelor digitale.

Accesul la asistență medicală va fi finanțat pentru a aborda disparitățile dintre serviciile medicale rurale și urbane din România, în timp ce Moldova va primi echipamente medicale noi de ultimă generație. În final, programul va investi în turism și cultură, îmbunătățind accesul la monumentele istorice din zonă.

Pentru 2021-2027, aproape 665 de milioane de euro vor fi alocate pentru șase programe Interreg, pentru a sprijini activitățile de cooperare transfrontalieră și transnațională între statele membre și Ucraina și Republica Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: