Propunerea Comisiei Europene: fără taxe vamale pentru importurile din Moldova, încă un an
Full Article 2 minutes read

Propunerea Comisiei Europene: fără taxe vamale pentru importurile din Moldova, încă un an

Comisia Europeană a propus prelungirea cu încă un an a suspendării tuturor taxelor vamale pentru importurile din Republica Moldova. În practică, exporturile a 7 categorii de produse agricole din Moldova – roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și suc de struguri – ar putea în continuare să fie complet liberalizate, fără restricții tarifare. Precizările au fost făcute pe 31 ianuarie de reprezentanții Delegației Uniunii Europene în Moldova. 

Regimul actual a intrat în vigoare la 25 iulie 2022 și expiră la 24 iulie 2024.

Potrivit Delegației, propunerea Comisiei Europene va fi examinată de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene.

Exporturile Republicii Moldova către restul lumii au avut de suferit de pe urma agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, deoarece acestea se bazau adesea pe tranzitul prin teritoriul ucrainean și pe infrastructura ucraineană. UE a sprijinit eforturile Moldovei de a-și reorienta exporturile. De menționat că, exporturile din Moldova către UE au crescut de la 1,8 miliarde de euro în 2021 la 2,6 miliarde de euro în 2022″, au declarat reprezentanții Delegației UE în Republica Moldova.

Amintim, pe 5 iulie 2022, Parlamentul European a votat liberalizarea exporturilor de produse agricole din Republica Moldova în Uniunea Europeană. Iar pe 18 iulie, și Consiliul Uniunii Europene a adoptat măsuri de liberalizare temporară a comerțului din Republica Moldova. Urmare a deciziei, țara noastră poate să își dubleze exporturile de roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și cele de suc de struguri către Uniunea Europeană, fără taxe vamale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: