Comuniștii și socialiștii așteaptă dovezi după declarațiile Maiei Sandu: Pot fi o provocare
Full Article 4 minutes read

Comuniștii și socialiștii așteaptă dovezi după declarațiile Maiei Sandu: Pot fi o provocare

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) numesc „iresponsabilă” declarația Maiei Sandu că Rusia pregătește o destabilizare în Republica Moldova. Deputații susțin că Serviciul de Informații și Securitate trebuie să prezinte dovezi în acest sens. „În caz contrar, astfel de declarații pot fi considerate o provocare ce are ca scop atragerea Moldovei într-un conflict militar”, adaugă Blocul. 

„BCS condamnă categoric declarația iresponsabilă a Președintelui Maia Sandu, potrivit căreia Federația Rusă ar pregăti o destabilizare a Republicii Moldova cu implicarea unor „diversioniști cu pregătire militară””, susțin deputații.

Ei mai spun că Serviciul de Informații și Securitate trebuie să prezinte dovezi „dacă dispun”.

„În caz contrar, astfel de declarații pot fi considerate o provocare ce are ca scop atragerea Moldovei într-un conflict militar, isterizarea societății, intimidarea opoziției și intensificarea represiunilor politice împotriva tuturor celor nemulțumiți din interiorul țării”, declarată Blocul.

Parlamentarii mai menționează că „declarațiile nefondate ale Maiei Sandu creează posibilitatea de a reprima activitatea forțelor de opoziție care nu sunt pe placul autorităților, inclusiv a acțiunilor de protest”. „Blocul Comuniștilor și Socialiștilor constată o amenințare gravă la adresa statului de drept și de instaurare definitivă a unei dictaturi”, se arată în declarația deputaților.

***

Pe 13 februarie, președinta Maia Sandu a spus că „declarația președintelui Zelenski despre planurile Federației Ruse de destabilizarea Republicii Moldova a fost confirmată de instituțiile noastre”. Ea a mai declarat că „planul pentru perioada următoare presupune diversiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”.

„Prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, a declarat Sandu. Șefa statului a menționat că „în realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forțe interne în special pe grupări criminale cum ar fi formațiunea ȘOR și toate derivatele ei, pe unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine și pe mai multe persoane cunoscute în legăturile lor cu Plahotniuc”.

Potrivit Maiei Sandu, scopul acestor acțiuni „este schimbarea puterii legitime de la Chișinău pe una ilegitimă care să pună țara noastră la dispoziția Rusiei pentru a opri procesul de integrare europeană, dar și pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei”.

După ce Maia Sandu a anunțat că în Moldova s-ar pregăti destabilizări, deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber a chemat toate partidele din țară la protest.

***

Amintim că recent, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat că Ucraina ar fi intercepat planul Rusiei de a perturba situația politică din Moldova, fapt despre care a informat-o pe Maia Sandu. 

Ulterior Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a confirmat recepționarea informațiilor respective de la partenerii ucraineni. Prin urmare, reprezentanții Serviciului au menționat că au identificat mai multe activități care ar avea ca scop „subminarea statului Republicii Moldova”.

Pe 12 februarie, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei Alexei Danilov declara că Rusia intenționează să dea o lovitură de stat în Moldova în viitorul apropiat. Pentru aceasta, potrivit lui, Kremlinul poate implica luptători ceceni.

Într-o reacție, liderul cecen Ramzan Kadîrov l-a numit pe Danilov „un încrezător în sine” și a declarat că dacă va fi un ordin de la Comandantul Suprem, atunci acesta va fi îndeplinit fără a fi discutat. „Dacă va fi un ordin de la Comandantul Suprem, suntem pregătiți să mergem chiar și în America, vom lăsa Moldova cu mult în urmă. Și oricare astfel de ordin nu este discutat, ci îndeplinit”, a spus el.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: