„Conflictele trebuie rezolvate pașnic”. Avocatul Poporului din Moldova, cu un mesaj către omologul său din Rusia
Full Article 2 minutes read

„Conflictele trebuie rezolvate pașnic”. Avocatul Poporului din Moldova, cu un mesaj către omologul său din Rusia

Avocatul Poporului Ceslav Panico declară că a expediat o scrisoare împuternicitului pentru drepturile omului din Federația Rusă Tatiana Moskalikova. Reprezentantul Republicii Moldova a îndemnat oficialul rus, cât și instituția pe care o conduce, să folosească toate pârghiile disponibile pentru a contribui la încetarea conflictului militar pe teritoriul Ucrainei. 

Potrivit lui Panico, scrisoarea a fost trimisă astăzi. Avocatul Poporului a menționat că este inacceptabil ca în secolul 21 oamenii să moară în timpul conflictelor militare.

„Orice conflict militar duce la încălcări grave ale drepturilor omului și nu oferă mecanisme de protecție reale a persoanelor civile ce se află sau se pot afla, fără voia lor, în cadrul acestui conflict. Conflictele trebuie rezolvate pe cale pașnică, la masa de negocieri, evitând cu orice preț acțiunile militare și decese”, a declarat Panico, în adresare.

„Avem toată încrederea că Dumneavoastră și instituția pe care o conduceți va depune toate eforturile și va folosi toate pârghiile disponibile pentru a contribui la încetarea conflictului militar pe teritoriul Ucrainei și întoarcerea părților beligerante la masa de negocieri, în vederea restabilirii aplicării principiilor de drept internațional și aplicarea dreptului umanitar în zonele de conflict”, a mai spus Avocatul Poporului.

Ceslav Panico a trimis și un mesaj de susținere împuternicitului pentru drepturile omului a Radei Supreme a Ucrainei, Liudmilei Denisova.

„Întreaga echipă a Oficiului Avocatului Poporului eu personal susținem ferm poporul ucrainean în aceste vremuri dificile și de agresiune militară fără de precedent a Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat Panico.

Oficialul moldovean a menționat în adresare că speră la un comportament matur și responsabil din partea tuturor instituțiilor pentru protecția drepturile omului.

***

Amintim că, pe 24 februarie, în jurul orei 5:00, Vladimir Putin a anunțat începerea operațiunii militare în Ucraina.

Liderul de la Kiev Vladimir Zelenski a declarat stare de război în Ucraina. Parlamentul de la Chișinău s-a întrunit seara în ședință și a votat pentru instituirea stării de alertă în Republica Moldova, pe o durată de 60 de zile. În Moldova au ajuns deja câteva mii de persoane din Ucraina, care au fugit din calea războiului.

Ce se întâmplă în Ucraina chiar în aceste momente puteți afla din transmisiunea A doua zi de război în Ucraina. Text live.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: