Consiliul Băncii FinComBank a fost aprobat în componență finală  

La adunarea generală a acționarilor „Banca de Finanțe și Comerț” S.A. care a fost desfășurată pe 30.06.2021 a fost aleasă componența nouă a Consiliului Băncii.

În cadrul ședinței Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei din 28 octombrie 2021, a fost aprobat în funcția de membru al Consiliului Băncii D-l Șevcenco Serghei, iar, pe 29 octombrie 2021, a intrat în vigoare aprobarea în funcția de membru al Consiliului Băncii a D-nei Garcavenco Elena în legătură cu numirea celui de al doilea membru independent Șevcenco Serghei.

Șevcenco Serghei dispune de experiență în management ocupând posturi de vârf în cadrul companiilor mari din Republica Moldova și România, şi o vastă expertiză în domeniul auditului și managementului financiar, fiind membrul Association of Chartered Certified Accountans începând cu anul 2007. Actualmente, ocupă funcții de Manager general în ”KMG Rompetrol Services Center” SRL din România.

Garcavenco Elena este fondator 50% și Director Financiar al companiei “CONTINENT” SRL, care este acționar cu o deținere calificată în capitalul social al FinComBank S.A. D-na Garcavenco Elena dispune de o experiență profesională de circa 30 ani în management și finanțe, fiind responsabilă inclusiv de cooperarea cu marile corporații, ceea ce va permite accelerarea procesului de realizare a obiectivelor stabilite ca parte a strategiei Băncii pe termen lung.

Președintele Consiliului Băncii este  D-l Victor Hvorostovschii, care, începând cu înființarea acesteia și până în anul 2020, a fost Președintele Comitetului de Conducere al Băncii. Alți Membrii al Consiliului Băncii sunt: D-L Nicolae Dorin – Vicepreședinte al Consiliului și acționar cu o deținere calificată în capitalul social al Băncii,  Președintele Asociației Băncilor din Republica Moldova, și D-na Larisa Rudenco – consultantul ”AGRIMEC” SRL, până în anul 2018 a ocupat funcția de Vicepreședinte al Comitetului de Conducere al Băncii.

Consiliul Băncii va continua dezvoltarea cu succes a Băncii și implementarea scopurilor și obiectivelor în practică, conform strategiei aprobate a Băncii de lungă durată.

Conform rezultatelor primelor 9 luni a anului 2021, FinComBank S.A. a obținut un profit de 56.7 milioane de lei. După rentabilitatea activelor (ROA), Banca ocupă locul 3 pe sistem (1.83 %), iar după rentabilitatea capitalului (ROE), aceasta se află pe locul 5 (11.35 %). În 2021, Banca a reușit să își lărgească portofoliul de depozite cu 339 milioane de lei, și activele totale cu 435 milioane de lei, ocupând poziția 2 pe sistem după creșterea relativă a acestora. Banca dispune de 85 de subdiviziuni cu peste 600 de angajați.

FinComBank – într-un pas prin viață!

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari || NewsMaker

Curtea Constituțională spune „NU” demersului MAN împotriva numirii judecătorilor constituționali

Curtea Constituțională a respins cererea deputatului neafiliat Gaik Vartanean de suspendare a hotărârilor Guvernului și Parlamentului privind desemnarea judecătorilor constituționali Domnica Manole, Sergiu Litvinenco, Nicolae Roșca și Liuba Șova.

Potrivit instituției, cererea deputatului nu a avut „o motivare suficientă şi convingătoare”.

„Cererile privind suspendarea acțiunii actelor sesizate trebuie motivate convingător. Doar invocarea riscului şi enumerarea unor valori fundamentale nu reprezintă o motivare suficientă şi convingătoare în vederea suspendării acțiunii actului sesizat”, se menționează în actul de hotărâre.

Menționăm că deputatul Gaik Vartanean a depus, pe 2 iulie, o sesizare la Curtea Constituțională cu privire la numirea noii componențe a Înaltei Curți.

„Guvernul și Parlamentul au forțat procesul de numire a noilor judecători cu câteva luni înainte de expirarea mandatului actualei componențe a CC și cu doar câteva săptămâni înainte de încheierea mandatului actualului Parlament. Această grabă nejustificată contravine normelor constituționale și principiilor democratice”, a declarat Gaik Vartanean.

***

Potrivit legislației, Curtea Constituţională este formată din șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Guvernul i-a numit judecători la Curtea Constituțională (CC) pe ex-ministrul Justiției Sergiu Litvinenco și actuala președintă CC, Domnica Manole. Deciziile au fost luate în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri din 24 iunie.

Nicolae Roșca și Liuba Șova au fost numiți de Parlament în funcțiile de judecători la Curtea Constituțională. Decizia a fost luată, pe 26 iunie, cu votul a 54 de deputați. Înainte de vot, mai mulți parlamentari le-au adresat întrebări candidaților.

Imagine simbol

Provocări la primul summit UE-Moldova? Poliția confirmă alerta falsă cu bombă la Aeroport: „Am anticipat”

O alertă cu bombă a fost semnalată la Aeroportul Internațional Chișinău, în ajunul sosirii oficialilor europeni în Republica Moldova. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, apelul a fost făcut telefonic, dar în urma verificărilor s-a constatat că a fost vorba despre o alertă falsă.

„Toate serviciile cu atribuții în domeniul siguranței au anticipat astfel de scenarii, fiind întreprinse acțiuni preventive de siguranță. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că alerta a fost falsă”, a precizat ofițera de presă din cadrul Inspectoratului General al Poliției, Cristina Talpă, pentru NewsMaker.

Astăzi, 4 iulie, la Reședința de Stat din Chișinău are loc primul summit bilateral dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Evenimentul este găzduit de președinta Maia Sandu, alături de președintele Parlamentului, Igor Grosu, și prim-ministrul Dorin Recean.

Uniunea Europeană este reprezentată de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de președintele Consiliului European, António Costa.

Agenda summitului include subiecte-cheie precum procesul de aderare a Moldovei la UE, aprofundarea cooperării economice, extinderea rețelelor de infrastructură, tranziția energetică, digitalizarea și dezvoltarea regională. Un punct central al discuțiilor îl constituie prezentarea și avansarea Planului de Creștere pentru Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

LIVE Conducerea UE a ajuns la Reședința de Stat din Chișinău. Primele imagini

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Antonio Costa, au ajuns la Reședința de Stat din Chișinău, unde urmează să participe la primul summit Republica Moldova – UE. Liderii Uniunii Europene au fost întâmpinați de președinta țării, Maia Sandu.

Amintim că Summit-ul Republica Moldova – Uniunea Europeană va fi găzduit de președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, premierul Dorin Recean. În timpul reuniunii, participanții vor aborda subiecte legate de procesul de aderare la UE, extinderea legăturilor economice și cooperarea în domenii precum infrastructura, energia, digitalizarea și dezvoltarea regională. Un punct important pe agenda summit-ului va fi Planul de Creștere pentru Moldova.

Acesta reprezintă sprijin financiar european în sumă totală de 1,9 miliarde de euro. Este vorba despre o componentă de grant în valoare de 520 de milioane de euro, care este destinată pentru investiții, asistență tehnică și pentru garantarea creditelor. De asemenea, țara noastră va primi împrumuturi în valoare de 1,5 miliarde de euro, care vor fi debursate în funcție de progresele înregistrate în procesul de implementare a reformelor asumate.

Suportul financiar va fi acordat în baza unor condiționalități, care se regăsesc în Agenda de reforme a Planului de Creștere pentru Republica Moldova, care a fost aprobată de Guvern. Aceasta conține 153 de măsuri și 56 de reforme, care urmează a fi implementate până la sfârșitul anului 2027. Agenda de reforme vizează șapte sectoare-cheie: competitivitate economică și dezvoltarea sectorului privat; conectivitate și infrastructură digitală; guvernanță economică; capital social; tranziția verde și capitalul natural; securitate și eficiență energetică; valori fundamentale.

Igor Țurcan

Maia Sandu, mesaj de Ziua Independenței SUA: „Azi celebrăm prietenia pe care am construit-o împreună”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj de felicitare Statelor Unite ale Americii cu ocazia Zilei Independenței, marcată pe 4 iulie. Șefa statului a reiterat, într-un mesaj pe rețele, importanța parteneriatului moldo-american și a mulțumit pentru sprijinul oferit de-a lungul ultimelor trei decenii.

„Pentru prietenii noștri americani — La mulți ani de Ziua Independenței! De peste 30 de ani, sprijinul Statelor Unite a contribuit la consolidarea Moldovei, făcând-o mai puternică și mai rezilientă — un partener stabil într-o regiune strategică. Astăzi celebrăm valorile pe care le împărtășim și prietenia pe care am construit-o împreună”, a scris Maia Sandu pe platforma X (fostă Twitter).

Statele Unite sunt unul dintre principalii parteneri strategici ai Republicii Moldova. De-a lungul celor peste trei decenii de cooperare, SUA au susținut reformele democratice, dezvoltarea economică și consolidarea statului de drept în țara noastră. Din 1992, doar prin intermediul USAID – agenție care s-a închis după revenirea la Casa Albă a președintelui Donald Trump – SUA au alocat Republicii Moldova peste 1 miliard de dolari. 

Ziua Independenței SUA comemorează adoptarea Declarației de Independență la 4 iulie 1776 și este una dintre cele mai importante sărbători naționale americane.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Imagine simbol

Restricții de circulație în capitală până pe 7 iulie. Ce străzi vor fi închise

În perioada 4-6 iulie 2025, orele 22:00-00:00, și pe 07 iulie 2025, orele 8:00-12:00, va fi sistată circulația transportului public pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, în perimetrul Pieței Marii Adunări Naționale, cu redirecționarea transportului pe străzile adiacente.

Potrivit Primăriei Chișinău, măsura a fost luată în legătură cu organizarea și desfășurarea evenimentului dedicat Promoției de Absolvire a studenților Academiei „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne, care va avea loc pe 7 iulie, între orele 08:00 și 12:00, în Piața Marii Adunări Naționale.

Totodată, în data de 7 iulie, între orele 10:00 și 17:00, va fi suspendat traficul rutier pe str. Mitropolit Dosoftei, tronsonul cuprins între străzile Serghei Lazo și Sfatul Țării, pentru efectuarea lucrărilor de reparație a pilonilor avariați din beton armat.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: