Construcția noilor centrale pentru Termoelectrica: ofertele a două companii, respinse. Licitația va fi repetată
Full Article 3 minutes read

Construcția noilor centrale pentru Termoelectrica: ofertele a două companii, respinse. Licitația va fi repetată

Licitația pentru construcția unor noi centrale pentru Termoelectrica va fi repetată. Anunțul a fost făcut pe 25 ianuarie de către directorul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE) Ruslan Surugiu. Ofertele a două companii care au participat la licitație au fost respinse, pentru că ar fi fost „neconforme”. 

Potrivit lui Surugiu, repetarea licitației este motivată de „neconformitatea ofertelor celor două companii în cadrul licitației și importanța de a asigura o investiție calitativă”.

Cu toții înțelegem că avem nevoie de tehnologii moderne și surse interne de producere și diversificare a energiei. Ținând cont de necesități și obiectivele sectoriale, trebuie să evităm orice riscuri și să luam în calcul cele mai bune oferte cu potențial înalt”, a declarat Surugiu.

Potrivit autorităților, „a fost desfășurată o procedură complexă de evaluare, cu participarea unui consultant internațional, iar raportul de evaluare, decizia de respingere a ambelor oferte și repetarea procedurilor de licitație au fost coordonate cu Banca Mondială”.

Surugiu a mai spus că licitația precedentă s-a desfășurat într-o perioadă marcată de criza regională legată de invazia Rusiei în Ucraina.

Astfel, mai multe companii cu potențial și capacitate de a asigura implementarea pachetului investițional au ezitat să ofere oferte în Republica Moldova. Avem convingerea că investitorii au acum mai multă încredere în Republica Moldova și potențialul său investițional, inclusiv în cadrul acestei licitații”, a menționat directorul Unității.

Se precizează că „pentru a extinde potențialul de participare a mai multor companii internaționale cu capacitate și tehnologii moderne la licitație, vor fi realizate o serie de acțiuni de promovare, inclusiv invitarea unei liste extinse de potențiali ofertanți, desfășurarea unor ședințe de informare, vizite de documentare la fața locului pentru familiarizarea acestora cu prevederile caietului de sarcini, cerințele căruia, la fel, vor fi revizuite”.

În decembrie 2022, UCIPE anunța că două centrale electrice cu termoficare performante, bazate pe tehnologii moderne și flexibile de cogenerare de înaltă eficiență, urmează a fi construite pe teritoriul unităților de producere existente ale Termoelectrica S.A. și se preconizează a fi puse în funcțiune în anul 2025. Unitatea declara că instalațiile vor avea o putere electrică totală de circa 55 MW și termică de cel puțin 43 Gcal/h, ceea ce va contribui la mărirea capacității de producere interne a energiei electrice și asigurare a securității energetice a țării. Se menționa că proiectul este finanțat de Banca Mondială și implementat de Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale prin intermediul UCIPE.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: