Șase companii care au livrat păcură către Termoelectrica au împărțit între ele 115 milioane de dolari
Full Article 4 minutes read

Șase companii care au livrat păcură către Termoelectrica au împărțit între ele 115 milioane de dolari

Șase companii care au livrat păcură către Termoelectrica în sezonul rece 2022-2023 pentru a încălzi locuitorii capitalei au împărțit între ele 115 milioane de dolari SUA. Printre acestea, o firmă nou-creată care aparține fratelui unui om de faceri care anterior i-a vândut casa fostului ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, firma unui vicepreședinte al Partidului Social Democrat European, fostul Partid Democrat din Moldova și o companie a unui om de afaceri anterior conectat la viața politică, scrie Ziarul de Gardă (ZdG). 

Termoelectrica a achiziționat pentru iarna trecută cea mai mare cantitate de păcură din istoria sa, în contextul crizei energetice și a livrărilor mai scăzute de gaze rusești. În perioada septembrie-noiembrie 2022, Societatea pe Acțiuni deținută de stat, după ce a organizat 5 licitații, a încheiat 9 contracte de livrare cu 6 agenți economici. Suma totală a contractelor a fost de 114,9 milioane de dolari SUA, potrivit datelor oferite de Termoelectrica la solicitarea ZdG.

Cel mai mare contract, în valoare de 26,5 milioane de dolari SUA, pentru livrarea a 30000 de tone de păcură pentru Termoelectrica, a fost semnat cu compania SC „Crist-Valg” SRL, la un preț de 885 de dolari SUA/tonă.

Pe locul al doilea după valoarea contractelor de livrare a păcurii pentru Termoelectrica este compania „Stroibit” SRL, de la Bălți. Aceasta a semnat două contracte, de 26,2 milioane de dolari SUA, pentru o cantitate totală de 30 000 de tone. În primul contract prețul a fost de 857 dolari SUA/tonă, iar în al doilea – de 885 dolari SUA/tonă, potrivit datelor furnizate de Termoelectrica.

Tot o cantitate de 30000 de tone de păcură s-a angajat să livreze și Întreprinderea Mixtă „Rompetrol Moldova” SA, care a semnat două contracte cu Termoelectrica, în valoare totală de 25,9 milioane de dolari SUA. Prețul a variat între 799 dolari SUA/tonă în primul contract și 875 dolari SUA/tonă – în al doilea.

Două contracte de livrare a păcurii, în valoare totală de 13,9 milioane de dolari SUA, Termoelectrica le-a semnat cu o companie care fusese înregistrată cu doar o lună înainte – firma „Oil Platform” SRL. Aceasta a fost fondată pe 12 septembrie 2022, iar peste o lună, pe 13 octombrie 2022, a semnat primul contract de livrare cu Termoelectrica, pentru o cantitate de 4000 de tone, la 820 de dolari SUA/tonă. Peste încă o lună, compania mai semnează un contract, pentru livrarea a 12 000 de tone de păcură, la un preț de 885 de dolari SUA/tonă, potrivit datelor oferite de Termoelectrica, la solicitarea Ziarului de Gardă.

Compania „Viomar Impex” SRL a semnat un singur contract cu Termoelectrica, la 29 septembrie 2022, pentru o cantitate de 16000 de tone de păcură, în valoare de 13,6  milioane de dolari SUA. Prețul a fost de 848 dolari SUA/tonă.

O cantitate de 10 mii de tone de păcură, în valoare de 8,9 milioane de dolari SUA, a fost livrată pentru Termoelectrica de Întreprinderea Mixtă „Transterminal-S” SRL, la un preț de 885 dolari SUA/tonă.

Într-un răspuns pentru Ziarul de Gardă, Termoelectrica a explicat că „a încheiat contracte cu aceste companii, deoarece ofertele propuse de ofertanți corespundeau cu caietul de sarcini – „calitate, condiții de livrare DDP depozit CET Sursa 1, preț, garanție de bună execuție și condiții de achitare.”

În total, pentru perioada rece a anului, Termoelectrica a achiziționat 132 000 de tone de păcură. Achizițiile au fost efectuate nu prin licitații publice, dar prin negocieri directe, care au fost permise printr-o dispoziție a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova din 15 septembrie 2022, prin derogare de la Legea privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: