Contribuții de 1,8 mlrd lei în bugetul Moldovei datorită refugiaților ucraineni, timp de doi ani de război
Full Article 2 minutes read

Contribuții de 1,8 mlrd lei în bugetul Moldovei datorită refugiaților ucraineni, timp de doi ani de război

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, refugiații ucraineni care și-au înregistrat companiile în Republica Moldova au contribuit cu 1,8 miliarde de lei la bugetul național. Datele se conțin într-o investigație publicată de Anticorupție.md, care a fost efectuată de trei jurnaliste din Moldova, Ucraina și Georgia.

La aproape doi de la declanșarea agresiunii militare ruse în țara vecină, 218 ucraineni și-au înregistrat companiile în Republica Moldova, creând astfel locuri noi de muncă și contribuind cu sume la bugetul de stat.

Potrivit experților economici, pe piața valutară au intrat peste 300 de milioane de dolari, iar în buget – 1,8 miliarde de lei. Refugiații din Moldova lucrează în sectoarele IT, comerț și servicii.

Moldova IT Park are în prezent 13 companii cu capital ucrainean, în timp ce sectorul IT al țării a crescut cu 40-50% anual de la începutul războiului, generând mai mult de 5% din PIB-ul țării.

***

Din 24 februarie 2022, când dictatorul rus Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, peste 1280 de cetățeni din Ucraina – 893 de femei și 390 de bărbați – s-au angajat în câmpul muncii din Moldova. Cei mai mulți cetățeni ucraineni sunt angajați în municipiul Chișinău (981), UTA Găgăuzia (51), Bălți (61), scrie TVR Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: