Creează magie cu Mastercard şi Moldindconbank și câștigă un Apple MacBook AIR

Iarna aceasta, Mastercard şi Moldindconbank vă surprind cu cadouri de vis şi o atmosferă magică!

În perioada 01.12.2020-19.01.2021 faceți cumpărături cu cardul Mastercard în magazinele online din țară sau din străinătate în sumă de minim 100 lei şi participați automat la extragerea marilor premii – 3 Apple MacBook AIR. Promoția se va desfășura în trei etape, iar marea extragere va avea loc în data de 26 ianuarie 2021.

Mai mult, după încheierea fiecărei etape, aveți ocazia să câștigați unul dintre cele 3 seturi de cadouri care vor aduce emoția şi atmosfera sărbătorilor de iarnă.

La promoție participă inclusiv achitările efectuate online prin intermediul aplicațiilor Glovo, iFood, iTaxi ş.a.

Pentru detalii accesați Regulamentul oficial al promoției.

Mai multe achitări – mai multe șanse de câștig!

*La promoție NU participă tranzacțiile efectuate prin sistemele de deservire la distanță (MICB Web Banking/Mobile banking).

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol

Provocări la primul summit UE-Moldova? Poliția confirmă alerta falsă cu bombă la Aeroport: „Am anticipat”

O alertă cu bombă a fost semnalată la Aeroportul Internațional Chișinău, în ajunul sosirii oficialilor europeni în Republica Moldova. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, apelul a fost făcut telefonic, dar în urma verificărilor s-a constatat că a fost vorba despre o alertă falsă.

„Toate serviciile cu atribuții în domeniul siguranței au anticipat astfel de scenarii, fiind întreprinse acțiuni preventive de siguranță. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că alerta a fost falsă”, a precizat ofițera de presă din cadrul Inspectoratului General al Poliției, Cristina Talpă, pentru NewsMaker.

Astăzi, 4 iulie, la Reședința de Stat din Chișinău are loc primul summit bilateral dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Evenimentul este găzduit de președinta Maia Sandu, alături de președintele Parlamentului, Igor Grosu, și prim-ministrul Dorin Recean.

Uniunea Europeană este reprezentată de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de președintele Consiliului European, António Costa.

Agenda summitului include subiecte-cheie precum procesul de aderare a Moldovei la UE, aprofundarea cooperării economice, extinderea rețelelor de infrastructură, tranziția energetică, digitalizarea și dezvoltarea regională. Un punct central al discuțiilor îl constituie prezentarea și avansarea Planului de Creștere pentru Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
NewsMaker

LIVE Conducerea UE a ajuns la Reședința de Stat din Chișinău. Primele imagini

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Antonio Costa, au ajuns la Reședința de Stat din Chișinău, unde urmează să participe la primul summit Republica Moldova – UE. Liderii Uniunii Europene au fost întâmpinați de președinta țării, Maia Sandu.

Amintim că Summit-ul Republica Moldova – Uniunea Europeană va fi găzduit de președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, premierul Dorin Recean. În timpul reuniunii, participanții vor aborda subiecte legate de procesul de aderare la UE, extinderea legăturilor economice și cooperarea în domenii precum infrastructura, energia, digitalizarea și dezvoltarea regională. Un punct important pe agenda summit-ului va fi Planul de Creștere pentru Moldova.

Acesta reprezintă sprijin financiar european în sumă totală de 1,9 miliarde de euro. Este vorba despre o componentă de grant în valoare de 520 de milioane de euro, care este destinată pentru investiții, asistență tehnică și pentru garantarea creditelor. De asemenea, țara noastră va primi împrumuturi în valoare de 1,5 miliarde de euro, care vor fi debursate în funcție de progresele înregistrate în procesul de implementare a reformelor asumate.

Suportul financiar va fi acordat în baza unor condiționalități, care se regăsesc în Agenda de reforme a Planului de Creștere pentru Republica Moldova, care a fost aprobată de Guvern. Aceasta conține 153 de măsuri și 56 de reforme, care urmează a fi implementate până la sfârșitul anului 2027. Agenda de reforme vizează șapte sectoare-cheie: competitivitate economică și dezvoltarea sectorului privat; conectivitate și infrastructură digitală; guvernanță economică; capital social; tranziția verde și capitalul natural; securitate și eficiență energetică; valori fundamentale.

Igor Țurcan

Maia Sandu, mesaj de Ziua Independenței SUA: „Azi celebrăm prietenia pe care am construit-o împreună”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj de felicitare Statelor Unite ale Americii cu ocazia Zilei Independenței, marcată pe 4 iulie. Șefa statului a reiterat, într-un mesaj pe rețele, importanța parteneriatului moldo-american și a mulțumit pentru sprijinul oferit de-a lungul ultimelor trei decenii.

„Pentru prietenii noștri americani — La mulți ani de Ziua Independenței! De peste 30 de ani, sprijinul Statelor Unite a contribuit la consolidarea Moldovei, făcând-o mai puternică și mai rezilientă — un partener stabil într-o regiune strategică. Astăzi celebrăm valorile pe care le împărtășim și prietenia pe care am construit-o împreună”, a scris Maia Sandu pe platforma X (fostă Twitter).

Statele Unite sunt unul dintre principalii parteneri strategici ai Republicii Moldova. De-a lungul celor peste trei decenii de cooperare, SUA au susținut reformele democratice, dezvoltarea economică și consolidarea statului de drept în țara noastră. Din 1992, doar prin intermediul USAID – agenție care s-a închis după revenirea la Casa Albă a președintelui Donald Trump – SUA au alocat Republicii Moldova peste 1 miliard de dolari. 

Ziua Independenței SUA comemorează adoptarea Declarației de Independență la 4 iulie 1776 și este una dintre cele mai importante sărbători naționale americane.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Imagine simbol

Restricții de circulație în capitală până pe 7 iulie. Ce străzi vor fi închise

În perioada 4-6 iulie 2025, orele 22:00-00:00, și pe 07 iulie 2025, orele 8:00-12:00, va fi sistată circulația transportului public pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, în perimetrul Pieței Marii Adunări Naționale, cu redirecționarea transportului pe străzile adiacente.

Potrivit Primăriei Chișinău, măsura a fost luată în legătură cu organizarea și desfășurarea evenimentului dedicat Promoției de Absolvire a studenților Academiei „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne, care va avea loc pe 7 iulie, între orele 08:00 și 12:00, în Piața Marii Adunări Naționale.

Totodată, în data de 7 iulie, între orele 10:00 și 17:00, va fi suspendat traficul rutier pe str. Mitropolit Dosoftei, tronsonul cuprins între străzile Serghei Lazo și Sfatul Țării, pentru efectuarea lucrărilor de reparație a pilonilor avariați din beton armat.

Andres Putting / Delfi Meedia

Cine sunt moldovenii condamnați în Estonia pentru incendierea restaurantului „Slavă Ucrainei”? Investigație

Cei doi cetățeni ai Republicii Moldova, condamnați în Estonia pentru incendierea restaurantului „Slavă Ucrainei” și a unui supermarket, sunt din Găgăuzia. Aceștia au experiență în spargeri de bancomate și furturi organizate în Rusia. Unul dintre ei a fost, până recent, șofer de camion la o firmă din Găgăuzia, iar ultimul salariu încasat a fost în martie 2025. Informațiile se regăsesc într-o investigație Rise Moldova, care, alături de Delfi Meedia, a documentat trecutul celor doi și le-a urmărit traseul până la misiunea de sabotaj din Estonia, care, potrivit anchetei, a fost comisă la comanda serviciilor speciale rusești.

Ambii bărbați poartă același nume, Ivan Cihaial. Unul dintre ei are 32 de ani, celălalt 37. Ambii s-au născut în satul Cazaclia, raionul Ceadîr-Lunga. Potrivit jurnaliștilor, amândoi au fost racolați de serviciul de informații militare al Rusiei (GRU) și plătiți pentru misiuni de sabotaj în Estonia.

Primul incendiu a avut loc pe 17 ianuarie 2024 la magazinul COOP din localitatea Osula, aflată la aproximativ 10 kilometri de o bază NATO. Această misiune i-a revenit lui Ivan Chihaial, 32 de ani, care a trecut granița din Rusia în Letonia, la volanul unui Jaguar XF cu numere poloneze. Apoi a intrat în Estonia și a incendiat supermarketul, filmând totul cu telefonul. Potrivit investigației, după aceasta el a fost plătit în criptomonedă, cu echivalentul a aproximativ 1700 de euro.

Se menționează că a doua zi, același Ivan a primit ordinul de a ataca restaurantul „Slavă Ucrainei” din Tallinn. Pe 27 ianuarie, deja ambii bărbați au intrat în Estonia cu același Jaguar. Au stat două zile. Pe 29 ianuarie, aceștia au trecut frontiera în Lituania. După o zi s-au întors în Estonia, de această dată cu un Mercedes-Benz cu numere lituaniene. Iar în ultima zi a lunii ianuarie, Ivan (37) a stropit restaurantul cu benzină și i-a dat foc. Celălalt filma de peste drum.

După atac, cei doi au fugit în Lituania, iar câteva zile mai târziu au fost arestați în Italia. Potrivit sursei, instanța din Estonia l-a condamnat pe Ivan Cihaial (32 de ani) la 6 ani și 6 luni de închisoare pentru spionaj. Iar Ivan Chihaial (37 de ani), a primit 2 ani și 6 luni, din care 6 luni cu executare, restul cu suspendare, cu condiția să nu comită alte infracțiuni timp de 3 ani și jumătate. Pe lângă închisoare, aceștia trebuie să plătească și daune de peste 10 mii de euro, inclusiv cheltuieli de judecată. Sentința însă poate fi atacată la Curtea de Apel din Tallinn.

Trecutul celor doi în Rusia și Moldova 

Potrivit jurnaliștilor, în 2014, Ivan Cihaial (37) a fost condamnat în Rusia la 8 ani și 6 luni de închisoare pentru jaf organizat. Înainte de aceasta, în 2012, împreună cu alți moldoveni, el a pătruns într-un magazin alimentar dintr-o localitate de lângă Moscova. Atacatorii au spart atunci bancomatul unei bănci care se afla în magazin, au forțat și un seif, plecând cu peste 4,6 milioane de ruble. La câteva luni după condamnare, Ivan Cihaial a cerut să execute pedeapsa în Moldova, iar autoritățile de la Chișinău au aprobat transferul. Deja în 2017, judecătorii moldoveni i-au redus pedeapsa în baza legii cu privire la amnistie, iar la începutul lui 2018 a fost eliberat condiționat.

Câteva luni mai târziu, Ivan împreună cu un prieten cu același nume de familie au fost implicați într-un nou incident după ce au urmărit în trafic un automobil, au încercat să-l oprească forțat și i-au amenințat pe pasageri cu un pistol. În mașină se aflau și copii. Pentru acest caz, o instanță din sudul Moldovei l-au condamnat, în aprilie 2021, la 4 ani de închisoare cu suspendare pentru o perioadă de 5 ani.

Din documentele consultate de sursa citată, Ivan Cihaial (37 de ani) a fost până recent șofer de camion la o firmă din Găgăuzia, iar ultimul venit încasat a fost în martie 2025.

Celălalt Ivan Chihaial a fost condamnat în Rusia după ce, în februarie 2012, împreună cu mai multe persoane, a pătruns ilegal în clădirea Academiei Ruse de Muzică Gnesin unde i-au imobilizat pe agenții de pază, au spart un bancomat al băncii Uralsib și au furat peste șapte milioane de ruble. La finalul aceluiași an, Ivan a fost condamnat la 7 ani de închisoare. În 2016, el a cerut Ministerului de Justiție din Moldova să fie transferat într-un penitenciar din Moldova. Iar peste un an a solicitat judecătorilor să-l elibereze condiționat, dar cererea i-a fost respinsă. El a fost eliberat în 2019.

În 2021, Ivan Cihaial a fost oprit în trafic de poliție. Potrivit sursei citate, mirosea a alcool. El a refuzat testarea, iar magistrații din Moldova l-au sancționat cu 240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității și i-au suspendat permisul de conducere.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: