oamenisikilometri.md/

Croissante cu umplutură de ciocolată pentru soldații moldoveni. Ministerul Apărării, gata să plătească aproape 277 de mii de lei

Agenția Asigurare Resurse și Administrare Patrimoniu a Ministerului Apărării a lansat procedura de achiziție a sute de kilograme de „croissante cu umplutură de ciocolată”, pentru necesitățile Armatei Naționale.

Potrivit platformei achiziții.md, croissantele cu ciocolată urmează să ajungă în zece unități militare din țară. Este vorba, mai exact, de unitățile militare din Cahul, Bălți, Anenii Noi (Bulboaca, Varnița), Căușeni, Strășeni, Chișinău, Dubăsari (Cocieri, Coșnița) și Florești.

Bugetul propus de Ministerul Apărării variază de la puțin peste 6 mii de lei până la aproape 130 de mii de lei, în dependență de cantitatea care urmează să fie achiziționată. Suma totală se ridică la aproape 277 de mii de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministrul Infrastructurii, precizări după discuțiile cu transporatorii: „am spulberat îngrijorările”

Ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea, a anunțat că a avut o discuție „constructivă” cu transportatorii, în cadrul căreia susține că „a spulberat îngrijorările acestora”. El a explicat că au fost clarificate cele trei principale neînțelegeri: dotările pentru persoanele cu necesități speciale, metodologia de calcul a tarifelor și proiectul e-Bilet. Potrivit ministrului, transportatorii trebuie să informeze ANTA cu privire la numărul de vehicule adaptate pentru persoanele cu dizabilități. În privința metodologiei de calcul, Bolea a dat asigurări că aceasta va intra în vigoare în curând. Iar în ceea ce privește e-Bilet, oficialul a precizat că proiectul se află deocamdată în faza de consultări și nu există nicio decizie care să impună aplicarea lui.

„Am avut o discuție constructivă cu reprezentanții Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA). Cunoaștem cu toții că ei au îngrijorări. Trei îngrijorări. Am vorbit despre toate. Cât despre dotarea vehiculelor pentru transportul persoanelor cu necesități speciale, a fost o scrisoare nu tare inspirată din partea ANTA. Am rezolvat această neînțelegere, prin stabilirea unor lucruri foarte clare”, a declarat Vladimir Bolea.

Ministrul a explicat că toate companiile de transport de persoane trebuie să informeze Agenția Națională Transport Auto (ANTA) despre câte vehicule au dotate pentru transportul persoanelor cu necesități speciale, pentru ca în viitor să poată beneficia de investiții în acest sens.

„Acest lucru este important în primul rând pentru a cunoaște situația de fapt a lucrurilor. Nu în ultimul rând e important pentru companiile de transport de persoane, în vederea stabilirii necesităților de investiții. Republica Moldova este țară candidată, din 2027 vom avea acces la fondurile de preaderare. Noi, la Ministerul Infrastructurii, vom cere resurse financiare de care vor beneficia inclusiv transportatorii pentru a cumpăra aceste dotări și pentru a face condiții egale pentru toți cetățenii. Noi trebuie să avem grijă de toți cetățenii, inclusiv de persoanele cu necesități speciale. Această îngrijorare a transportatorilor a fost spulberată în urma dialogului”, a adăugat el.

Referitor la lipsa metodologiei de calcul a tarifelor, Vladimir Bolea a menționat că aceasta urmează să fie aprobată curând:

„Noua metodologie, s-a lucrat la ea până în aprilie 2025. Din mai a intrat în procesul de avizare și așteaptă ultimul aviz de la CNA, după care va trece prin hotărâre de Guvern și va intra în vigoare. Și această problemă este soluționată, care de fapt nici nu era problemă“, a menționat ministrul

Cât despre îngrijorările legate de sistemul e-Bilet, ministrul a precizat că proiectul se află abia în faza de consultări:

„Cunoaștem cu toții că nu există o hotărâre de Guvern în acest sens. Este o îngrijorare de viitor a transportatorilor. Astăzi nu este o hotărâre care ar impune transportatorii sau companiile să aibă acest sistem de GPS instalat pe unitățile de transport. Am avut o discuție, unele întrebări au fost pertinente. Este un proiect care se află în ample discuții și toată lumea este așteptată să vină cu propuneri pentru îmbunătățirea proiectului. Această îngrijorare noi o vom elimina prin discuții. Astăzi după masă am invitat să vină ANTA pentru a discuta pe acest proiect”, a precizat Bolea.

***

Amintim că, pe 24 iunie, transportatorii au acuzat Ministerul Infrastructurii și Agenția Națională Transport Auto (ANTA) de inacțiune, dar și presupuse abuzuri și scheme de corupție. Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) a transmis un apel public, în care avertizează că lipsa metodologiei tarifare, impunerea sistemelor electronice e-GPS și e-Bilet, precum și obligația de adaptare a tuturor vehiculelor pentru persoanele cu dizabilități pun în pericol activitatea transportatorilor. Aceștia au amenințat, atunci, cu proteste, dacă autoritățile nu vor ține cont de nemulțumirile lor.

În reacție, Guvernul a transmis că a luat act de solicitarea publică, dar soluționarea problemelor ține de competența Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. În ceea ce privește acuzațiile APOTA legate de posibile scheme de corupție, Executivul a invitat toate părțile care dețin informații relevante să le prezinte organelor competente.

Pe 27 iunie, APOTA a comunicat că transportatorii au decis să iasă în stradă. Asociația a menționat că urmează a fi organizate trei manifestații în capitală: prima în Piața Marii Adunări Naționale, a doua în fața sediului Misiunii Uniunii Europene în R. Moldova, iar a treia – în fața Agenției Naționale Transport Auto.

Primul protest al transportatorilor din cele trei planificate va avea loc în data de 9 iulie. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: