Cu panglica negru-oranj în piept, Lebendinschi anunță că socialiștii pregătesc un model de adresare în judecată
Full Article 3 minutes read

Cu panglica negru-oranj în piept, Lebendinschi anunță că socialiștii pregătesc un model de adresare în judecată

Partidul Socialiștilor (PSRM) va oferi suport pentru moldovenii care au fost sancționați pentru că au purtat panglica negru-oranj, cunoscută drept „panglica Sf. Gheorghe”. În cadrul unui brifing din 13 aprilie, deputații Grigore Novac și Adrian Lebedinschi au anunțat că este în curs de elaborare un model de cerere de adresare în judecată, pe care îl vor face public, ca să îl poată utiliza toți doritorii.

Parlamentarii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Grigore Novac și Adrian Lebedinschi au susținut un briefing în cadrul căruia au vorbit despre decizia recentă a Curții Constituționale, cu privire la panglica negru-oranj și alte simboluri, care au fost interzise anul trecut, prin lege, drept simboluri de promovare a agresiunii ruse.

Adrian Lebedinschi a mulțumit cetățenilor care au purtat deschis panglica Sf. Gheorghe, despre care susține că este „un simbol al victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei”.

Totodată, Lebedinschi a menționat că juriștii PSRM sunt la etapa elaborării unui model de cerere de adresare în judecată pentru toți cetățenii care au fost sancționați pe nedrept pentru purtarea panglicii Sf. Gheorghe.

„Timp de o săptămână vom prezenta acest model de cerere în mass-media pentru ca cetățenii să-l poată utiliza și le vom acorda tot suportul necesar pentru ca să-și recapete drepturile, abuziv încălcate de către actuala guvernare”, a concluzionat Adrian Lebedinschi.

Socialiștii au îndemnat moldovenii să poarte, de 9 mai, panglica negru-oranj.

***

Pe 11 aprilie, Curtea Constituțională a decis că panglica Sfântului Gheorghe poate fi purtată deschis, atâta timp cât nu promovează agresiunea militară sau crimele împotriva umanității. Curte s-a convocat în ședință în urma sesizărilor depuse, în 2022, de deputații socialiști Adrian Lebedinschi și Grigore Novac și a unuia dintre cetățenii amendați.

Curtea nu a „repus în drepturi”, nu a „legalizat” purtarea panglicii negru-oranj și a altor simboluri reglementate de legile contestate, astfel cum se propagă în spațiul public. Curtea a decis că sancționarea utilizării acestor simboluri este constituțională. Totuși, pentru a sancționa o persoană trebuie să se constate că simbolul a fost utilizat în scopul justificării sau glorificării acțiunilor de agresiune militară, a crimelor de război sau a crimelor împotriva umanității”, au precizat membrii Înaltei Curți.

În aprilie 2022, la inițiativa PAS, pe teritoriul Republicii Moldova a fost interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a literelor Z și V, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina. Sancțiunile prevăd amenzi de la 4500 la 9000 de lei sau de la 30 la 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității. În privința persoanelor cu funcție de răspundere poate fi aplicată amenda de la 9000 la 18 000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice amendă de la 18 000 la 30 000 de lei.  


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: