Cum o spioană rusă s-ar fi înfiltrat în cercurile oficialilor NATO, dându-se drept bijutier născut în Peru
Full Article 4 minutes read

Cum o spioană rusă s-ar fi înfiltrat în cercurile oficialilor NATO, dându-se drept bijutier născut în Peru

O spioană rusoaică, ce s-a prezentat drept un bijutier născut în Peru, s-a împrietenit cu personalul NATO. De asemenea, ea și-a făcut prieteni printre personalitățile care au lucrat la Comandamentul Forțelor Comune Aliate din Italia și chiar a avut o aventură amoroasă de scurtă durată cu un angajat al NATO. În Rusia, identatea sa este Olga Kolobova, se arată într-o investigație comună, desfășurată de jurnaliștii de la Bellingcat, The Insider, Der Spiegel și La Repubblica.

Maria Adela Kuhfeldt Rivera le-a spus celor pe care i-a întâlnit că s-a născut în Peru, dar a fost crescută în Rusia după ce a fost abandonată de mama ei, care a vizitat-o ​​în timpul Jocurilor Olimpice din 1980 de la Moscova. Ea a trăit în Malta și Italia. De asemenea, a călătorit în multe alte țări europene. Mai mult decât atât, Rivera a fondat și o afacere cu bijuterii. După ce s-a mutat la Napoli, în Italia, „Maria Adela” a deschis un magazin de bijuterii, transformându-l ulterior într-un loc foarte popular, notează evz.ro.

Afacerea spioanei în Napoli

Totuși, afacerea ei cu bijuterii nu era chiar ceea ce părea. Unele articole de la firma ei, „Serein”, care au fost descrise drept „fabricate în Napoli”, păreau să fie mai degrabă niște bijuterii ieftine achiziționate de la angrosiștii online din China.„Maria Adela” a reușit în cele din urmă să devină secretarul unei organizații caritabile locale Lions Club. Organizația era frecventată de persoane care lucrau la Comandamentul Forțelor Comune Aliate NATO din Napoli.

Trei cunoștințe afiliate NATO ale „Mariei Adela” intervievate de echipa de investigații au spus că, în rolul său la Lions Club, ea a interacționat cu mulți membri ai personalului NATO. De asemenea, femeia s-a împrietenit cu un număr de ofițeri NATO și a avut interacțiuni sociale frecvente cu aceștia.„Maria Adela” a avut acces personal direct la mulți ofițeri ai NATO și a marinei americane din Napoli. Totuși, nu este clar dacă a avut vreodată acces fizic la baza NATO. Ea a participat totuși la multe evenimente organizate de NATO sau armata SUA, inclusiv balurile anuale ale NATO, diverse cine de strângere de fonduri și balurile anuale ale Corpului Marin al SUA.

Adevărata identitate a „Mariei Adela”

Cei care au intrat în contact cu „Maria Adela” nu cunoșteau adevărata ei identitate. Numele Maria Adela Kuhfeldt Rivera a apărut online încă din 2006.  Pașapoartele folosite ulterior de „Maria Adela” au oferit și câteva informații interesante. Numerele lor erau adesea la doar câteva cifre distanță de cele utilizate de alți agenți GRU cunoscuți. GRU este cea mai mare agenție de informații externe a Rusiei.Pe baza constatărilor din investigațiile anterioare, s-a creat posibilitatea ca „Maria Adela” și o femeie pe nume Olga să fie aceeași persoană. Spionii GRU sunt recrutați frecvent dintre copiii ofițerilor militari de rang înalt, inclusiv cei  cu experiență în informații.

Maria Adela și Olga, aceeași persoană

Echipa de jurnaliști a reușit să obțină o fotografie nouă a Olgăi Kolobova de la un denunțător cu acces la baza de date a permiselor de conducere a Rusiei. Acea fotografie din 2021 a oferit o potrivire mai convingătoare între chipurile „Mariei Adela” și Olga Kolobova.

În septembrie 2018, Maria Adela a dispărut din Napoli, luându-și cu ea și pisica Luiza. Peste două luni, aceasta a publicat un mesaj pe Facebook, în care a făcut aluzie că a fost bolnavă de cancer. În același timp, Olga Kolobova a început să fie tot mai activă pe rețelele de socializare. Pe WhatsApp, Kolobova a publicat aceeași fotografie de profil care figurează și pe profilul de Facebook al Mariei Adela.

În noiembrie 2018, Kolobova și-a cumpărat un Audi de ultim model, iar în 2020 – un apartament cu suprafața de 100 m2 într-un complex de elită din Moscova, al cărui valoare este estimată la 800 de mii de euro. Locuința aparține în mod oficial statului, scrie The Insider.The Insider și Der Spiegel i-au expediat Olgăi Kolobov mesaje pe Telegram și poșta electronică și au solicitat un comentariu cu privire la informația dezvăluită. Mesajele de pe Telegram au fost citite, însă femeie nu a răspuns. Der Spiegel a solicitat un comentariu și din partea reprezentanților NATO, însă până la momentul publicării investigației, oficialii nu au oferit un răspuns, notează RadioSvoboda.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: