De la Chișinău, la aeroportul din Iași – cu trenul, autocarul, mașina. Ghid de călătorie
Full Article 4 minutes read

De la Chișinău, la aeroportul din Iași – cu trenul, autocarul, mașina. Ghid de călătorie

Aeroportul din Iași este tot mai solicitat de moldoveni, după ce numărul de curse aeriene operate de pe Aeroportul Internațional Chișinău s-a redus semnificativ. NM vă spune cum puteți ajunge la aeroportul din Iași.

 Numărul zborurilor și a curselor aeriene operate de pe Aeroportul Internațional Chișinău s-au redus semnificativ după ce compania Wizz Air a plecat din Moldova, iar Air Moldova a suspendat pentru câteva luni toate zborurile. Din această cauză, mai mulți pasageri din Moldova preferă aeroportul din Iași, care oferă curse low-cost operate de companiile Wizz Air și Ryanair.

În mai, administrația aeroportului din Iași a anunțat că 30 la sută dintre pasagerii aeroportului sunt cetățeni ai Republicii Moldova.

Puteți ajunge la aeroportul din Iași cu trenul, cu autobuzul sau cu mașina.

Cu trenul

Cea mai ieftină soluție – este trenul. Două curse feroviare Chișinău-Iași sunt operate zilnic. Drumul de la Chișinău până la Iași constituie cu trenul  – aproximativ cinci ore. Prima cursă pornește din Chișinău la 06:33 și ajunge la Iași la 11:13. A doua cursă  pornește la 09:35 și sosește la 14:37.

De la Iași spre Chișinău, prima cursă de tren pornește la 11:50 și ajunge la 16:15, a doua — pornește la 17:40 și ajunge în Chișinău la 22:06.

Costul biletului variază între 90 și 130 de lei. Pe linie circulă trenuri sovietice modernizate, destul de confortabile.

Trenul Chișinău-Iași ajunge la stația Iași Socola, care se află la câțiva kilometri de oraș și aeroport. De la stație spre aeroport circulă un autobuz special. Biletul costă 3 RONi (aproape 12 lei moldovenești), timpul călătoriei constituie – aproximativ 40 de minute (autobuzul circulă prin centrul orașului, unde puteți coborî, de exemplu, la Palas Mall).

Puteți ajunge la Iași și cu trenul de pe linia Chișinău-București. Acesta circulă zilnic. Trenul pornește la – 17:20  și ajunge la Iași la – 23:04. Un bilet costă între 200 și 240 de lei în funcție de tipul de vagon ales. În sens invers, trenul pleacă din Iași la 02:34 și ajunge la Chișinău la 08:10. Pe această linie circulă un tren vechi.

Trenul sosește la gara centrală din Iași. Puteți ajunge de aici la aeroport cu autobuzul nr. 50 care circulă 24/24 la fiecare 30 de minute, sau cu taximetrul. Costul călătoriei cu autobuzul este de 3 RONi (aproape 12 lei moldovenești), iar cu taximetrul  – de aproape 30-40 RONi (120-160 lei moldovenești).

Cu autobuzul/microbuzul

Un orar mai flexibil au microbuzele de pasageri, care circulă regulat pe linia Chișinău-Iași. Iar în ultimul an, maxi-taxiurile s-au înmulțit, în plus acestea merg direct la aeroportul din Iași. Costul călătoriei este de – 350 de lei moldovenești. Orarul călătoriilor spre Iași îl puteți consulta aici. Iar orarul călătoriilor spre Chișinău – aici. Un bilet de la Iași costă 85 RONi (aproape 340 de lei moldovenești).

La aeroportul din Iași sunt maxi-taxiuri care circulă în afara orarului și invită oamenii care tocmai au aterizat. Costul călătoriei, dacă nu cumpărați un bilet din timp, este de  – 400 de lei. Puteți achita călătoria în RONi sau euro.

Puteți economisi dacă mergeți cu microbuzul sau autobuzul până la gara centrală din Iași. De acolo, călătoria cui microbuzul până la Chișinău costă 300 de lei. Iar din centrul orașului Iași și până la aeroport puteți merge cu autobuzul nr.50 cu 3 RONi (12 lei moldovenești).

Cu mașina

Dacă aveți automobil, atunci puteți ajunge la aeroportul din Iași și cu mașina. Cel mai mult vă va costa în acest caz (desigur dacă nu aveți o mașină cu consum mare) asigurarea auto (Cartea Verde) și taxa de drum din România (Rovinieta) – aproximativ 760 de lei.  Cartea Verde este valabilă 15 zile, iar taxa de drum – o săptămână.

Menționăm, însă că parcarea oficială a aeroportului din Iași este închisă din luna mai pentru reconstrucție. Cele mai apropiate parcări se află la câțiva kilometri distanță de aeroport, dar acestea oferă transfer gratuit până la aeroport. Prețurile pentru parcare pornesc de la 20 de RONi (aproape 80 de lei moldovenești) pentru 24 de ore, cu condiția că lăsați mașina la parcare pentru minim 10 zile. Dacă o parcați doar pentru 24 de ore, atunci prețul poate ajunge și până la 75 de RONi (300 de lei moldovenești).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: