Trei niveluri, 14 porţi de îmbarcare. Noul terminal al Aeroportului Iaşi va fi inaugurat săptămâna viitoare 
Full Article 3 minutes read

Trei niveluri, 14 porţi de îmbarcare. Noul terminal al Aeroportului Iaşi va fi inaugurat săptămâna viitoare 

Noul terminal al Aeroportului Iaşi, investiţie care se apropie de 100 milioane de euro, va fi inaugurat vinerea viitoare, scrie news.ro. Acesta este de peste zece ori mai mare decât cel vechi, are 3 niveluri dar și 14 porţi de îmbarcare. Primul zbor din noul terminal va fi Iaşi-Bucureşti. Începând de duminică, 31 martie, din noul terminal vor fi operate toate zborurile Schengen, în timp ce cursele în ţările non-Schengen vor rămâne în T3.

Directorul Aeroportului Iaşi Romeo Vatră a declarat că intrarea României în Schengen a grăbit deschiderea T4. El a spus că primul zbor din noul terminal va fi Iaşi-Otopeni, programat vineri la prânz.

Potrivit sursei, începând de duminică, 31 martie, toate zborurile Schengen vor fi operate din noul terminal. În timp ce cursele în ţările non-Schengen vor rămâne în T3.

„Intrarea în Schengen, stabilită la început de an, ne-a devansat calendarul operaţionalizării T4, drept urmare, am apăsat pedala de acceleraţie să putem opera zboruri Schengen şi non Schengen în ultima zi de martie”, a declarat Romeo Vatră.

Noul terminal al Aeroportului Iaşi este de peste zece ori mai mare decât cel vechi, având o suprafaţă de peste 31 de mii metri pătraţi, trei niveluri (subsol, parter, etaj) şi o capacitate minimă de procesare de 3,5 milioane de pasageri anual. Terminalul T4 are 20 de birouri check-in, 12 sisteme self check-in, 14 porţi de îmbarcare, şase filtre de securitare, trei aviobridge-uri, un salon VIP şi unul de business, spaţii pentru activităţi comerciale, spaţii de relaxare, loc de joacă.

Aeroportul Iaşi şi-a mărit parcarea la 600 de locuri. Valoarea totală a proiectului de dezvoltare şi modernizare a Aeroportului Iaşi este de aproximativ 100 de milioane de euro, 85 la sută reprezentând fonduri europene.

În prezent, spațiul Schengen acoperă peste 4 milioane de kilometri pătrați, cu o populație de aproape 420 de milioane de persoane, și include 27 de țări. Spațiul Schengen permite unui număr de peste 400 de milioane de persoane să călătorească liber între țările membre fără a trece prin controale la frontieră. La 1 ianuarie 2023, Croația a devenit cea de a 27-a țară membră cu drepturi depline a spațiului Schengen. La 30 decembrie 2023, Consiliul a convenit să elimine controalele la frontierele aeriene și maritime interne cu Bulgaria și România. Ulterior va fi adoptată o altă decizie pentru a elimina controalele la frontierele terestre.

***

În mai 2023, directorul Aeroportului Iași declara că 30% din traficul actual al instituției este format din pasageri care vin din Republica Moldova. El mai preciza că instituția pe care o conduce a pregătit pentru pasagerii din Republica Moldova facilități de transport de acasă sau către casă. Se întâmpla după ce operatorul aerian WizzAir și-a închis baza din Chișinău. Menționăm, WizzAir a revenit în Republica Moldova în decembrie 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: