Scutiri mai mici la importul mașinilor hibrid, iar Facebook și Google vor trebui să se înregistreze în Moldova. Politica bugetar-fiscală și vamală, adoptată în lectură finală
Full Article 3 minutes read

Scutiri mai mici la importul mașinilor hibrid, iar Facebook și Google vor trebui să se înregistreze în Moldova. Politica bugetar-fiscală și vamală, adoptată în lectură finală

Parlamentul a adoptat, în ședința de astăzi, 19 decembrie, politica bugetar-fiscală și vamală a Republicii Moldova, în lectura finală. Proiectul prevede modificărea mai multor acte legislative,  precum diminuarea impozitului aplicat donațiilor sau modificarea termenului de achitare a accizelor, scutirea de taxe vamale a coletelor expediate a căror valoare este mai mică de o mie de euro, dar și anularea scutirii de 50% la importul mașinilor cu motorizare hibrid. Documentul a fost susținut cu 60 de voturi.

Modificările prevăd anularea scutirii de 50% la importul mașinilor cu motorizare hibrid. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2020, la importul acestui tip de autoturisme va fi aplicată o scutire de doar 25%. Totodată, reducerea de 50% se păstrează doar în cazul importului mașinilor de tip plug-in hybrid, în timp de pentru importul de automobile mild-hybrid și micro-hybrid nu vor exista scutiri.

Un amendament propus de deputatul PAS, Lilian Carp, a fost respins. În replică, parlamentarul a spus că inițiativa favorizează un agent economic care a finanțat campania electorală a candidatului PSRM la funcția de primar general al Capitalei, Ion Ceban.

De cealaltă parte, ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, susține că instituția pe care o conduce se angajează să stimuleze importul celui mai eficient tip de motorizare, și anume cea plug-in hybrid. Potrivit poficialului, nivelul de accizare a acestor tipuri de mașini este diferit deoarece emisia de CO2 este și ea diferită.

O altă măsură controversată a proiectului politicii bugetar-fiscale și vamale prevede obligarea, începând cu 1 aprilie 2020, companiilor internaționale de IT, precum Facebook sau Google să se înregistreze în Republica Moldova și să achite TVA. Guvernul speră să obțină, astfel, cel puțin 100 de milioane de lei.

Totodată, printre prevederile politicii bugetar-fiscale și vamale se numără scutirea de taxa pentru efectuarea procedurilor vamale a mărfurilor exportate prin trimiteri poștale a căror valoare nu depășesc 1 000 euro.

De asemenea, se extinde și se majorează acciza pentru automobilele de lux. Astfel, la importul mașinilor mai scumpe de 35 de mii de euro va fi achitat suplimentar o taxă de 2% din valoarea autoturismului, care va crește în funcție de prețul mașinii, astfel încât va ajunge până la 10%, pentru cele cu o valoare de peste 90 de mii de euro.

Totodată, deși anterior Partidul Socialiștilor a criticat trecerea la o cotă unică de impozitare a persoanelor fizice, sau majorarea TVA pentru domeniul HoReCa, proiectul politicii fiscale și vamale nu prevede schimbări în acest sens.

Parlamentarii vor reveni, în anul 2020, la examinarea situației privind cota TVA, în special aplicat la producția agroindustrială, pentru a soluționa conceptual problema anumitor discrepanțe în acest sens, dar, totodată, fără a distorsiona sistemul fiscal al țării, se mai arată în comunicatul publicat pe site-ul parlamentului.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: