Delegația Chișinăului în CUC a solicitat explicații, după ce Tiraspolul a încercat să ridice bariere între Varnița și Bender: „O provocare”
Full Article 3 minutes read

Delegația Chișinăului în CUC a solicitat explicații, după ce Tiraspolul a încercat să ridice bariere între Varnița și Bender: „O provocare”

Delegația Comisiei Unificate de Control s-a întrunit într-o nouă ședință, la Bender, pe data de 26 octombrie, anunță Biroul politici de reintegrare. În cadrul ședinței, delegația Chișinăului a solicitat explicații, după ce Tiraspolul a încercat să ridice bariere, neautorizat, între Varnița și Bender. Mai mult, Chișinăul a emis o declarație prin care a apreciat drept „provocatoare, neîntemeiate și inadmisibile” acțiunile Tiraspolului.

Biroul anunță că subiectul central abordat de către delegația Republicii Moldova a vizat continuarea acțiunilor ilicite de limitare a liberei circulații în Zona de Securitate. „Reprezentanții regiunii transnistrene au refuzat să ofere explicații pe marginea lucrărilor neautorizate pe drumul ce leagă localitățile Bender și Varnița” – anunță sursa citată.

Prin urmare, Biroul anunță că delegația Chișinăului și-a expus poziția într-o declarație difuzată participanților Comisiei Unificate de Control, prin care a apreciat drept provocatoare, neîntemeiate și inadmisibile aceste acțiuni. Textul declarației amintește că „structurile de forță neconstituționale de mai mulți ani încearcă diverse metode ilegale pentru a închide circulația pe acest sector, dar și de a-și întări infrastructura pe întreg perimetrul Zonei de Securitate prin montarea modulelor suplimentare și sistemului de supraveghere video, amenajarea terenurilor, instalarea posturilor fixe sau mobile etc”.

„Chișinăul a cerut constant, pe platforma Comisiei Unificate de Control, documentarea măsurilor unilaterale și înlăturarea posturilor și obstacolelor instalate pe drum. Lipsa reacției prompte din partea Comisiei Unificate de Control la asemenea acțiuni ilegale demonstrează eficiența scăzută a mecanismelor existente în marja operațiunii de menținere a păcii pe râul Nistru. (…) Delegația Republicii Moldova a făcut un nou apel către toate componentele CUC de a aplica plenar mecanismele operațiunii de menținere a păcii, referindu-se în special la instrumentele ce permit documentarea încălcărilor admise, precum și de a adopta o decizie capabilă să excludă orice acțiuni unilaterale ce tensionează situația în Zona de Securitate și discreditează această operațiune în totalitate” – mai precizează sursa citată.

Amintim că portalul Zona de Securitate a scris pe 20 octombrie că Tiraspolul face lucrări pentru a instala o barieră din piloni, preliminar cu scopul de a îngrădi libera circulație între satul Varnița, care este sub jurisdicția Chișinăului, și orașul Bender/Tighina, aflat în afara controlului constituțional. Lucrările s-ar fi desfășura în același loc în care, în martie 2020, sub pretextul carantinei COVID-19, au fost instalate blocuri de beton. Barierele au rămas neclintite acolo și până astăzi, deși în 2020 autoritățile constituționale au declarat că respectivele plăci de beton de pe perimetrul liniei administrative sunt ilegal instalate. Biroul de reintegrare a condamnat atunci acțiunile Tiraspolului, anunțând inițierea unei anchete. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: