Deputații „ȘOR” se plâng că nu sunt lăsați în clădirea parlamentului. Propun amânarea examinării moțiunii de cenzură sau ședință online
Full Article 2 minutes read

Deputații „ȘOR” se plâng că nu sunt lăsați în clădirea parlamentului. Propun amânarea examinării moțiunii de cenzură sau ședință online

Fracțiunea parlamentară a Partidului Politic „ȘOR” susține că nu este lăsată să intre în clădirea parlamentului fără prezentarea testului negativ la COVID-19. Într-un comunicat de presă publicat pe 20 iulie, reprezentanții formațiunii cer amânarea ședinței legislativului sau desfășurarea acesteia în regim online.

Reprezentanții formațiunii califică decizia conducerii parlamentului drept „nemaiîntâlnită în istoria parlamentarismului moldovenesc” și o cataloghează drept un abuz vădit, cu substrat politic,„ scopul fiind de a împiedica cu orice preț, inclusiv pe căi ilegale, demiterea guvernului”. Deputații Partidului „ȘOR” dau asigurări că sunt gata să se conformeze tuturor cerințelor medicale pentru a evita răspândirea virusului, se arată într-un comunicat al formațiunii.

De asemenea, ca soluție de compromis, fracțiunea Partidului „ȘOR” propune organizarea ședinței în regim online. În același timp, Partidul „ȘOR” îi recomandă conducerii parlamentului să examineze și precedentul creat odată cu îmbolnăvirea deputatului Nichiforciuc, când a fost anunțată carantină pentru două săptămâni.

„Ședința Parlamentului ar trebui amânată pentru o dată când vor putea participa toți deputații. Îndemnăm toate fracțiunile parlamentare să insiste de asemenea pe amânarea acestei ședințe a parlamentului”, se mai arată în comunicat.

Totodată, fracțiunea Partidului Politic „ȘOR” își exprimă nedumerirea față de graba cu care se încearcă organizarea ședinței parlamentului.

Reacția vine după ce Biroul permanent al parlamentului a decis desfășurarea pentru ziua de 20 iulie a ședinței plenare a parlamentului și examinarea moțiunii de cenzură contra guvernului. Asta în pofida faptului că în dimineața de 20 iulie reprezentanții Partidului „ȘOR” au anunțat că doi dintre deputații fracțiunii parlamentare au fost testați pozitiv cu COVID-19 și că și alți parlamentari prezintă simptome specifice coronavirusului.

Platforma Demnitate și Adevăr a inițiat o moțiune de cenzură contra guvernului Chicu, care a fost semnată și de deputații din PAS, precum și de deputatul neafiliat Octavian Țîcu. Și Partidul „ȘOR” a anunțat că va susține demiterea guvernului Chicu. Potrivit legislației, pentru ca moţiunea de cenzură să treacă, iar guvernul să fie demis este nevoie de votul majorităţii deputaţilor aleşi, adică cel puțin 51 de voturi.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: