Dobândă preferențială la credite, dacă primești salariul pe cardul FinComBank

Anul 2022 poate fi și mai frumos! Ținem la clienții noștri și venim în întâmpinarea lor cu condiții preferențiale de creditare. Dacă obții salariul pe cardul FinComBank, beneficiezi de o reducere de 2% la rata dobânzii pentru creditele de consum.

Bucură-te de reduceri speciale la: 

Credit E-Simplu. Mobilă nouă, tehnică sau poate un telefon de ultimă generație? Alege un credit până la 70.000 de lei, fără imobil în proprietate și fără fidejusor, cu dobânda standard de 9,99% sau dobânda specială pentru proiecte salariale de 7,99%.

Credit Express. Nuntă, reparație sau poate o călătorie în jurul lumii? Alege un credit de la 1.000 de lei până la 300.000 de lei, fără gaj, cu rata dobânzii standard de 12,99% sau 10,99% pentru proiecte salariale.

A fi clientul FinComBank este avantajos, deoarece oferim clienților noștri condiții speciale, cum ar fi reducerea dobânzii la credite pentru cei care primesc salariul pe cardul FinComBank. Mai mult decât atât, le economisim timpul, astfel creditele pot fi solicitate online fie zi, fie noapte, iar răspunsul Băncii este oferit în 5 minute. De asemenea, pentru a plăti ratele creditului nu trebuie să vină la Bancă, pentru că acestea pot fi achitate automat din contul de salariu în fiece lună. Acest serviciu este gratuit, iar tot ce trebuie să facă este să se asigure că la data de plată au suficienți bani în cont”, a adăugat Olesea POLOVNICOVA, Șef Direcția Retail, FinComBank.

Alege creditul potrivit, solicită-l online în doar câteva click-uri şi primește decizia Băncii privind aprobarea acestuia în 5 minute prin SMS, iar după ce obții un răspuns pozitiv, te așteptăm în subdiviziunile FinComBank pentru a lua banii.

FinComBank – într-un pas prin viață!

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Justiției

Fostul șef al CNA, Iulian Rusu, desemnat membru în comisia Vetting: alături de cine va evalua judecătorii și procurorii

Parlamentul a desemnat noi membri ai comisiilor de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, printre care și Iulian Rusu, ex-șeful Centrului Național Anticorupție (CNA), implicat într-un scandal după ce fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a făcut dezvăluiri despre un presupus „șantaj cu informații compromițătoare” asupra judecătorilor.

În urma hotărârilor aprobate de Parlament, Gerrit-Marc Sprenger, Marcel van de Wetering și Iulian Rusu au fost desemnați în calitate de membri ai Comisiei de evaluare externă a integrității etice și financiare a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție. Candidaturile lui Gerrit-Marc Sprenger și Marcel van de Wetering au fost propuse de partenerii de dezvoltare, iar candidatura lui Iulian Rusu a fost propusă de Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

Potrivit unui comunicat al Legislativului, Marcel van de Wetering are o experiență de peste 30 de ani în domeniul justiției, pe care a obținut-o activând în Regatul Țărilor de Jos. Iar Gerrit-Marc Sprenger a fost, anterior, observator al procesului de vetting a judecătorilor și procurorilor desfășurat în Albania.

Iulian Rusu este de profesie jurist. Este absolvent al Universității Oxford, având titlul de magistru în drept. Are o experiență profesională vastă, de peste 20 de ani, activând inclusiv în calitate de secretar de stat la Ministerul Justiției și director al Centrului Național Anticorupție.

Totodată, Pierangelo Padova, Laura Oana Ștefan și Ion Graur au fost desemnați în calitate de membri în Comisia de evaluare externă a integrității etice și financiare a procurorilor. Candidaturile lui Pierangelo Padova și Laura Oana Ștefan au fost propuse de partenerii de dezvoltare, iar cea a lui Ion Graur – de Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

Pierangelo Padova a activat mai mulți ani în sistemul de drept din Republica Italiană. Laura Oana Ștefan are o experiență de peste 20 de ani în domeniul dreptului, activând atât în sectorul public, cât și cel privat. De asemenea, a fost expert pentru diverse instituții internaționale, printre care Comisia Europeană, Banca Mondială, PNUD. Ion Graur are o experiență vastă în domeniul dreptului și, anterior, a fost expert în mai multe organizații internaționale, printre care Consiliul Europei.

Comisiile de evaluare sunt formate din câte nouă membri, numiți cu votul a 3/5 din deputații aleși, iar cinci dintre aceștia sunt propuși de partenerii de dezvoltare. Cinci dintre ei sunt propuși de partenerii de dezvoltare.

***

Amintim că în aprilie, fFosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat că, în septembrie 2022, a intrat în conflict cu Sergiu Litvinenco, Iulian Rusu și Eugen Rurac. „Eu nu eram de acord cu modalitatea în care aceste persoane făceau justiție în țară”, a precizat ea, adăugând că i-a avertizat că, dacă „vor continua cu metodele incorecte”, le va intenta dosare penale. Dragalin a afirmat că „ei aveau informație cât de cât compromițătoare” cu privire la judecători, iar această informație „se folosea ca să fie șantajați, să acționeze într-un anumit mod”.

Între timp, în urma declarațiilor fostei șefe a Procuraturii Anticorupție, Iulian Rusu a scris pe o rețea de socializare că „fazele de lună plină amplifică stările emoționale și psiho-emoționale negative”.

Iulian Rusu a fost director al Centrului Național Anticorupție (CNA). A fost numit în funcție, pentru un mandat de cinci ani, în februarie 2023. Candidatura lui a fost propusă de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” și a fost susținută cu votul a 57 de deputați. În octombrie 2023, Iulian Rusu și-a dat demisia.

parlament.md

Stamate recunoaște că este „curtată” de mai multe partide, după excluderea din PAS: „Le mulțumesc”

Deputata neafiliată Olesea Stamate a declarat pentru NewsMaker că a primit oferte din partea mai multor membri ai unor partide politice pentru a se alătura acestora, după excluderea sa din partidul de guvernare. Deși le-a mulțumit pentru propuneri, fosta deputată PAS a ales să nu dezvăluie cine anume i le-a făcut.

„Da, am primit și le mulțumesc pentru propunerile pe care mi le-au făcut”, a declarat Olesea Stamate.

Întrebată cine i-a făcut, totuși, aceste propuneri, fosta deputată PAS a evitat să dea detalii: „Asta nu cred că e corect să spun, au fost mai multe propuneri, dar nu cred că este corect să dau nume”.

Amintim că Olesea Stamate a fost exclusă din Partidul Acțiune și Solidaritate pe 4 aprilie. În aceeași zi, formațiunea i-a cerut să-și depună mandatul de deputat.

Decizia PAS a fost luată în contextul scandalului privind eliberarea mai multor condamnați pe viață, acuzați de crime grave. Formațiunea de guvernământ susține că, în calitate de președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, Stamate ar fi promovat amendamente la Legea amnistiei și Codul penal, care au permis eliberarea acestora. Deputata neagă acuzațiile și a propus crearea unei comisii parlamentare de anchetă, însă inițiativa a fost respinsă de majoritatea PAS.

Pe 16 aprilie, Stamate și-a anunțat retragerea din fracțiunea PAS. Ea a anunțat atunci că își va continua activitatea ca deputat, doar că neafiliat. Pe 14 iunie, parlamentara a declarat public că a contestat în instanță decizia PAS de a o exclude din partid.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

BCS a părăsit Parlamentul pentru protest în stradă: „Pe 28 septembrie ne întoarcem țara înapoi”. Reacția PAS

Pe final de mandat, socialiștii și comuniștii au părăsit plenul Parlamentului, în semn de protest „față de acțiunile majorității PAS”, anunțând că se alătură manifestației din fața Legislativului. În fața simpatizanților înarmați cu drapele și pancarte, deputații opoziției au acuzat guvernarea că „nu a făcut nimic” pentru cetățeni în cei patru ani de mandat. Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a recunoscut că „mai sunt multe de făcut”, dar, spune ea, „mergem în direcția corectă”.

La protestul „ad-hoc” — așa cum l-a descris deputatul socialist Bogdan Țîrdea — au participat mai mulți deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, inclusiv fostul președinte și lider al comuniștilor, Vladimir Voronin. Acesta a declarat că manifestația este mai degrabă un „miting comemorativ”, după patru ani de guvernare PAS: „Mai mult să nu-i mai vedem și să nu-i mai auzim”.

În fața mulțimii a vorbit și jurnalistul Dmitri Ciubașenco, care a anunțat recent, la Chișinău, alături de o altă jurnalistă și un fost ministru al Apărării, lansarea unei noi platforme „independente” – „Pentru Moldova”, în ajunul alegerilor. În discursul său de la miting, Ciubașenco a făcut apel la unitate în perspectiva scrutinului din septembrie.

„Acum e clar că toată guvernarea galbenă este o perioadă neagră continuă în istoria Moldovei. Vor să continue și e clar de ce. (…) Asta nu înseamnă că trebuie să lăsăm mâinile în jos. Cred că cel puțin trei lucruri poate face opoziția: să se unească, să se consolideze, să mobilizeze toți simpatizanții și să nu permită falsificarea alegerilor. Haideți sa luptăm cu toții ca după aceasta perioadă neagră, Moldova să aibă din nou o guvernare normală”, a declarat Ciubașenco.  

Deputatul socialist Bogdan Țîrdea a promis celor prezenți, la sfârșit de protest, că „toate demersurile și legile anti-democratice” inițiate sau adoptate de majoritatea parlamentară în cei patru ani de mandat „vor fi anulate” după 28 septembrie – dată la care moldovenii vor alege un nou legislativ.

„Pe 28 septembrie ne întoarcem țara înapoi și revenim la normalitate”, a declarat parlamentarul.

„Țara noastră, noi decidem”; „Moldova nu se vinde”, „Jos PAS” sau „Moldova, trezește-te” – au scandat manifestanții.

Contactată pentru un comentariu, purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare a respins acuzațiile opoziției. „În 4 ani am construit: independența energetică, o economie mai rezilientă, un sistem medical si educational mai dotat și modern. Am avut grijă de nevoile și veniturile oamenilor într-o perioadă marcată de crize profunde. Mai avem multe de făcut, dar mergem în direcția corectă”, a precizat Adriana Vlas.

Precizăm că actualul parlament al Republicii Moldova – în care PAS deține majoritatea mandatelor – își încheie oficial mandatul pe data de 11 iulie. Un nou legislativ urmează să fie ales pe data de 28 septembrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Captură foto

Susține PAS poziția Anastasiei Nichita în privința moldovenilor anti-UE? Grosu: „Este o opinie”

Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, a comentat declarațiile Anastasiei Nichita, campioana care a aderat recent la PAS, în care aceasta a sugerat retragerea pașapoartelor românești moldovenilor care au votat împotriva integrării europene. Grosu a menționat că „fiecare are dreptul la opinie”, iar cazul cetățenilor care au pașapoarte românești, dar manifestă comportament „anti-român” este „un subiect de gândit” pentru autoritățile din România.

„Este o opinie. Atunci toți eram în febra evenimentelor. Fiecare are dreptul la opinie”, a declarat Grosu în raport cu postarea Anastasiei Nichita, care a stârnit critici în rândul internauților.

Întrebat de NewsMaker dacă PAS împărtășește această poziție, Igor Grosu a declarat că „nu trebuie să disconsiderăm dreptul cetățenilor de a avea cetățenia altui stat”.

„Probabil trebuie să fim atenți atunci când cetățenii, de exemplu cetățenii R. Moldova, care au cetățenia României, dar se comportă prin tot ce fac ei atât de anti-români și românofobi. Da, acesta e un subiect de gândit pentru autoritățile române, pentru că nu poți să parazitezi pe cetățenia română, să beneficiezi fie de indemnizație pentru copii, fie de posibilitatea să studiezi în universități, în licee, să călătorești în UE, să beneficiezi de dreptul la muncă în țările UE și, în același timp, să fii, prin ce spui, prin ce faci, împotriva statului român. Dar este la latitudinea statului român să analizeze”, a subliniat președintele Parlamentului.

Amintim că multipla campioană europeană și mondială la lupte, Anastasia Nichita a anunțat oficial, pe 7 iulie, că intră în politică pe listele Partidului Acțiune și Solidaritate. După anunțul făcut, sportiva a devenit ținta unui val de critici pe rețelele sociale.

Internauții au reacționat, în special, la o postare a sportivei în care aceasta a sugerat retragerea pașapoartelor românești celor care au votat împotriva integrării europene, precum și deportarea moldovenilor din diaspora care au exprimat aceeași opțiune. Mesajul, considerat de unii o încălcare a principiilor democratice, a fost apreciat ca fiind inacceptabil pentru un viitor parlamentar.

Reuters

Tiraspolul amenință locuitorii din stânga Nistrului cu închisoarea și acuză Chișinăul că i-ar „recruta”. Biroul de reintegrare: „Manipulare”

Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol acuză Chișinăul că „recrutează” locuitori din regiune pentru a „obține informații care prejudiciază securitatea Transnistriei”, oferindu-le, în schimb, cetățenia. Reprezentanții Chișinăului au declarat pentru NewsMaker că structura din regiune care a făcut aceste acuzații „mereu s-a concentrat pe generarea de provocări, inducerea în eroare a opiniei publice și denigrarea imaginii autorităților constituționale”.

„Ministerul Securității” nerecunoscut de la Tiraspol a emis, pe 10 iulie, o „avertizare” în care menționează o „tactică de recrutare” a locuitorilor din regiunea transnistreană de către „serviciile speciale ale Moldovei”. „Începând cu anul 2024 se înregistrează o creștere accelerată a acțiunilor de recrutare desfășurate de angajații SIS al Republicii Moldova față de cetățenii regiunii transnistrene care depun acte pentru obținerea cetățeniei moldovenești. Scopul — obținerea de informații care prejudiciază securitatea Transnistriei”, a comunicat organul de la Tiraspol responsabil de domeniul securității.

Tiraspolul susține că locuitorii regiunii „sunt determinați, prin șantaj, să colaboreze”, iar „în cazul acceptării, li se promite rezolvarea problemei legată de susținerea examenului privind cunoașterea Constituției Republicii Moldova și a limbii române”. „În cazul refuzului de a colabora”, se mai arată în avertizarea Tiraspolului, li se „comunică despre refuzul acordării cetățeniei”. În continuare, locuitorii din stânga Nistrului au fost avertizați că „trădarea de stat se pedepsește cu până la 20 de ani de închisoare”.

Solicitați de NewsMaker pentru un comentariu, reprezentanții Biroului politici de reintegrare au declarat că „activitatea pretinsei structuri din regiune mereu s-a concentrat pe încălcarea constantă a legislației naționale în vigoare și a integrității teritoriale a țării, generarea de provocări și de tactici de manipulare, inducerea în eroare a opiniei publice, denigrarea imaginii autorităților constituționale, fabricări de dosare artificiale și persecutări abuzive ale cetățenilor pentru libera exprimare sau criticile aduse factorilor de propagandă locali”.

„Cenzura informațională locală, autoizolarea regiunii și starea extrem de degradantă a drepturilor omului din raioanele de est ale țării, la fel ca și în alte domenii, este o reflecție directă a activității aceleiași structuri. Reieșind din aceste considerente urmează a fi făcute concluziile de resort”, au declarat reprezentanții Biroului.

***

Potrivit unui raport al Promo-LEX, situația drepturilor omului în regiunea transnistreană, pe parcursul anului 2024, a fost marcată de practici ilegale, abuzuri instituționalizate și un climat cronic de impunitate. Conform asociației, dreptul la libertate și siguranță a persoanei a fost grav afectat de rata mare de încarcerare (de 1,67 ori mai mare decât în dreapta Nistrului), de practici arbitrare de privare de libertate, inclusiv prin utilizarea extinsă a „arestului preventiv” și a „arestului administrativ” în scopuri punitive, precum și de supraaglomerarea locurilor de detenție. Asociația mai declara că persoanele aflate în detenție în stânga Nistrului sunt supuse intimidărilor și abuzurilor fizice și nu au acces la niciun mecanism prin care să poată reclama aceste abuzuri.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: