DOC Judecătorul care l-a condamnat pe Șor la doar 7,5 ani de închisoare scapă basma curată. ANI nu a constatat nereguli la declararea averii
Full Article 3 minutes read

DOC Judecătorul care l-a condamnat pe Șor la doar 7,5 ani de închisoare scapă basma curată. ANI nu a constatat nereguli la declararea averii

Ex-judecătorul Andrei Niculcea, care pe 21 iunie 2017, a acceptat propunerea avocaților lui Ilan Șor, prin care infracțiunea de escrocherie să fie înlocuită cu alta mai blândă, și-a declarat corect averea. Este concluzia Autorității Naționale de Integritate (ANI), care nu a depistat nereguli și a încetat procedura de control a averii și intereselor personale în privința acestuia.

Inspectorul de integritate Victor Rența a examinat materialele dosarului de control al averii și intereselor personale, inițiat în privința lui Andrei Niculcea, ex-judecător al Judecătoriei Chișinău. Sesizarea a fost înregistrată în data de 21 iunie  2021. Potrivit acesteia, în declarațiile de avere și interese personale depuse de Niculcea în perioada 2019-2020, nu sunt reflectate bunurile imobile și mobile ale concubinei sale. Mai mult, tatăl ex-judecătorului a achiziționat un Mercedes GLE 300D și a efectuat cinci depuneri de numerar în valoare totală de circa 1,5 mln lei în casieria societății autohtone Grand Premium SRL.

Reprezentantul ANI a constatat că ex-judecătorul nu a locuit împreună cu concubina sa cel puțin 183 de zile timp de un an fiscal și cei doi nu dețin în comun vreun bun imobil. În ceea ce privește averea tatălui său, inspectorul a constatat că bărbatul beneficiază de pensie lunară de circa 400 euro din Italia, iar în perioada tranzacțiilor respective a vândut mai multe bunuri.

În cadrul controlului, inspectorul de integritate a constatat că, în perioada iulie 2015-iunie 2021, Andrei Niculcea a obținut un venit net de peste 1,7 mln lei și a dobândit o avere în valoare de 1,4 mln lei.

Astfel, s-a constatat că venitul net obținut de către subiectul declarării Andrei Niculcea pe parcursul exercitării funcției de demnitate publică în perioada 15 iulie 2015-24 iunie 2021 depășesc echivalentul bănesc al averii dobândite și al cheltuielilor suportate în aceeași perioadă cu 329 mii lei, fapt care înlătură existența diferenței substanțiale. Reședind din cele expuse, în cadrul controlului nu s-a constatat că averea și interesele personale nu au fost declarate în mod corespunzător”, se arată în actul de constatare.

În 2015, Andrei Niculcea a fost numit în funcția de judecător al Judecătoriei Buiucani pe un termen de 5 ani. În august 2020, el a fost numit în funcția de judecător „pe viață”, adică până la atingerea plafonului de vârstă. În noiembrie 2021, a fost semnat decretul privind eliberarea acestuia din funcție.

Magistratul este cel care, pe 21 iunie 2017, a bătut cu ciocanul în masă. A citit sentința lui Șor. Propunerea avocaților prin care infracțiunea de escrocherie să fie înlocuită cu alta mai blândă a fost acceptată. În total, în dosarul „Furtul Miliardului”, Șor s-a ales cu o pedeapsă de 7,5 ani de închisoare. Ex-judecătorul a fost subiectul unei investigații RISE Moldova, în care se arată că după decizia în dosarul „Șor”, concubina judecătorului lansează un salon de cosmetică pe Aeroportul Internațional Chișinău – controlat direct de inculpat.

De acolo, aleasa judecătorului zboară spre capitalele modei: Paris și Milano, împreună cu sora vitregă a lui Ilan Șor. Între timp, Șor devine fugar, iar judecătorul – un pasager fidel spre Israel, țara de origine a inculpatului.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare. 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: