DOC Plahotniuc a dat în judecată Consiliul UE: cere anularea deciziei prin care i-au fost impuse restricții
Full Article 3 minutes read

DOC Plahotniuc a dat în judecată Consiliul UE: cere anularea deciziei prin care i-au fost impuse restricții

Oligarhul Vladimir Plahotniuc, sancționat pentru tentative de destabilizare a Republicii Moldova, a dat în judecată Consiliul Uniunii Europene, scrie Ziarul de Gardă

Vladimir Plahotniuc, care la sfârșitul lunii mai a fost sancționat de UE pentru tentative de destabilizare a Republicii Moldova, a dat în judecată Consiliul Uniunii Europene.

Potrivit sursei, fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) cere anularea deciziei prin care i-au fost impuse restricții, dar și recuperarea cheltuielilor de judecată. Cauza a fost înregistrată pe 9 august, însă a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE pe 25 septembrie 2023.

Mai exact, Vladimir Plahotniuc solicită Curții de Justiție a UE* anularea deciziei Consiliului UE din 30 mai privind măsuri restrictive în vederea acțiunilor de destabilizare a R. Moldova și Regulamentul de punere în aplicare a hotărârii.

Se menționează că avocatul care îi reprezintă interesele lui Plahotniuc în această cauză este Jason Pobjoy, care are o „expertiză deosebită în dreptul UE și al concurenței, dreptul public și drepturile omului, dreptul comercial și dreptul internațional public”.

În rezumatul publicat în Jurnalul Oficial al UE se declară că „în susținerea acțiunii, reclamantul invocă două motive: Primul motiv – erori vădite de apreciere atunci când a considerat că exista o bază factuală suficient de solidă pentru a constata îndeplinirea criteriilor de înscriere a reclamantului pe lista vizată de articolul 1 din decizia atacată și de articolul 2 din regulamentul atacat. Al doilea motiv – încălcarea drepturilor recunoscute reclamantului în temeiul articolului 6 coroborat cu articolele 2 și 3 din Tratatul privind Uniunea Europeană, și al articolelor 47 și 48 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene”.

Vladimir Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în iunie 2019. În luna septembrie a aceluiași an a fost anunțat în căutare internațională. Pe masa procurorilor sunt șase dosare în care politicianul este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice.

În dosarul numit generic „Frauda bancară”, procurorii au pus sechestru pe bunuri în valoare de 2,3 miliarde de lei. Niciunul dintre dosare nu a fost încă trimis în instanța de judecată.

În octombrie 2022, Vladimir Plahotniuc a anunțat că revine în politica moldovenească.

Pe 30 mai, Consiliul Uniunii Europene a decis să-i sancționeze pe Ilan Șor, Marina Tauber, Vladimir Plahotniuc, Gheorghe Cavcaliuc și Igor Ceaika, cofondatorul Uniunii de afaceri moldo-rusă, care sunt acuzați că vor să destabilizeze situația din Republica Moldova. Sancțiunile impuse de UE la cererea Ministerului de Externe din România vizează înghețarea fondurilor deținut de aceste persoane în UE și interdicții de călătorie. Președinta Maia Sandu a salutat anterior sancțiunile impuse de UE.

*Erată. În versiunea inițială a știrii a fost menționat în mod greșit că Vladimir Plahotniuc solicită Curții Europene pentru Drepturile Omului (CTEDO) anularea deciziei Consiliului UE. De fapt, este vorba despre Curtea de Justiție a UE. Ne cerem scuze pentru eroare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: