VIDEO „Am devenit dușmanul lui Plahotniuc”. Nichiforniuc susține că a fost amenințat ca să plece din politică
Full Article 3 minutes read

VIDEO „Am devenit dușmanul lui Plahotniuc”. Nichiforniuc susține că a fost amenințat ca să plece din politică

Ex-democratul Eugeniu Nichiforciuc, președintele partidului „Mișcarea Respect Moldova”, a devenit dușmanul fostului președinte al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc. Despre aceasta a anunțat însuși Nichiforciuc în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV. Potrivit politicianului, totul s-a întâmplat după plecarea Plahotniuc din țară în 2019. 

Eugeniu Nichiforciuc susține că el, dar și colegii săi de partid au fost intimidați de Vlad Plahotniuc.

„În 2019, Vlad Plahotniuc și-a ales calea. Din acel moment, și pentru mine și pentru mulți alți colegi, drumurile noastre au luat direcții diferite. Eu am avut comunicare cu Plahotniuc după ce am depus mandatul de deputat. Pentru mine era important să aud din prima sursă motivele plecării. Nu am primit răspunsuri. Aceasta a fost unica discuție. Eu mi-am continuat calea împreună cu colegii mei: am construit „Mișcarea Respect Moldova”. Dar, nu știu de ce, din acel moment am devenit dușmanul lui Plahotniuc. Și eu și colegii am primit diferite intimidări ca să nu ne lansăm în politică, să ne lăsăm de ea”, a declarat Nichiforciuc.

După declarațiile lui Nichiforciuc, ex-premierul Ion Chicu s-a amuzat la acest subiect, menționând că lui Plahotniuc nu-i merge prea bine și că el a rămas ultima lui speranță.

„E slută treaba la Plahotniuc, dacă și Nichiforciuc i-a devenit „dușman de moarte”. Candu n-a declarat nimic, încă. Se pare că rămân unica speranță a lui Vlad Gheorci! Начинаю гордится (n.r încep să fiu mândru)”, a scris Chicu pe Facebook.

Potrivit RISE, Eugeniu Nichiforciuc a candidat la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 pe lista Partidului Moldova Unită, condus de fostul comunist Vladimir Țurcan. După ce formațiunea nu a trecut pragul electoral, Nichiforciuc a aderat la Partidul Democrat din Moldova (PDM), la care a devenit secretar general adjunct în mai 2012.

Ajunge totuși parlamentar după scrutinul din 30 noiembrie 2014, când a fost inclus pe locul 21 în lista democraților. Deja după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 a reușit să-și păstreze fotoliul de deputat PDM, câștigând competiția electorală pe Circumscripția nr. 8 – Florești.

Concomitent cu viața politică, a reușit să dezvolte și afaceri profitabile, care i-au adus familiei sale, sub formă de dividende, venituri anuale de milioane lei.

În august 2020, noua conducere a PDM anunță că l-a exclus pe Eugeniu Nichiforciuc atât din partid, cât și din fracțiunea parlamentară, motivând că acesta nu mai participă „la ședințele fracțiunii PDM în Parlament și nici la acțiunile Partidului Democrat”. În Legislativ, Nichiforciuc și-a continuat activitatea în calitate de deputat neafiliat. Își încheie mandatul de deputat după alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021, la care nu a candidat.

***

Vladimir Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în iunie 2019. În luna septembrie a aceluiași an a fost anunțat în căutare internațională. Pe masa procurorilor sunt șase dosare în care politicianul este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice.

În dosarul numit generic „Frauda bancară”, procurorii au pus sechestru pe bunuri în valoare de 2,3 miliarde de lei. Niciunul dintre dosare nu a fost încă trimis în instanța de judecată.

În octombrie 2022, Vladimir Plahotniuc a anunțat că revine în politica moldovenească.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: