Doi angajați ai CNA, cercetați penal de PA, după scandalul cu membrul CSM învinuit de corupție. Stamate: „No comment”
Full Article 4 minutes read

Doi angajați ai CNA, cercetați penal de PA, după scandalul cu membrul CSM învinuit de corupție. Stamate: „No comment”

Procuratura Anticorupție (PA) a inițiat un proces penal pe faptul pretinselor acțiuni ilegale ale unor angajați ai Centrului Național Anticorupție (CNA), responsabili de acumularea, analiza și furnizarea informației către Comisia de Pre-vetting, în privința candidatului la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Iulian Muntean, vizat într-un dosar penal deschis încă în 2018.

„Suspiciunile ce au stat la baza inițierii procesului penal referitoare la tăinuirea informației despre Iulian Muntean constau în aceea că angajatul CNA care în 2018 a întocmit raportul de analiză operațională, inclusiv în privința lui Iulian Muntean, este fost angajat al secretariatului Comisiei Pre-vetting, iar șeful Direcției generale analitice al CNA, responsabil de efectuarea ambelor analize operaționale (din 2018 și 2023) în privința lui Iulian Muntean este aceeași persoană”, se menționează în comunicatul emis de Procuratura Generală (PG) pe 26 septembrie.

PG anunță că, potrivit actului de autosesizare, la data de 14 decembrie 2018, șeful Secției analiză operațională a direcției analitice, CNA, la interpelarea din 29 octombrie 2018 a organului de urmărire penală al CNA, în cauza penală cu denumirea generică „ASEM”, a efectuat analiza operațională în privința a trei intermediari, precum și în privința studenților și profesorilor bănuiți și învinuiți în actele de corupție, inclusiv și în privința profesorului Iulian Muntean, care la acea dată avea statut procesual de învinuit.

La data de 15 decembrie 2018, susține PG, prin scrisoarea de însoțire semnată de șeful Direcției generale analitică a CNA, raportul de analiză operațională menționat a fost expediat organului de urmărire penală al CNA.

„Potrivit declarațiilor directorului CNA din cadrul audierilor publice din 25 septembrie 2023 de la Parlament, verificarea lui Iulian Munteanu a avut loc prin consultarea registrului de evidență a rapoartelor de analiză operațională. Tot potrivit declarațiilor directorului CNA din cadrul audierii publice, la solicitarea Comisiei de Pre-vetting, a fost efectuată în privința candidatului Iulian Munteanu analiza operațională”, se mai arată în comunicatul citat.

Președinta Comisiei parlamentare numiri și imunități, Olesea Stamate, s-a arătat uimită de decizie: „Mdaaa… no comment. Лучшая защита – нападение. (nr. red: Cea mai bună apărarea – atacul). Și sunt sigură ca de data asta vor înregistra totul în sistemul informațional unic. (…) Deci, în loc sa facă curat în propriile rânduri (CNA, de exemplu, încă la audieri a declarat ca a pornit o anchetă internă), PA caută vinovații de la celălalt etaj… Doar procurorii sunt sfinți, nu alta”, se arată în mesajul deputatei PAS, Olesea Stamate.

***

Amintim că, pe  20 septembrie, în spațiul public au apărut informații potrivit cărora Iulian Muntean, membru actual al CSM, este implicat într-o investigație penală, conform articolului 324 din Codul Penal. Informația a fost confirmată pentru NM de Procuratura Anticorupție. La câteva ore distanță, în aceeași zi, informația a fost confirmată și de Iulian Muntean. Magistratul nu a negat faptul că în anul 2018 a fost pornită o cauză penală, în cadrul căreia i-a fost atribuit statutul procesual de învinuit.

Cazul proaspătului magistrat de la CSM, care a fost înaintat în funcție de Parlament, susținut de PAS și care a primit undă verde din partea Comisiei de pre-Vetting, deși avea dosar penal pe rol, a fost discutat pe 25 septembrie în cadrul unor audieri publice organizate de Parlament. Potrivit autorităților, audierile în privința lui Muntean au scos în evidență o problemă de sistem – introducerea selectivă a ordonanțelor în Registrul informației criminalistice și criminologice. Detalii AICI.

Pe 26 septembrie, Iulian Muntean și-a depus demisia din funcția de membru al CSM, la Parlament.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: