Procuratura Anticorupție confirmă că primarul PAS de la Bubuieci este învinuit de corupție. Ar fi pretins peste 15 mii de euro de la oameni
Full Article 3 minutes read

Procuratura Anticorupție confirmă că primarul PAS de la Bubuieci este învinuit de corupție. Ar fi pretins peste 15 mii de euro de la oameni

Procuratura Anticorupție confirmă că primarul ales al comunei Bubuieci din partea partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS), Alexei Percemlî, este acuzat într-un dosar pornit pe fapte de corupție. Mai exact, acesta este învinuit, alături de o femeie, de comiterea infracțiunii prevăzute de articolul 42 alin. (2), 326 alin. (2) lit. b) din Codul penal, și anume – trafic de influență săvârșit de două sau mai multe persoane.

Potrivit PA, cauza penală a fost instrumentată de Centrul Național Anticorupție (CNA), sub conducerea procurorilor anticorupție, fiind expediată în judecată în ianuarie 2021. La moment, cauza se examinează la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, de judecătoarea Tatiana Bivol.

Conform acuzațiile aduse, Percemlî, împreună cu femeia alături de care este învinuit, ar fi pretins și primit de la un cetățean suma de 2000 euro, în vederea favorizării acestuia, în sensul eventualei angajări în cadrul Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Cazul ar fi avut loc în anul 2017.

Tot ei, potrivit PA, în anul 2018, sub pretextul influenței asupra angajaților CNA și ai PA, ar fi pretins de la un cetățean suma de 7000 euro și 15 000 lei, pentru a-i determina pe ultimii să-l scoată de sub urmărirea penală și pentru a contribui la restabilirea în funcția deținută anterior, primind 3000 euro în acest sens. Ulterior, potrivit PA, cei doi ar mai fi pretins de la aceeași persoană 6000 euro, primind 4000 euro și 15 000 lei.

„La moment, cauza penală se află la etapa cercetării judecătorești, și anume la audierea martorilor acuzării”, a mai precizat PA pentru NM.

PA menționează că orice persoană, acuzată de săvârșirea unei infracțiuni, este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

***

Reamintim că CEC a anulat recent rezultatul alegerilor locale din noiembrie 2023, care au avut loc la Bubuieci, după ce candidatul MAN, Leonid Umaneț, care a câștigat atunci scrutinul, nu ar fi putut să dovedească că are studiile generale – o condiție obligatorie pe care trebuie să o întrunească candidații la funcții elective.

Comuna și-a ales primarul, repetat, pe 11 februarie. În urma scrutinului, câștigător a ieșit candidatul PAS, Alexei Percemlî. Pentru el și-au dat votul 891 de oameni, din totalul de 1 748 care au ieșit la vot. Într-o reacție publică, Percemlî a declarat că votul îl „onorează” și îl „responsabilizează”. La rândul său, MAN și Umaneț au criticat CEC pentru că au organizat alegerile, deși pe rol în instanță sunt active trei contestații. Ei au declarat că vor ajunge și la CtEDO pentru a-și face dreptate și au îndemna oamenii să recunoască alegerile din 11 februarie ca fiind „nevalide”.

Câteva zile mai târziu după ce Percemlî a fost ales primar, jurnalistul Gabriel Călin a anunțat că candidatul PAS ar fi cercetat pentru acte de corupție. Într-o reacție publică, Percemlî a recunoscut că este vizat într-un dosar penal, însă s-a declarat nevinovat. „Nu sunt probe”, a spus el.  Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: