Dorin Galben a încălcat prevederi ale Codului deontologic al jurnalistului. Decizia Consiliului de Presă
Full Article 3 minutes read

Dorin Galben a încălcat prevederi ale Codului deontologic al jurnalistului. Decizia Consiliului de Presă

Consiliul de Presă a emis o decizie în care constată faptul că jurnalistul Dorin Galben a încălcat câteva prevederi din Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova într-una din emisiunile de pe canalul său de YouTube. Acestea vizează colectarea și tratamentul informației, verificarea faptelor, protecția persoanelor în situații vulnerabile. Decizia a fost emisă în urma unei sesizări. 

Potrivit unui comunicat publicat de Consilul de Presă, sesizarea în privința lui Dorin Galben a fost depusă de Eugenia Ciutac, mama fostului soț al protagonistei uneia din edițiile emisiunii Monolog de pe YouTube, realizată de jurnalist. Este vorba despre ediția din 25 ianuarie, denumită „Fostul soț o încuia în casă, iar ea a reușit să fugă și povestește prin ce chin a trecut”.

Eugenia Ciutac a indicat în sesizare că fosta noră a adus „învinuiri mincinoase, nefondate, neprobate și denigratoare” la adresa familiei sale și a sa personală ca mamă, ca profesor și în general ca om. De asemenea, femeia susține că jurnalistul Dorin Galben „a făcut abuz de statutul său social și de oportunitățile sale profesionale”, „fără să cunoască realitatea, a prezentat opiniile protagonistei drept fapte”, „nu a respectat principiul potrivit căruia orice persoană supusă criticii negative are dreptul la replică, prin care să precizeze informația inexactă sau să infirme informația”, „nu a asigurat dreptul la replică și nu a indicat faptul că informația nu este verificată”.

Consiliul de Presă a solicitat explicații pe caz de la Dorin Galben. Jurnalistul a argumentat că videoclipurile din seria monolog sunt relatările personale ale protagoniștilor, dar care nu sunt investigate. „Fiecare video are disclaimer precum că protagoniștii își asumă toate declarațiile făcute în cadrul acestuia, iar declarațiile făcute nu neapărat reflectă poziția autorului proiectului”, a adăugat jurnalistul, potrivit Consiliul de Presă.

În urma examinării cazului, Consiliul de Presă a depistat încălcări ale normelor deontologice.

Consiliul de Presă atrage atenția că, potrivit Codului Deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, jurnalistul colectează și difuzează informații de interes public și nu profită de starea de vulnerabilitate a persoanelor pentru a-și face materialele. Persoanele despre care se vorbește în video-ul „Monolog/Fostul soț o încuia în casă, iar ea a reușit să fugă și povestește prin ce chin a trecut”, publicat pe canalul deținut de jurnalistul Dorin Galben, la acel moment colaborator al postului de televiziune TV8, pot fi identificate prin intermediul detaliilor oferite de protagonistă. Codul Deontologic al jurnalistului din Republica Moldova obligă jurnaliștii să verifice faptele despre care relatează în materialele lor și să ofere opinia tuturor părților relevante pentru subiect. În acest caz, Dorin Galben nu a făcut demersuri pentru a verifica informațiile expuse de invitată și nu a solicitat opinia persoanelor despre care aceasta a oferit diverse informații”, a menționat Consiliul.

Astfel, Consiliul de presă a emis o decizie prin care constată încălcarea a trei articole din Codul deontologic al jurnalistului de către Dorin Galben. Este vorba despre prevederile referitoare la colectarea și tratamentul informației, verificarea faptelor și protecția persoanelor în situații vulnerabile

Consiliul de Presă descurajează practicile prin care se caută fapte senzaționale pentru a atrage audiență în detrimentul drepturilor persoanelor direct implicate sau ale persoanelor terțe”, a comunicat Consiliul.

Decizia Consiliului de Presă poate fi contestată în termen de 20 de zile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: