Dosarul „Laundromat”: Magistrații au dispus aplicarea arestului preventiv în privința lui Veaceslav Platon
Full Article 3 minutes read

Dosarul „Laundromat”: Magistrații au dispus aplicarea arestului preventiv în privința lui Veaceslav Platon

Procuratura Anticorupție anunță că magistrații au dispus aplicarea arestului preventiv în privința lui Veaceslav Platon, în dosarul „Laundromat”. O decizie în acest sens a fost luată de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, pe 18 aprilie curent.

Pe 11 aprilie 2022, Procuratura Anticorupție a emis ordonanța de punere sub învinuire a organizatorului și conducătorului organizației criminale în cauza penală numită generic „Laundromat”.

Acesta este învinuit pentru faptul, că în perioada anilor 2010-2014, a constituit și a condus o organizație criminală.

Organizația era formată din mai multe grupuri criminale organizate care acționau pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei, Federației Ruse, dar și a altor state, în scopul spălării banilor, prin intermediul unei instituții financiare din Republica Moldova.

Cea din urmă era controlată de către conducătorul grupului criminal organizat, instituțiilor bancare din Federația Rusă, Republica Letonia, controlate și gestionate direct, cât și indirect, de către membrii grupului criminal organizat, inclusiv cetățeni ai Federației Ruse și prin intermediul unei instituții financiare din Republica Letonia.

Pentru a ascunde caracterul ilegal al acțiunilor, făptuitorii au implementat o schemă infracțională prin care, sub pretextul executării ordonanțelor judecătorești ilegale, adoptate de către judecătorii instanțelor din Republica Moldova (la baza cărora au stat contracte și litigii civile fictive), au spălat în total suma de 22 013 152 654,62 USD (dolari SUA).

Banii erau transferați inițial de pe conturile corespondente LORO ale băncilor din Federația Rusă, deschise în prealabil în băncile din Republica Moldova, pe conturile executorilor judecătorești, iar ulterior banii au fost convertiți și transferați pe conturile companiilor nerezidente, deschise în băncile din Republica Moldova și Republica Letonia, conturi gestionate de către organizatorul grupului criminal organizat.

La 14 aprilie 2022, procurorii anticorupție au dispus inițierea investigațiilor în vederea căutării învinuitului, care în prezent se ascunde de organul de urmărire penală. Concomitent, procurorii au solicitat instanței de judecată aplicarea arestului preventiv în privința acestuia.

La 18 aprilie 2022, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis demersul procurorilor anticorupție și au dispus aplicarea arestului preventiv, în privința conducătorului organizației criminale.

De menționat că Veaceslav Platon a părăsit Republica Moldova în vara anului trecut.

„Laundromat” este cea mai mare operațiune de spălare de bani prin băncile din Moldova. În perioada 2010-2013 au fost spălați în acest fel minimum $22 miliarde din Federația Rusă. În 2016, în Moldova a fost inițiat un dosar penal în care figurau 15 judecători. Victor Orîndaș a fost singurul care a reușit să părăsească țara înainte de a fi reținut.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: