Veaceslav Platon, condamnat la 20 de ani de închisoare, în Rusia. Ce acuzații i se aduc
Full Article 2 minutes read

Veaceslav Platon, condamnat la 20 de ani de închisoare, în Rusia. Ce acuzații i se aduc

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat la 20 de ani de închisoare cu regim strict, de un tribunal din Moscova, scrie agenția TASS. Potrivit sursei citate, Platon a fost găsit vinovat de retragerea ilegală de fonduri în valută străină din Federația Rusă în valoare de peste 126 de miliarde de ruble. Cazul a fost judecat în lipsa lui Platon, aflat în urmărire internațională.

Potrivit sursei citate, Veaceslav Platon a fost amendat cu 2,5 milioane ruble, chivalentul a circa 28 mii dolari. La fel, instanța a dispus confiscarea proprietăților pe numele lui Platon, în beneficiul statului.

Conform datelor, Platon împreună cu fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc și Alexander Korkin au creat o comunitate criminală pentru a retrage bani din Rusia. Valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 126 de miliarde de ruble rusești.

Menționăm că „Laundromat” este cea mai mare operațiune de spălare a banilor prin băncile din Republica Moldova. În cadrul schemei „Laundromat”, din 2010 până în 2013, au fost spălați cel puțin 22 de miliarde de dolari, bani retrași din băncile Federației Ruse. În 2016, în Moldova au fost deschise dosare penale împotriva a 15 judecători care au luat decizii cu privire la așa-numita „spălătorie ruseasc”. Victor Orîndaș a fost singurul care a reușit să părăsească Moldova înainte de a fi reținut.

În septembrie 2020, Procuratura Anticorupție a renunțat la acuzațiile împotriva a 13 din 15 judecători acuzați de spălare de bani. Cauzele penale ale judecătorilor au fost clasate din cauza faptului că aceștia nu au găsit componența de infracțiune în acțiunile lor.

Într-un interviu pentru NM, Platon a spus anterior că tranzacțiile sunt legale, iar din Rusia erau retrași „bani curați”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: