După o investigație Jurnal TV ar putea să fie lipsit de dreptul de a activa timp de un an? Postul TV: Nu ne rămâne decât să regretăm
Full Article 4 minutes read

După o investigație Jurnal TV ar putea să fie lipsit de dreptul de a activa timp de un an? Postul TV: Nu ne rămâne decât să regretăm

Postul de televiziune Jurnal TV declară că a devenit ținta unui atac din partea Inspectoratului de Poliție (IP) Buiucani. Autoritatea ar fi declanșat împotriva instituției un proces contravențional pentru calomnie, în favoarea unui fost polițist vizat într-o investigație jurnalistică. Astfel, potrivit sursei, polițiștii cer lipsirea postului de televiziune de dreptul de a desfășura activitatea pe un termen de un an. Dosarul a ajuns la Judecătoria Ciocana.

Potrivit reprezentanților televiziunii, șeful Secției securitate publică al Inspectoratului Buiucani, Alexandru Spoialo, a constatat că Jurnal TV „a difuzat informații false și defăimătoare privind săvârșirea unei infracțiuni de către cetățeanul Grabovschi Vitalie, fapt prin care i-a fost lezată onoarea, demnitatea personală și reputația profesională”.

„Grabovschi este fostul șef al Inspectoratului de Poliție Dubăsari, vizat într-o investigație Jurnal TV din iulie 2021, alături de alți doi polițiști, Ion Țărnă și Alexei Vîzdan, care ar fi implicați în contrabanda cu țigări. Invocând încălcarea articolul 70 al Codului Contravențional, polițistul a recomandat instanței de judecată lipsirea postului nostru de televiziune de dreptul de a desfășura activitatea pe un termen de un an”, comunică reprezentanții Jurnal TV.

Într-o reacție, șeful Inspectoratului, Oleg Bîrliba, a spus că subalternul său a făcut rost de probe care ar demonstra că materialul difuzat este fals. „Din cadrul documentării cazului a fost stabilit că există probe și a fost perfectat proces verbal. Decizia rămâne după instanța de judecată”, a precizat Bîrliba.

Postul de televiziune declară că a consultat juriștii care au spus că articolul invocat nu poate fi aplicat în privința unei persoane juridice. Prin urmare, au menționat ei, procesul verbal este ilegal.

La rândul său, directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei, a declarat: „Eu sunt șocat de existența unui asemenea document și sunt convins că polițistul care a semnat acest document, să fie urgent dat afară din sistem. Nu este vreun polițist care să poată constata cu de la sine putere care material jurnalistic este fals sau nu este fals. Deci este cusut cu ață albă. Aș recomanda doamnei ministru de Interne să investigheze de urgență acest caz pentru că, în afara faptului că este un atac asupra presei nepermis și absolut ilegal, nu trebuie să fii nici jurist și nici măcar polițist ca să-ți dai seama de lucrul acesta”.

Fondatorul Jurnal Trust Media, Val Butnaru, a menționat că „presa este bună atâta timp cât îi laudă”. „Clasa politică și funcționărimea de la noi preferă să vorbească despre libertatea presei, dar în esență nu admite acest lucru. Presa este bună atâta timp cât îi laudă pe ei și este proastă, nu există libertatea presei atunci când îi critică pe ei. În speță acest caz este, pe de o parte, ridicol – pe de altă parte, absurd. Nu ne rămâne decât să regretăm. Și regretăm nu cazul, ci încetineala cu care avansează societatea noastră pe calea progresului”, a menționat Butnaru.

Pe subiectul Jurnal TV s-au expus și politicienii

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian, a menționat că este un „act dubios din partea unui polițist”. „Un șef de secție de la Inspectoratul Buiucani a pornit un proces contravențional împotriva postului Jurnal TV și ar cere o pedeapsă mult prea dură! Este un act foarte dubios din partea acestui polițist! Am încrederea că conducerea Inspectoratului General al Poliției se va autosesiza și investiga acțiunile acestei persoane”, a declarat Marian.

Și Andrei Năstase a reacționat pe cazul „Jurnal TV”. El a menționat că se intră abuziv în sediul unei televiziuni. „Am ajuns să o vedem și pe asta. Poliția solicită instanței de judecată închiderea postului Jurnal TV pe un an de zile. Pe timpul lui Plahotniuc poliția ne intercepta, ne fila, gaza, ne bătea, iar tentativele de limitare a libertății de exprimare erau de domeniul banditescului. În vremurile bune e de domeniul instituțional. Se intră abuziv în sediul unei televiziuni, se intimidează jurnaliștii pentru difuzarea unui reportaj calificat drept calomnie și se cere privarea de activitate a companiei ce deține licența Jurnal TV. Încotro duceți țara, tovaroşe?”, se arată în declarația politicianului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: