Echipa lui Șor anunță că va cere anularea alegerilor locale din 2023. Tauber: „Hotărârea CC nu poate rămâne doar pe hârtie”
Full Article 2 minutes read

Echipa lui Șor anunță că va cere anularea alegerilor locale din 2023. Tauber: „Hotărârea CC nu poate rămâne doar pe hârtie”

Echipa oligarhului fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, va contesta rezultatele alegerilor locale generale din toamna anului 2023 și va cere organizarea unui nou scrutin. Declarația a fost făcută de deputata independentă Marina Tauber, pe 28 martie, după ce Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituțional prevederile Codului electoral, propuse și votate de PAS, care au limita participarea la alegeri a unor membri ai ex-partidului lui Șor, declarat neconstituțional.

„Hotărârea Curții Constituționale nu poate rămâne doar pe hârtie. (…) Demarăm procedurile juridice pentru a contesta rezultatele alegerilor locale din anul 2023. Vom solicita anularea rezultatelor și organizarea unui nou scrutin, cu participarea tuturor candidaților posibili, în condiții legale și democratice”, a declarat Marian Tauber.

Amintim că, pe 31 iulie 2023, Parlamentul a adoptat un proiect de lege prin care membrii organelor executive ale partidelor neconstituționale și persoanelor alese din partea acestor formațiuni li se interzice să participe la alegeri pentru o perioadă de 5 ani. Decizia deputaților a venit, după ce, pe 19 iunie 2023, ex-Partidul „ȘOR”, condus de oligarhul fugar Ilan Șor, a fost declarat neconstituțional. Pe 3 octombrie, același an, Curtea Constituțională a declarat modificările Codului electoral neconstituționale, în urma sesizării de către deputații ex-Partidului „ȘOR”.

O zi mai târziu, pe 4 octombrie, Parlamentul, cu votul deputaților PAS, a modificat, din nou, Codul electoral. Astfel, noile prevederi stabileau că persoanele „bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea infracțiunilor care au fost menționate ca argument la declararea neconstituțională a partidului politic” sau care „au realizat nemijlocit acțiuni are au constituit argumente reținute în hotărârea Curții Constituționale de declarare neconstituțională a partidului politic” nu pot fi admise în calitate de concurent la alegeri. Și aceste prevederi au fost contestate la Curtea Constituțională. Sesizarea a fost depusă de deputații ex-Partidului „ȘOR” Marina Tauber, Reghina Apostolova, Denis Ulanov, Vadim Fotescu și Petru Jardan.

Pe 26 martie 2024, Curtea Constituțională a hotărât că prevederile Codului electoral votate și propuse de PAS pe 4 octombrie 2023 sunt neconstituționale. Judecătoarea Liuba Șova a formulat o opinie separată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: