Echipa politicianului fugar, Ilan Șor, ar putea participa la alegerile din această toamnă, și nu doar, după ce magistrații Curții Constituționale a Moldovei (CCM) au suspendat prevederile Codului Electoral, propuse și votate de partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS), care impuneau o interdicție în acest. CCM anunță că prevederile legale au fost suspendate până la examinarea în fond a sesizării. Sesizarea, depusă de deputații ex-Partidului „ȘOR”, scos în afara legii, va fi examinată marți, 3 octombrie, cu începere de la ora 10:00, anunță CCM.
Curtea Constituțională a anunțat pe 28 septembrie că a admis cererea de suspendare a acțiunii articolului 16 alin. (2) lit. e) din Codul Electoral, formulată de către deputații din echipa lui Șor: Marina Tauber, Vadim Fotescu, Petru Jardan, Reghina Apostolova și Denis Ulanov.
În consecință, magistrații CCM au decis să suspende acțiunea articolului 16 alin. (2) lit. e) din Codul electoral, până la soluționarea cauzei în fond.
CCM anunță că decizia este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Amintim că deputații din formațiunea parlamentară PAS – partid aflat la guvernare, au votat pe 31 iulie, în lectura finală, proiectul de lege care prevede privarea, a circa 600 de membrii din conducerea ex-Partidului „ȘOR” de dreptul de a candida la alegerile locale din acest an sau la cele parlamentare și prezidențiale din anul viitor. Decizia parlamentarilor a venit după ce Curtea Constituțională a pronunțat, pe 19 iunie curent, hotărârea prin care formațiunea politică, controlată și fondată de politicanul fugar Ilan Șor, a fost declarat neconstituțională.
Șor, condamnat la 15 ani de pușcărie în dosarul „Frauda Bancară”, a calificat atunci hotărârea Parlamentului drept „ilegală” și „neconstituțională”. La fel, oligarhul fugar a anunțat că va ataca decizia la Curtea Constituțională a Moldovei și, în funcție de rezultat, a dat de înțeles că este gata să-și facă dreptate, inclusiv, la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO).
Pe 19 septembrie, Curtea Constituțională a lăsat în vigoare interdicția de a candida pentru membrii echipei lui Șor. Decizia a fost luată după mai multe ore de ședință, după ce doi judecători au votat pentru recunoașterea drept neconstituțională a acestei interdicții, iar alții doi au susținut constituționalitatea ei.