Emmanuel Macron, mesaj de solidaritate în română din partea Franței pentru Moldova: „Dragă Maia…”
Full Article 3 minutes read

Emmanuel Macron, mesaj de solidaritate în română din partea Franței pentru Moldova: „Dragă Maia…”

Președintele Franței Emmanuel Macron a publicat pe Facebook un mesaj în limba română, adresat omologului său din Republica Moldova, Maia Sandu. Liderul de la Paris a menționat că țara noastră poate conta pe susținerea Franței. Și președinta Maia Sandu a publicat pe Facebook un mesaj de mulțumire adresat lui Emmanuel Macron.

Dragă Maia, eforturile curajoase și ambițioase pe care le depuneți în Moldova, le faceți pentru țara dumneavoastră, dar și pentru Europa. Puteți conta pe susținerea Franței”, se arată în mesaj.

 

La rândul său, președinta Moldovei Maia Sandu i-a mulțumit omologului său francez pentru primirea călduroasă. Aceasta a menționat că Platforma de Sprijin pentru Moldova, lansată de Franța împreună cu România și Germania, este „un umăr puternic” pentru țara noastră, pe care îl simțim într-o perioadă extrem de complicată.

Președintele Macron a reușit să transforme relația moldo-franceză în prioritate. Noi suntem recunoscători pentru încredere și pentru susținerea acordată țării noastre, în ultimul un an și jumătate, de Republica Franceză. (…) Și tot Franța, care în prima jumătate a acestui an a deținut Președinția Uniunii Europene, ne-a fost un aliat puternic în procesul de obținere a statutului de țară candidată la UE. Mulțumim pentru prietenie și vom munci pentru a o consolida”, a scris Sandu.

Maia Sandu a amintit de sprijinul bugetar de 75 de milioane de euro; asistența tehnică în domeniul energetic și pentru modernizarea căii ferate; susținerea micro-finanțării și a programului de împădurire a țării.

Amintim că cea de-a treia Platformă de Sprijin pentru Republica Moldova s-a desfășurat la Paris. Președintele Emmanuel Macron a anunțat că Moldova va primi peste 100 de milioane de euro în ajutoare internaționale noi pentru a face față consecințelor războiului din Ucraina.

Din acest nou pachet financiar, zece milioane de euro vor fi alocate până la sfârșitul anului sub formă de granturi pe lângă Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), Programului Alimentar Mondial (PAM) și UNICEF, a precizat Macron.

La fel, Marea Britanie a anunțat o contribuție umanitară – inclusiv 29,45 milioane lire sterline la nivel regional și 10,8 milioane lire sterline direct către Moldova – pentru a-i ajuta pe refugiații afectați de criză și familiile lor gazdă din Republica Moldova.

La începutul anului 2023, în spitalele din Moldova vor fi livrate generatoare de mare putere. Agenția Franceză de Dezvoltare (AFD) va aloca pe deasupra Moldovei 90 de milioane de euro în perioada 2023-2024, notează Radio Europa Liberă.

Prima conferinţă a în sprijinul Republicii Moldova a avut loc la Berlin în aprilie, iar a doua la Bucureşti în iulie. S-au adunat în total 600 de milioane de euro pentru asistență. Următoarea reuniune similară va avea loc anul viitor, la Chişinău.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: