NM Espresso: ce au convenit Sandu cu Macron, cât costă „democrația” și cum să decongestionăm Chișinăul
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: ce au convenit Sandu cu Macron, cât costă „democrația” și cum să decongestionăm Chișinăul

Sandu și Macron

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele Franței, Emmanuel Macron, au semnat la Paris un Acord bilateral privind apărarea și cooperarea economică. Sandu a numit Franța și pe Macron „unii dintre cei mai apropiați susținători ai Moldovei”. Ea a mai menționat că „fundamentul Europei pe care o cunoaștem noi – un continent al păcii, solidarității și prosperității – a fost pus de către Franța și Germania”, „și anume această Europă este atacată astăzi de regimul lui Vladimir Putin”.

NM Espresso: ce au convenit Sandu cu Macron, cât costă „democrația” și cum să decongestionăm Chișinăul

presedinte.md

Sandu i-a înmânat lui Macron cea mai înaltă distincție de stat a Republicii Moldova, Ordinul Republicii, pentru „contribuția sa la dezvoltarea relațiilor de prietenie dintre Moldova și Franța, sprijinul pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și pentru acțiunile de restabilire a păcii în Europa”.

Votul prin corespondență

Comisia juridică a Parlamentului a organizat audieri publice privind proiectul PAS, care permite votul prin corespondență. PAS a dat asigurări că vor avea loc mai multe astfel de audieri înainte ca proiectul să fie supus dezbaterilor în Parlament. Citiți în articolul Ecaterinei Dubasova despre cum și cui oferă PAS votul prin corespondență, de ce „democrația este scumpă” și cine a numit proiectul de lege al partidului de guvernământ cu un cuvânt urât.

Asociația pentru drepturile omului Promo-LEX a calificat votul prin corespondență un pas necesar, dar a menționat că proiectul trebuie să obțină și avizul organizațiilor internaționale – Comisia de la Veneția și OSCE. Promo-LEX consideră, de asemenea, că un astfel de vot ar trebui să fie disponibil reprezentanților diasporei moldovenești din toate țările, și nu doar din SUA și Canada.

Moldova și UE

Comitetul pentru Comerț Internațional al  Parlamentului European a prelungit cu încă un an eliminarea taxelor și cotelor pentru importurile din Moldova și Ucraina. Inițiativa a fost susținută de către 28 de deputați.

Problema feminină

Astăzi va avea loc la Chișinău un marș feminist cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii. Astfel, între orele 12:00 și 15:00, în centrul orașului traficul va fi restricționat. Manifestări similare au avut loc în capitala Moldovei în fiecare an, începând cu 2014.

NM Espresso: ce au convenit Sandu cu Macron, cât costă „democrația” și cum să decongestionăm Chișinăul

Olga Gnatcova/Newsmaker.md

Biroul Național de Statistică a prezentat portretul femeii din Republica Moldova. Țara noastră rămâne în continuare predominant feminină – la fiecare 100 de femei revin 90 de bărbați. Femeile se căsătoresc mai devreme, 25,1% dintre femei au studii superioare (bărbații- doar 19%). În același timp, moldovencele câștigă mai puțin și sunt mai rar promovate în funcții de conducere decât bărbații.

Cazul bașcanei Guțul

Procurorul general interimar, Ion Munteanu, a comunicat că dosarul penal în care figurează bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guţul, va fi trimis în curând în judecată: „În opinia noastră, au fost adunate suficiente probe care confirmă implicarea doamnei Guţul în săvârșirea infracțiunii. ”

Șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu, și șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, au raportat că în Republica Moldova au fost efectuate noi percheziții în cazul finanțării ilegale a partidelor politice și al spălării banilor. În urma perchezițiilor, oamenii legii au ridicat peste 5,5 milioane de lei. Trei persoane au fost reținute.

Chișinăul supraîncărcat

În Chișinău sunt de patru ori mai multe mașini decât poate găzdui orașul. Despre asta a vorbit viceprimarul Capitalei, Ilie Ceban. Potrivit acestuia, parcarea cu plată va ajuta la rezolvarea problemei străzilor  aglomerate. Asta ar ar trebui să motiveze cetățenii să folosească transportul public.

Cele mai populare rețele retail 

Publicația românească Modern Buyer a prezentat în cadrul unui eveniment special cele mai populare rețele de vânzări cu amănuntul din Moldova. În țara noastră există aproximativ 1 200 de puncte de vânzare ale celor mai mari lanțuri, iar cifra de afaceri totală a acestora depășește 21 de miliarde de lei. În total, în Moldova există 33 de rețele de retail, dintre care 58% sunt amplasate în Chișinău. Linella rămâne cel mai mare lanț din punct de vedere al volumului de vânzări.

Ce ne așteaptă astăzi?

Marșul feminist, va începe la ora 12:00.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: