Energia electrică este furnizată în Moldova de Centrala electrică de la Cuciurgan. Cum se va schimba prețul?
Full Article 2 minutes read

Energia electrică este furnizată în Moldova de Centrala electrică de la Cuciurgan. Cum se va schimba prețul?

De la 1 aprilie, energia electrică este furnizată în Moldova de către Centrala electrică de la Cuciurgan. Prețul de achiziție va crește cu 10% – de la 48,65 de cenți până la 53,5 de cenți pentru un kWh. Compania „Premier Energy” a făcut acest anunț la 26 martie, după ce a încheiat licitația de achiziție a energiei electrice și a ales Centrala electrică de la Cuciurgan în calitate de câștigător.

Potrivit unui comunicat de presă al companiei, la licitație au participat trei companii – Centrala electrică de la Cuciurgan situată în stânga Nistrului și două companii ucrainene – DE Trading LLC (Donbassenergo) și D.Trading LLC (DTEK).

Centrala electrică de la Cuciurgan a propus cel mai bun preț – 53,5 cenți pentru un kWh. „Acest preț va permite „Premier Energy” să asigure stabilitatea prețului reglementat de furnizare a energiei electrice consumatorilor finali, în condițiile actuale ale indicatorilor macroeconomici”, se menționează în comunicatul de presă.

După semnarea contractului cu Centrala electrică de la Cuciurgan, operatorul îl va coordona cu ÎS „Moldelectrica” și îl va expedia spre avizare Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

Responsabili din cadrul companiei „Premier Energy” au precizat pentru NM că nu intenționează să ceară majorarea tarifului din cauza creșterii prețului de achiziție.

Cei de la Premier Energy au menționat că anul acesta, la licitația privind achiziția energiei electrice s-au aplicat pentru prima dată proceduri bazate pe Regulile pieței energiei electrice, elaborate cu suportul secretariarului Comunității Energetice.

„Noua procedură de achiziție a demonstrat că există potențial de concurență pe piață și aceasta a permis accesul producătorilor / furnizorilor de energie electrică fără niciun fel de intermediari”, se subliniază în comunicatul de presă al Premier Energy.

Cei din companie au mai menționat că Regulile pieței energiei electrice vor intra în vigoare în luna octombrie 2021 și atunci, Moldova va avea șanse și mai mari să primească energie electrică la prețuri mai avanrajoase.

De notat că în ultimii ani, livrarea energiei electrice în Moldova s-a realizat prin intermediul companiei de stat „Energocom”, care o achiziționa de la Centrala de la Cuciurgan și DTEK Energo și o revindea operatorilor locali. În anii 2015-2016, energia electrică era furnizată în Moldova printr-o firmă-tampon din regiunea transnistreană, înregistrată în offshore.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: