„Este inacceptabil”. Chișinăul spune „NU” propunerii Rusiei privind funcția unui comandant al unui contingent militar
Full Article 2 minutes read

„Este inacceptabil”. Chișinăul spune „NU” propunerii Rusiei privind funcția unui comandant al unui contingent militar

Chișinău a refuzat propunerea reprezentanților Federației Ruse, privind numirea cu titlu de excepție, în calitate de membru al delegației ruse – comandantul contingentului său militar din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii. Reprezentanții Guvernului consideră că situația este „inacceptabilă”, potrivit unui comunicat de presă publicat pe 8 iunie.

Comisia Unificată de Control s-a reunit în ședință săptămânală la Bender în data de 8 iunie 2023. Reprezentanții Federației Ruse au propus să fie numit, cu titlu de excepție, în calitate de membru al delegației ruse comandantul contingentului său militar din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

Delegații Chișinăului au analizat propunerea prin prisma actelor misiunii de menținere a păcii pe râul Nistru și au constatat imposibilitatea acceptării acesteia.

Asemenea „excepție”, când un comandant al unui contingent militar să fie simultan și membru al Comisiei Unificate de Control, contravine conceptului de ierarhie și de subordonare a contingentelor Forțelor Mixte de Menținere a Păcii. O astfel de situație este inacceptabilă și pentru faptul că va afecta negativ întregul proces decizional al mecanismului de pace și va submina și mai mult pârghiile Comisiei Unificate de Control privind conducerea și controlul asupra contingentelor militare”
Comisia Unificată de Control

 

Delegația Republicii Moldova s-a referit la existența altor opțiuni de rezolvare a problemelor discutate, exprimându-și deschiderea pentru un dialog constructiv bazat pe actele constituante ale misiunii de menţinere a păcii pe râul Nistru.

De asemenea, reprezentanții Chișinăului au reiterat necesitatea eliminării din Zona de Securitate a posturilor ilegale ale structurilor de forță transnistrene.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: