OSCE a observat doi așa-ziși „grăniceri” transnistreni care „patrulau” între satele Gâsca și Fârlădeni. Chișinăul: problema posturilor ilegale rămâne actuală
Full Article 4 minutes read

OSCE a observat doi așa-ziși „grăniceri” transnistreni care „patrulau” între satele Gâsca și Fârlădeni. Chișinăul: problema posturilor ilegale rămâne actuală

Delegația Moldovei în Comisia Unificată de Control (CUC) a cerut Tiraspolului să înceteze blocarea activității observatorilor militari în Zona de Securitate. Observatorilor militari li s-a împiedicat deplasarea pentru documentarea unor acțiuni de consolidare a infrastructurii, la posturile transnistrene. Chișinăul numește „abuz” și „blocaj” acțiunea Tiraspolului. Cu precizări în acest sens au venit reprezentanții Biroului politici de reintegrare de la Chișinău. Biroul a mai spus că reprezentanții misiunii OSCE au observat în octombrie doi așa-ziși „grăniceri” transnistreni care „patrulau” între satele Gîsca și Fîrlădeni cu un autovehicul privat. „Problema posturilor ilegale rămâne actuală”, a adăugat delegația Republicii Moldova. 

Biroul politici de reintegrare a anunțat că pe 9 noiembrie, la Bender, a avut loc o nouă ședință a Comisiei Unificate de Control. La întrunire a fost audiat raportul săptămânal al Comandamentului Militar Întrunit cu privire la situația în Zona de Securitate.

S-a menționat despre faptul că la 7 noiembrie un locuitor al satului Coșnița, în urma unor lucrări în grădina gospodăriei sale, a depistat un obiect explozibil și a anunțat imediat poliția din localitate. Ulterior, geniștii Armatei Naționale au examinat obiectul, care s-a dovedit a fi o bombă de circa 500 kg din timpul celui de-al doilea război mondial, și l-au transportat în condiții sigure spre poligonul de la Bulboaca pentru a fi distrus conform procedurilor.

De asemenea, s-a constatat, că și de această dată informația din raportul Comandamentului Militar Întrunit este incompletă, întrucât exponenții Tiraspolului și-au menținut practica distructivă de a împiedica deplasarea observatorilor militari pentru documentarea acțiunilor de consolidare a infrastructurii la posturile structurilor transnistrene”, au declarat reprezentanții Chișinăului.

Delegația Republicii Moldova a atras atenția participanților CUC asupra „continuării blocajului în ceea ce privește buna funcționare a mecanismului de menținere a păcii pe râul Nistru și a cerut încetarea acestor abuzuri”.

Misiunea OSCE a expediat delegațiilor CUC o notă prin care confirmă că reprezentanții săi au observat la 26 octombrie 2023 între satele Gîsca și Fîrlădeni doi așa-ziși „grăniceri” transnistreni care „patrulau” sectorul cu un autovehicul privat. Astfel, problema posturilor ilegale rămâne actuală pe agenda delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control”, a adăugat delegația Republicii Moldova.

Gîsca este un sat din raionul Căușeni, Republica Moldova. Din punct de vedere adminstrativ-teritorial, de jure, Gîsca face parte din raionul Căușeni, dar de facto se află sub controlul Transnistriei. Fîrlădeni este satul de reședință al comunei cu același nume din raionul Căușeni, Republica Moldova.

***

În acest context mai amintim că pe 20 octombrie, portalul Zona de Securitate a scris că Tiraspolul face lucrări pentru a instala o barieră din piloni, preliminar cu scopul de a îngrădi libera circulație între satul Varnița, care este sub jurisdicția Chișinăului, și orașul Bender/Tighina, aflat în afara controlului constituțional. Lucrările s-ar fi desfășura în același loc în care, în martie 2020, sub pretextul carantinei COVID-19, au fost instalate blocuri de beton. Barierele au rămas neclintite acolo și până astăzi, deși în 2020 autoritățile constituționale au declarat că respectivele plăci de beton de pe perimetrul liniei administrative sunt ilegal instalate. Biroul de reintegrare a condamnat atunci acțiunile Tiraspolului, anunțând inițierea unei anchete.

Pe 2 noiembrie, partea transnistreană a vorbit despre subiectul lucrărilor pe drumul ce leagă localitățile Bender și Varnița, precizând că montează un parapet metalic, care nu va periclita circulația.

***

Delegația Republicii Moldova în CUC are menirea de a monitoriza situația în Zona de Securitate și de a interveni când apar problem ce ar amenința pacea în regiune. De asemenea, delegația Republicii Moldova în CUC supraveghează asigurarea ordinii și siguranței cetățenilor în această regiune.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: