Gavrilița comentează refuzul centralei de la Cuciurgan de a prelungi contractul pentru o perioadă mai îndelungată
Full Article 2 minutes read

Gavrilița comentează refuzul centralei de la Cuciurgan de a prelungi contractul pentru o perioadă mai îndelungată

Prim-ministra Natalia Gavrilița a comentat refuzul Centralei termoelectrice de la Cuciurgan de a prelungi contractul de furnizare a energiei electrice cu mai mult decât o lună. Premierul afirmă că este o situație de criză, însă Guvernul se implică pentru o gestiona. Declarația a fost făcută, pe 9 martie, în cadrul unei conferințe de presă.

Totuși, potrivit prim-ministrei, lucrurile nu sunt atât de simple, întrucât alți furnizori de energie electrică se află în Ucraina. Din cauza războiului, accesarea serviciilor acestora ar implica și riscuri.

„În contextul războiului din Ucraina a apărut o anumită doză de incertitudine și acest contract a fost prelungit pe o lună și lucrăm cum să prelungim contractul sau să găsim alții. Problema este că alți furnizori sunt în Ucraina, iar din cauza războiului pot fi riscuri, chiar dacă putem accesa anumiți furnizori. Este încă o situație de criză care este gestionată, unde Guvernul se implică foarte activ pentru a asigura accesul la energie electrică”, a declarat Gavrilița.

Fiind întrebată de jurnaliști ce alte alternative ar exista, premierul a făcut trimitere la conectarea în rețeaua europeană.

„Există și alternativa de import pe liniile electrice de tensiune joasă. Asta implică o anumită reorientare a economiei. Noi prevedem toate opțiunile. Ele sunt ipotetice la moment. Noi lucrăm cu toți furnizorii potențiali. Avem întotdeauna opțiunea să revenim la acea achiziție care a fost suspendată și să asigurăm accesul la energie electrică. Se duc discuții pentru acceptarea Ucrainei și Republicii Moldova în rețeaua europeană. În același timp, trebuie să fie infrastructura care să transporte energia electrică. Noi investim foarte mult efort în construcția liniei electrice de tensiune înaltă până la Vulcănești care o să ne permită conectarea la sistemul energetic din România”, a menționat prim-ministra.

Contractul de achiziție a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan va fi prelungit doar pentru o lună și nu pentru un an așa cum era convenit anterior. Vicepremierul Andrei Spânu a declarat în cadrul unei emisiuni televizate, că din cauza războiului din Ucraina, există o imprevizibilitate a livrărilor de gaze, iar din acest motiv Cuciurganul refuză să semneze contractul de prelungire cu încă un an.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: