„Este motivată politic”. PSRM critică decizia CC și anunță că va readuce în Parlament legea privind funcționarea limbilor
Full Article 2 minutes read

„Este motivată politic”. PSRM critică decizia CC și anunță că va readuce în Parlament legea privind funcționarea limbilor

Partidul Socialiștilor (PSRM) condamnă cu fermitate decizia Curții Constituționale cu privire la Legea privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova. Într-un comunicat de presă, reprezentanții formațiunii califică decizia drept „motivată politic” și menționează că aceasta „nu corespunde cu spiritul statului de drept, care trebuie să fie respectat de reprezentanții sistemului judiciar și cu atât mai mult de judecătorii Curții Constituționale a țării”.

„Nu este pentru prima dată când Curtea Constituțională a Republicii Moldova aprobă decizii părtinitoare din punct de vedere politic, anulând legile și deciziile autorităților alese democratic. Prin astfel de decizii, Curtea Constituțională subminează una dintre cele mai importante fundamente ale unui stat democratic – principiul separării puterilor”, susțin socialiștii.

Mai mult, reprezentanții PSRM susțin că, aunci când a fost luată decizia asupra Legii privind funcționarea limbilor, judecătorii Curții Constituționale au creat o situație flagrantă care a contribuit la încălcarea drepturilor cetățenilor Republicii Moldova, creând inegalități și divizînd oamenii în funcție de limbă și etnie.

„Prin decizia sa, Curtea Constituțională readuce țara noastră în atmosfera de ură interetnică de la sfârșitul anilor ’80 – începutul anilor ’90. Decizia Curții Constituționale va avea cel mai negativ impact asupra procesului de soluționare a problemei transnistrene, aprofundînd neîncrederea între cele două maluri ale Nistrului”, se mai arată în comunicat.

PSRM intenționează să reinițieze adoptarea Legii privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova în Parlamentul țării. Mai mult, socialiștii susțin că necesitatea reformei constituționale devine din ce în ce mai evidentă.

„Domeniul de aplicare al competențelor Curții Constituționale trebuie să se limiteze la interpretarea Constituției țării și să fie de natură recomandativă. Partidul Socialiștilor, împreună cu întreaga societate, va obține reglementarea legislativă a relațiilor interetnice pe teritoriul Republicii Moldova și protejarea drepturilor tuturor cetățenilor țării, indiferent de etnie”, se mai arată în declarație.

***

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Legea privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, care a a fost votată în lectura a doua în cadrul ședinței Parlamentului din 16 decembrie.

Inițiativa a fost elaborată de socialiștii Bogdan Țîrdea, Vasile Bolea și Adrian Lebedinschi și prevede „garantarea de către stat a statutului limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică pe teritoriul R. Moldova”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: