ria.ru

„Este o dovadă că eu sunt cel mai mare inamic”. Năstase a comentat presupusa conversație dintre Dodon și Ceban

Președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (DA) Andrei Năstase susține că înregistrarea audio în care se presupune că ar figura președintele țării și primarul capitalei este o dovadă a faptului că invalidarea alegerilor locale din 2018 a fost pusă la cale de Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc, cu implicarea lui Serghei Iaralov. 

„Iată dovada faptului că cel mai mare inamic, atât a lui Dodon, cât și a lui Plahotniuc, dar și a altora, am fost și rămân eu. Iar mandatul de primar le-ar fi aruncat în aer toate afacerile mafiote de zeci de milioane de euro. Prin dezinformare, propagandă, minciună și fake news, Plahotniuc și Dodon nu au făcut decât să mă linșeze pogramatic și atunci ca și acum, cu speranța că pot influența deznodământul alegerilor prezidențiale”, a declarat Andrei Năstase în cadrul unui briefing din 16 iunie.

Liderul Platformei DA a mai spus că, din informațiile pe care le deține, la discuțiile respective a luat parte și apropiatul lui Vladimir Plahotniuc, Serghei Iaralov. El a mai spus că, în timpul mandatului lui Igor Dodon, instituțiile statului au fost și sunt extrem de vulnerabile, inclusiv și administrația prezidențială, deoarece un stat în care președintelui îi sunt înregistrate conversațiile telefonice nu ar mai fi un stat de drept, ci unul capturat.

Andrei Năstase a solicitat procurorului general, Alexandr Stoianglo, să „își facă treaba” și „să facă dreptate”:

„De cîte astfel de dovezi mai aveți nevoie pentru a înțelege gravitatea tăcerii și inacțiunii Procuraturii Generale, în spețele penale care îl cuprind direct pe Igor Dodon? De ce ați decis să contribuiți la degradarea continuă și periculoasă a vieții noastre publice, a încrederii oamenilor în instituțiile statului?”, a spus Năstase.

Liderul Platformei DA s-a adresat și deputaților din fracțiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate, îndemnându-i să se exprime asupra proiectului de moțiune și asupra susținerii unui nou guvern, asumat de Platforma DA. El a reiterat că va candida la funcția de președinte al R. Moldova.

„Pretinșii prieteni și parteneri îmi tot repetă că nu aș avea șanse să câștig alegerile prezidențiale din toamnă. Observăm că nu convin nimănui, nici unora, nici altora. Iată de ce vreau să fie foarte clar: voi candida la alegerile prezidențiale”, a precizat Năstase.

Amintim că în dimineața de 16 iunie, mai multe instituții mass media, inclusiv NM, au primit o înregistrare audio în care se presupune că figurează președintele Igor Dodon și primarul capitalei, Ion Ceban. Aceștia discută despre anularea alegerilor locale din municipiul Chișinău, unde Andrei Năstase ieșise câștigător. Igor Dodon și Ion Ceban au calificat înregistrarea drept „un fals”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova

La Chișinău a avut loc primul Congres Național al Memoriei. Grosu: „Niciun popor nu-și poate construi viitorul fără a-și onora trecutul”

Pe 28 iunie, la Palatul Republicii din Chișinău, a avut loc primul Congres Național al Memoriei. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, la acest eveniment, dedicat promovării memoriei victimelor represiunilor politice din perioada 1917–1989, au participat reprezentanți ai autorităților și instituțiilor muzeale, cercetători, supraviețuitori ai represiunilor și tineri interesați de trecut.

„Ne-am adunat la acest congres nu doar pentru a evoca un trecut dureros, ci pentru a reafirma o responsabilitate comună – de a păstra vie memoria victimelor regimului comunist totalitar și de a transforma această memorie într-un fundament al demnității și rezilienței noastre ca societate”, a declarat ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun.

Totodată, ministrul a afirmat că, pentru prima dată, curriculumul nou integrează tematica represiunilor comuniste la orele de istorie, într-un volum mai mare. Potrivit ministrului, vor fi oferite manuale, ghiduri pentru profesori, inclusiv în școlile alolingve, stagii de formare pentru cadrele didactice, vor fi organizate concursuri tematice, expoziții digitale, podcasturi, activități extracurriculare, dar și un muzeu virtual în memoria victimelor regimului comunist.

„Victimele regimului comunist din Basarabia nu vor fi uitate. Noi avem datoria morală și civică să vorbim despre ororile și suferințele prin care au trecut toți cei care au avut de suferit în urma acțiunilor represive din 1941, 1949 și 1951. Ca istoric, dar și ca cetățean al Republicii Moldova, sunt mândru că astăzi a avut loc în premieră – primul Congres al Memoriei. Fiind istoric, pot să declar cu toată sinceritatea că niciun popor nu poate construi un viitor, dacă nu-și cunoaște și nu-și onorează trecutul”, a scris pe Facebook, cu referire la eveniment, președintele Parlamentului Igor Grosu.

Congresul a fost organizat sub egida Ministerului Culturii, Ministerului Educației și Cercetării, Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova și a Institutului de Istorie al USM, la inițiativa Consiliului Memoriei, înființat la începutul anului 2025. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, evenimentul își propune să devină o platformă durabilă de dialog și colaborare între supraviețuitorii și descendenții victimelor deportărilor și represiunilor politice din perioada 1917–1989, pe de o parte, și actorii instituționali, civici și academici implicați în promovarea memoriei istorice, pe de altă parte.

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: